Advertentie

Patrik De Haes, de man die Thrombo op oogziekten richtte

©Dries Luyten

Zonder CEO Patrik De Haes zou Thrombogenics er totaal anders hebben uitgezien. Het zou nu zeker geen 1,5 miljard euro waard zijn en het zou wellicht nooit de eer hebben om als eerste Belgisch biotechbedrijf een medicijn op de Amerikaanse markt te mogen verkopen.

Zonder De Haes was Thrombogenics blijven steken in het onderzoek naar medicijnen tegen hartaandoeningen, een moeilijk en duur speelveld. Toen De Haes in 2008 CEO werd, veranderde hij het geweer van schouders en legde de topprioriteit bij dat ene oogmedicijn. Thrombogenics zou nooit alleen een medicijn tegen thromboses en beroertes hebben kunnen ontwikkelen. Dat kost miljarden. Maar De Haes koos er een ‘niche’ uit die Thrombogenics zelf aan kon, met beperkte investeringen - zo’n 100 miljoen euro - en een relatief kleine verkoopploeg.

Op 17 oktober kreeg Thrombogenics na twaalf jaar onderzoek en bang afwachten groen licht van de Food And Drug Administration om het oogmedicijn Jetrea op de markt te brengen. Bovendien tekende De Haes met Alcon, onderdeel van Novartis, een distributieakkoord voor Europa dat het Leuvense bedrijf honderden miljoenen euro’s zal opbrengen. Bovenop de miljarden omzet die het bedrijf in de VS de komende jaren te wachten staat.

Thrombogenics is al jaren het schoolvoorbeeld van de rol die de beurs kan spelen voor snelgroeiende Belgische bedrijven. Het bedrijf trok in 2006 naar de beurs. Sindsdien haalde het in vier rondes al meer dan 200 miljoen euro op, telkens tegen een hogere aandelenkoers. Wie intekende bij de beursgang en zijn aandelen nog bezit, zit op een papieren winst van 800 procent. In 2012 verdubbelde het aandeel in waarde, wat Thrombogenics vanaf maandag een zitje in de Bel20 oplevert.

Het parcours van De Haes en co bleef niet onopgemerkt. Thrombogenics was genomineerd voor de Scrip Award van Biotechbedrijf van het jaar, de meest prestigieuze titel in de farma- en biotechsector. De Haes maakte er kans op de prijs van CEO van het Jaar, maar greep ernaast. Ook zijn nominatie als Manager van het Jaar van Trends kon hij uiteindelijk niet verzilveren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud