Bart De Wever blijft geloven in centrumrechtse regering

De Wever wordt vandaag weer bij de koning verwacht. ©Photo News

Het staat vast dat Bart De Wever vandaag groen licht krijgt van de koning om zijn opdracht als informateur voort te zetten. De vraag is alleen: voor hoelang? Voor enkele dagen, tot de koning naar Brazilië vertrekt, of opnieuw voor een week?

Als Bart De Wever vandaag meer tijd krijgt van de koning, dan is het al de derde keer dat zijn opdracht als informateur verlengd wordt. ‘Zolang we het gevoel hebben dat er een positieve evolutie is en de partners naar elkaar toegroeien - al is het centimeter per centimeter - is het zinvol om door te gaan’, luidt het in de entourage van De Wever.

De Wever wil een regering met CD&V, de MR en het cdH. Het partijbureau van CD&V bevestigde gisteren dat dat ook voor hen het voorkeursspoor blijft. Maar de MR en het cdH aarzelen. De relatie tussen die twee partijen blijft onderkoeld. Ze beloeren elkaar en willen niet als eerste toehappen.

De Franstalige christendemocraten eisen met aandrang een inhoudelijke nota van De Wever, zodat ze zeker weten dat de scherpe kantjes van het N-VA-programma worden afgevijld. Maar De Wever aarzelt om nu al kleur te bekennen. Zolang hij zijn potentiële coalitiepartners niet heeft kunnen overtuigen, heeft het volgens hem geen zin al een nota met toegevingen op papier te zetten. Dat kan achteraf alleen maar tegen hem worden gebruikt.

Di Rupo niet naar brazilië

Ontslagnemend premier Elio Di Rupo (PS, foto) zal zondag dan toch niet aanwezig zijn bij de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Rusland. Nochtans was het de bedoeling dat hij zou meereizen in het kielzog van koning Filip. Maar hij blijft in België om de onderhandelingen voor de vorming van een Waalse regering bij te wonen, bevestigt zijn kabinet.

Di Rupo is een trouwe supporter van de Rode Duivels. Hij was aanwezig bij alle thuiswedstrijden in de kwalificatieronde en was er ook bij toen de kwalificatie werd binnengehaald in Kroatië.

Didier Reynders (MR) en Pieter De Crem (CD&V), de ontslagnemende ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie, reizen wel mee met de koning naar Brazilië. 

 

Los daarvan kan De Wever zich moeilijk veroorloven zijn volledige partijprogramma aan de kant te schuiven. Want wat heeft het dan nog voor zin om in een centrumrechtse regering te stappen? Het ziet ernaar uit dat het communautaire vijf jaar in de koelkast verdwijnt. Als de N-VA ook op sociaal-economisch vlak weinig in beweging krijgt, loont het dan nog wel? Zelfs al gaat het om een regering zonder de PS.

De Wever gaat ervan uit dat de tijd in zijn voordeel speelt, want er is in zijn ogen geen alternatief. CD&V noch MR gelooft dat een tripartite een volwaardig alternatief is.

En dus doet De Wever voort. Het enige wat nog niet zeker is, is hoe lang hij nog aanblijft. Tot donderdag tot de koning naar Brazilië vertrekt om de Rode Duivels aan te moedigen? Of opnieuw een week tot de koning terug is?

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud