Advertentie

Chat met Europees lijsttrekker Johan Van Overtveldt (N-VA)

©Dieter Telemans

Johan Van Overtveldt zei onlangs zijn hoodredacteurszetel bij Trends vaarwel en stapte naar de N-VA. Eerder deze week raakte bekend dat hij de Europese lijst van N-VA zal trekken. We vragen ons af met welke agenda hij naar Europa stapt en hoe hij als eurocriticus denkt te kunnen functioneren in het Europese parlement

Op donderdag 30 januari om 12u hadden wij op de redactie van De Tijd een live chat met Johan Van Overtveldt. De N-VA wil met Van Overtveldt naar eigen zeggen een 'kritische Europeaan' plaatsen tegenover 'de euroforische Guy Verhofstadt'. Tijdens de chat peilden we naar hoeveel Europa de N-VA bereid is te aanvaarden en of Van Overtveldt recepten heeft om de verschillende economische snelheden te harmoniseren. Ook uw vragen werden mee in het gesprek opgenomen. 

De Tijd: Was het bij uw overstap naar NVA al duidelijk dat u voor Europa ging gaan?

Van Overtveldt: Neen, wel was duidelijk dat ik of voor federaal België of voor Europa ging gaan. Maar dat was geen uitgemaakte zaak. Maar iedereen die mij een beetje gevolgd heeft weet dat de onderwerpen begroting, tewerkstelling, arbeidsmarkt en staatschuld onderwerpen zijn die mij nauw aan het hart liggen en die ik nauw heb opgevolgd. Aan de andere kant is er Europa dat mij boeit sinds de jaren negentig en nu zeker sinds het uitbreken van de eurocrisis. Dus persoonlijk konden voor mij beide pistes.

De Tijd: Ben Wuyts noemde u over laatst een eurorealist. Wat is het verschil met een eurocriticus?

Van Overtveldt: Een eurocriticus is iemand die het bestaan van de euro in twijfel trekt en die met andere woorden de vraag over een terugkeer naar de nationale munten in overweging neemt. Ik ben niet van die strekking. Maar dat neemt niet weg dat bij de start van het europroject te zwaar de nadruk lag op de politiek waardoor de constructie van bij de start niet goed zat. Er is te weinig nadruk geweest op de technische aspecten voor een goed functionerende muntunie en ik ben een eurorealist en ik ben dus niet vergeten welke de technische voorwaarden zijn voor een goed functionerende muntunie.  Want een goed functionerende muntunie is een weldaad voor Europa, België en Vlaanderen.

De Tijd:  Er wordt smalend gezegd dat de rijke landen de arme ‘Club Med’-landen onderhouden.  Maar zit in de Europese gedachte niet een noodzakelijk solidariteit die zulke geldstromen verantwoordt? Zoals het geval is in de Verenigde Staten?

Van Overtveldt: Uiteraard moet er solidariteit zijn maar dan wel transparant en voorwaardelijk.  In elke confederale staat is er samenspraak tussen de samenstellende entiteiten. Maar die moet,  nogmaals transparant en voorwaardelijk zijn.

De Tijd: Wat denkt van de opnieuw vaak gehoorde stelling dat Europa een aanslag is op de soevereiniteit van de staten en dat we moeten terugkeren naar de natiestaat? Europa is cultureel te divers.

Van Overtveldt: Wat we vandaag inderdaad moeten doen is een stuk een aanslag op de soevereiniteit van de lidstaten. Maar dit is een direct gevolg van de keuze voor een eenheidsmunt. Het valt me op dat politici nu pas lijken te beseffen dat dit het gevolg is van de euro. Een muntunie is een fundamentele ingreep met vergaande gevolgen in de economie en de maatschappij. Het inbedden van de economische en politieke samenwerking in Europa in een muntunie is een idee waar veel voor te zeggen is. Maar de prijs voor een duurzame monetaire unie is inderdaad het afstaan van soevereiniteit van macht aan Europa.  

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud