70. Leonardo Da Vinci - Zelfportret (1512)

Leonardo Da Vinci (1452-1519) was de ultieme renaissancemens en misschien wel de meest veelzijdige man die ooit op deze planeet heeft rondgelopen.

Hij is vooral bekend voor zijn ‘Mona Lisa’ en zijn ‘Laatste Avondmaal’ op de muur van een kloosterrefter in Milaan. Maar ook Da Vinci’s tekeningen zijn wereldberoemd. Zijn ‘Man van Vitruvius’ is een cultureel icoon op het snijpunt van kunst en wetenschap dat de mens voorstelt als maat van alle dingen.

Dit zelfportret maakte Da Vinci enkele jaren voor zijn dood op 67-jarige leeftijd, ergens tussen 1512 en 1515. De schilder maakte een afbeelding van zichzelf als studie, prestigeobject voor een mecenas of voor het eigen plezier. Ondanks zijn eenvoud is het een krachtig en streng portret van een fascinerende maar ietwat mysterieuze figuur. Het vergeelde en ­bevlekte papier draagt bij tot het enigmatische karakter van het portret. Het werk maakt deel uit van de collectie van de Biblioteca Reale in Turijn.

Leonardo werd geboren op 15 april 1452 in of in de omgeving van Vinci. Hij was de bastaardzoon van een boerenvrouw en een notaris. Hij kreeg een gedegen opleiding en ging in de leer bij de schilder Andrea del Verrocchio in Florence. Daar schilderde hij zijn beroemdste schilderij, de Mona Lisa. Een portret van Mona Lisa del Gioconda, maar volgens een populaire theorie ook een verdoken zelfportret van Da Vinci.

Oom of neef

In 1506 ging Leonardo voor de Franse bezetters in Milaan werken. Hij maakte in die periode geen belangrijke schilderijen, wel allerlei ontwerpen voor vestingswerken en wapentuig. En ook zijn beroemde zelfportret, een icoon van het renaissancegenie dat hij was. Niet alle kunsthistorici zijn er echter van overtuigd dat het Leonardo zelf is die hier afgebeeld staat. Volgens sommigen is het een portret van zijn oom of zijn neef.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud