Annemans: 'Hoop dat ze niet dansen op ons graf'

Vlaams Belang wil 'de stok achter de deur' zijn. - Photo News ©Photo News

Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans maakt zich geen illusies. ‘Ik zal al tevreden zijn als het we op 25 mei niet door het ijs zakken. Dat ze niet dansen op ons graf’, merkte Annemans dinsdag op, bij de lancering van de ‘de stok achter de deur’-verkiezingscampagne.

Met de opkomst van de N-VA is het Vlaams Belang verworden tot een schim van de partij waarop enkele jaren geleden nog één op de vier Vlamingen stemden. In de peilingen is het Vlaams Belang nog maar goed voor zo’n 10 procent, maar zelfs die 10 procent durft Annemans niet naar voren te schuiven als de lat waarover de partij op 25 mei moet raken.

Voor Annemans is het al langer duidelijk. De inzet bij de verkiezingen van 25 mei is om te overleven, om voldoende kritische massa te houden, die de partij moet toelaten om opnieuw te timmeren aan de weg, met het oog op de volgende verkiezingen in 2019. Annemans gaat ervan uit dat over vijf jaar de hype rond Bart De Wever en de N-VA voorbij zal zijn, waardoor er ter rechterzijde weer ruimte zal zijn. Nu heeft De Wever bijna heel de rechterzijde opgeslokt.

Het Vlaams Belang hoopt stand te kunnen houden als zweeppartij, als stok achter de deur, zoals Filip Dewinter dinsdag nog eens duidelijk maakte. De klassieke Vlaams Belang-thema’s worden opnieuw uitgespeeld: tegen de islamisering, tegen criminaliteit en politieke corruptie en vanzelfsprekend voor Vlaamse onafhankelijkheid. En het Vlaams Belang wil daarin rechtlijnig zijn, terwijl de N-VA verweten wordt dubbelzinnig te zjin. ‘De kiezer kan met het Vlaams Belang een stok achter de deur zetten, zodat de andere partijen in de juiste richting blijven gaan’, aldus Annemans.

Nieuw is dat de partij zich ook opwerpt als een anti-Europese partij, waarmee het Vlaams Belang een unieke positie in het Belgische politieke landschap inneemt.

Ondertussen heeft Annemans ook werk gemaakt van een verjonging, zodat nieuwe gezichten het roer kunnen overnemen. De partij spreekt zelf over de ‘V-generatie’, van wie er heel wat verkiesbare plaatsen krijgen. Dat neemt niet weg dat de lijsttrekkers nog altijd vooral de bekende koppen zijn, al is er wel sprake van een reshuffle. Gerolf Annemans, die al sinds mensenheugenis in de Kamer zit, is nu lijsttrekker voor het Europees Parlement. Filip Dewinter, die al jarenlang het Vlaams Parlement bestiert, is lijsttrekker voor de Kamer. En Anke Van dermeersch komt van de Senaat naar het Vlaams Parlement.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud