80-76: Billie Holiday: The end of a love affair (1958)

Misbruikt als kind, prostituee als adolescent: zeggen dat het leven voor Billie Holiday geen pretje was, is een understatement van jewelste. 'The end of a love affair' bewijst uit heel veel ellende uiteindelijk wonderschone creaties kunnen ontstaan.

Het getormenteerde 'The end of a love affair' was het slotnummer van Holiday's laatste plaat, 'Lady in Satin' uit 1958. Die opname wordt door critici aan de kant geschoven als een overdaad aan ramptoerisme voor een zangeres wiens stem tegen die tijd volledig verteerd was door drank en drugs.

Maar 'The end of a love affair' was en is zoveel meer dan dat. Het incorporeert in een paar zinnen het leven van Holiday. Haar stem snijdt met een mix van melancholie en berusting overal doorheen.

Wat 'The end of a love affair' tot het ultieme Billie Holiday-nummer maakt, is de wrijving in het nummer tussen haar manieren en hoe het eigenlijk zou moeten. Haar ongeschoolde stem voldoet niet aan de routineuze gepolijste vrouwenvocalen, maar is pokdalig en af en toe bijna schor. Hele generaties zangeressen zouden haar sindsdien volgen.

De tekst is al even onaangepast: te snel stappen, te snel rijden, verkeerde grappen maken, teveel en te hard praten, teveel lachen en teveel roken. Waardoor mensen gaan staren. Het is precies het auditieve equivalent van staren dat Holiday met dit nummer bereikt.

Iets meer dan een jaar na deze opname was Billie Holiday dood. Op 45-jarige leeftijd verwoest door drank, drugs en het leven dat zo goed te horen is in 'The end of a love affair'.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud