reportage

Devan Chemicals | Verlost wereld van stinksokken en allergieën

©Thomas De Boever

Brandvertragende gordijnen, zweetgeurvrije collega’s en warmteregulerende matrassen. Die hebben we te danken aan de textielchemicaliën waarmee Devan de jongste tien jaar de wereld heeft veroverd. En de toekomst? Die is aan de zelf herstellende coatings.

Escential, Dylan, Aegis, Eco-flam, Insecta, Probiotex, Thermic. De exotisch klinkende producten op de website van Devan Chemicals voegen eigenschappen toe aan kleding, lakens, dekens, tapijten, filterdoeken, gordijnen en handdoeken. Doel is het textiel comfortabeler, veiliger of schoner te maken. Zo zorgt Dylan ervoor dat uw wollen trui niet langer krimpt in de wasmachine of de droogtrommel. Probiotex reduceert dan weer allergieën veroorzaakt door huisstofmijt. Bij 14 van de grootste twintig Europese retailers producten met Devan-technologie in de rekken.

  • Wereldspeler in de ontwikkeling en de productie van chemische additieven om textiel krimpvrij, brandvertragend geurloos, antibacterieel te maken.
  • In 2013 kochten de huidige CEO en CFO (10%) de twee familiale aandeelhouders uit, samen met de private-equityspeler Pentahold (90%).
  • Omzet: 20 miljoen euro (2014), +15% groei jaar na jaar.
  • Vestigingen: België, Portugal, VS en VK.
  • De hoofdvestiging in België haalde in 2013 een ebitda van 1,5 miljoen op een omzet van 13 miljoen euro.

Lees de volledige reeks op tijd.be/verborgenkampioenen

De ommezwaai van het bedrijf uit Ronse, in 1977 gesticht door de textielhandelaars De Keyzer en Vandendaele (vandaar ook de naam), dateert van 15 jaar geleden. ‘We werden geconfronteerd met een lokale markt voor textielhulpmiddelen die helemaal opdroogde’, zegt de huidige CFO Laurence Flamand. Daarom beslisten de twee eigenaars - de zonen van de oprichters - Patrice Vandendaele en Rudy De Keyzer, begin jaren 2000 om het roer om te gooien. Als bezetenen begonnen ze internationale knowhow binnen te halen: in de vorm van technologie, mensen en zelfs volledige bedrijven.

In 2005 namen ze het Britse PPT Chemicals over, en meteen ook de technologie voor het krimpvrij maken van wol. In 2008 volgde een spin-off van de universiteit van Minho in Portugal, wellicht de belangrijkste zet van de voorbije tien jaar. De spin-off beschikte over de unieke technologie om microcapsules vast te zetten op textielvezels. Als de capsules breken, worden geuren vrijgegeven. Maar de microcapsules kunnen aan kleding ook een thermoregulerende functie geven: ze nemen de lichaamswarmte op tijdens het sporten om die daarna weer af te geven als je afkoelt. In die capsuletechnologie behoort Devan wereldwijd tot de top drie.

Behalve die overname was ook onderzoek en ontwikkeling bepalend voor de toekomst van Devan Chemicals. Dit jaar komt de helft van de 20 miljoen euro omzet van de capsuletechnologie en 20 procent van brandvertragers. Voor vele andere toepassingen, zoals het kiemvrij maken van medische doeken of luchtfilters (Maedical) of de antibacteriële werking om geuren in textiel te beperken, zette Devan eigen onderzoekers aan het werk.

De groep is actief in 25 landen en telt vier vestigingen, in België, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. 70 procent van de omzet komt uit export. Die groeide de jongste jaren met 15 procent, en ook volgende jaar wil Devan afklokken op 23 miljoen euro. De omzet van Devan België alleen bedroeg in 2013 13 miljoen euro met een bedrijfskasstroom (ebitda) van 1,5 miljoen euro.

In 2013 kochten John Ellis, die destijds is overgekomen van PPT, en CFO Laurence Flamand de twee familiale aandeelhouders uit met de hulp van de Belgische private-equitygroep Pentahold. Ellis werd gedelegeerd bestuurder van de groep. Hoe ziet hij de toekomst van Devan? ‘Op dit moment passen we onze chemische stoffen toe op afgewerkt textiel, maar we mikken steeds meer op ‘masterbatches’. Daarbij wordt de eigenschap van de chemische stof ‘ingebakken’ in de basisvezels of garens van textiel nog voor ze geweven worden.’

‘Maar ook de microcapsules blijven belangrijk voor de toekomst, omdat we ze steeds meer ook toepassen op harde materialen, in de vorm van coatings.’ Het bedrijf werkt ook al aan zelfherstellende lakken, waardoor krassen als een reactie op wrijvingswarmte vanzelf weer ‘dichtgroeien’. Voer voor de verre toekomst? De eerste smartphones en auto’s met zelfherstellende lak bestaan al. Devan hoopt een graantje mee te pikken van die nieuwe markt.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud