Advertentie

Het komt voor en het blijft in de beste families

John Elkann, de voorzitter van Fiat, is de achterachterkleinzoon van Giovanni Agnelli, de oprichter van Fiat. ©REUTERS

De grootste Europese vermogens hebben de voorbije 25 jaar opvallend goed standgehouden, leert een nieuw onderzoek. Bovendien blijkt rijk zijn in Europa nog altijd een familiezaak.

Ondanks alle koppen over financiële repressie en de doemverhalen over de eurozone die we de voorbije jaren moesten aanhoren, hebben de grootste vermogens van Europa opvallend goed standgehouden. Van de vermogens die de afgelopen 25 jaar op de miljardairslijst van het zakenmagazine Forbes prijkten, zijn de Europese het langste leven beschoren. Dat leert een onderzoek van Forbes Insights in opdracht van Société Générale Private Banking.

Van de Europese familiale vermogens die de voorbije kwarteeuw op de Forbes-lijst stonden - de minimumgrens ligt op 1 miljard dollar - bleef 78 procent overeind. In de Verenigde Staten ligt dat slaagpercentage op 73 procent. Op andere continenten liggen de overlevingskansen een pak lager: 50 procent in Afrika en in het Midden-Oosten, en amper 22 procent in Azië.

Dat de slaagkansen in die regio’s lager liggen, heeft te maken met het feit dat de groeilanden nog niet zo heel lang aan hun opmars bezig zijn. Daardoor tellen die landen minder financiële dynastieën dan Europa of de Verenigde Staten.

Dat die Europese dynastieën hun vermogens veelal in de familie weten te houden, verklaart mee waarom Europa zo hoog scoort in de ranking. Families controleren 67 procent van de oudste Europese vermogens in de Forbes-lijst. Lees: ze bevinden zich in privéhanden en staan niet in een of andere vorm op de beurs. In meer dan de helft van de gevallen zijn de beheerders van die grote vermogens nakomelingen van de derde of zelfs vierde generatie van de stichter van het zakenimperium. Denk bijvoorbeeld aan John Elkann: de 37-jarige voorzitter van Fiat en de achterachterkleinzoon van Giovanni Agnelli, de stichter van het Italiaanse autobedrijf.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud