85-81: The Beatles - 'I am the walrus' (1967)

©-

Wie is de walrus? Die vraag stelden veel Beatles-fans zich toen ‘I am the walrus’ uitkwam. De song staat op de soundtrack van ‘Magical Mystery Tour’,de kortste van de drie films die de Fab Four maakten, en op een elpee waarop ook ‘Strawberry Fields Forever’, ‘Penny Lane’ en ‘All you need is love’ staan.

(tijd) - Maar wie was die verdomde walrus? Op het album staat niet aangegeven wie het nummer zingt. In het tekstboekje valt onder de titel de tekst ‘No You're Not’ te lezen. Onder fans van John Lennon en Paul McCartney barstte een hevige strijd los over wie zich de walrus mocht noemen.

Lennon-fans beweerden dat John het was, omdat hij piano speelt in het nummer, iets wat McCartney niet kon. McCartney-fans vonden dan weer dat Macca de walrus was, omdat een walrus geen bril draagt en Lennon wel.

Wat zeker is, is dat John Lennon het nummer schreef als een combinatie van drie songs. ‘I am the walrus’ blijft een bizarre trip, zowel muzikaal als tekstueel. Lennon vervolledigde de tekst met een rist nonsensikale woorden toen hij vernam dat een leraar van zijn oude lagere school zijn leerlingen teksten van The Beatles liet analyseren.

‘I am the walrus’ is vaak gecoverd. De Britse groep Oasis - the poor man’s Beatles - nam een versie op als B-kantje. Frank Zappa coverde onze nummer 85 in 1988.

 

85. The Beatles - I am the walrus (1967)

84. Stevie Wonder - As (1976)

83. Nina Simone - My baby just cares for me (1958)

82. Iggy Pop - Lust for life (1977)

81. Smashing Pumpkins - Bullet with butterfly wings (1995)

 

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud