55-51: Prince - 'When Doves Cry' (1984)

©-

De vroege jaren 80 waren behoorlijk fout. Beenverwarmers. Epauletten. Geföhnde kapsels. Millet-jassen. En veel foute muziek. Met 1984 als dieptepunt. Tot Zijne Purperen Hoogheid in de zomer redding bracht. Van bij de eerste noten was duidelijk hoe vernieuwend en verfrissend ‘When Doves Cry’ was.

Dat de eerste single uit Purple rain ‘The Reflex’ (Duran Duran) en ‘Wake Me Up Before You Go-Go’ (Wham!) van de top van de hitparades in respectievelijk Amerika en Australië stootte, is een eerste verdienste waar de muziekwereld Prince dankbaar voor moet zijn.

‘When Doves Cry’ is een volstrekt originele song die 25 jaar later even fris klinkt. Perfect dansbaar zonder baslijn. ‘Een radicaal meesterwerk met alleen een drummachine en nauwelijks melodie’, schreef Ahmir Thompson van The Roots in Rolling Stone.

Exhibit A van het  Prince-genie, die schijven als ‘Dirty Mind’, ‘Purple rain’, ‘Sign O’ The Times’ en ‘Love Symbol’ voortbracht. Deze laatste moet het wel hebben van de beats in tandem met de New Power Generation, die de gênante teksten camoufleren.

De kapsones van muzikale duizendpoot Prince Rogers Nelson (wie noemt zich nu Love Symbol of Tafkap?) nemen we er graag bij. Zoals zijn Youtube-fobie. Meteen ook de reden waarom u de videoclip van When Doves Cry alleen via de Dailymotion-link onderaan deze tekst kunt bekijken.

Ook het feit dat zijn experimenteerdrift naast briljante songs pijnlijke missers oplevert. Precies die eigenwijsheid maakt Prince tot een van de invloedrijkste artiesten van de voorbije 30 jaar. Hij bracht zowel funk, R&B als de zwarte muziek bij het grote publiek.

55: Evil Superstars - 'Satan is in my ass' (1996)

54: Prince - 'When doves cry' (1984)

53: Rolling Stones - 'Gimme shelter' (1969)

52: Morphine - 'Cure for pain' (1993)

51: Johnny Cash - 'I walk the line' (1956)

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud