Advertentie

‘Besparingskabinet' Cameron II in de steigers

Iain Duncan Smith moet 12 miljard pond snoeien in de sociale zekerheid. ©REUTERS

Dat het harde besparingsbeleid onder Cameron II wordt voortgezet, blijkt uit de aanstelling van Iain Duncan Smith als minister van Pensioenen en Werk. Hij moet voor 12 miljard pond besparen in de Britse sociale zekerheid. Ook George Osborne, de minister van Financiën, mag blijven snoeien.

De voorbije dagen werd stilaan duidelijk hoe de ploeg van Cameron eruit zal zien. In tegenstelling tot het vorige kabinet - waar nog plaats moest worden voorzien voor enkele coalitieleden van de LibDems - kon de Britse premier ditmaal exclusief in de eigen partij op zoek naar ministers. Al blijft een groot aantal van de kabinetsleden gewoon op hun plek zitten.

Kort na de onverwachte verkiezingsoverwinning eind vorige week raakte al bekend dat de kernposten dezelfde blijven. Theresa May behoudt Binnenlandse Zaken. Philip Hammond mag op Buitenlandse Zaken blijven, en Michael Fallon beheert voort Defensie.

12 miljard pond

Dat ook George Osborne - een boezemvriend van Cameron - meteen werd herbenoemd als minister van Financiën, wijst erop dat de nieuwe regering haar harde besparingsbeleid aanhoudt. Dat de Britten ondanks de fikse besparingen de voorbije vijf jaar opnieuw massaal voor Cameron kozen, ziet de eerste minister als een carte blanche om dat beleid voort te zetten.

Maandag werd ook bevestigd dat Iain Duncan Smith, de minister van Werk en Pensioenen, op post mag blijven. Hij moet er de volgende jaren 12 miljard pond zien te knippen. Met een exclusief Tory-kabinet moet dat lukken. In een coalitie met de LibDems had Smith mogelijk een consensusbedrag moeten opzoeken.

Geen post voor Johnson

©Photo News

Even was er maandag speculatie dat een ministerpost zou gaan naar de Londense burgemeester Boris Johnson, toen die werd opgeroepen naar Downing Street 10.  Maar Johnson zal zich in eerste instantie focussen op zijn laatste jaar als burgemeester, luidt het nu.

Al is er wel een rol weggelegd voor de excentrieke Johnson. Hij zal voortaan deelnemen aan zittingen van het kabinet. Het is bovendien niet uitgesloten dat hij later tijdens de tweede legislatuur van Cameron, als zijn burgemeesterschap erop zit, alsnog een ministerpost krijgt.

Er zitten ook meer vrouwen in de nieuwe regering. Naast May op Binnenlandse Zaken wordt Amber Rudd bevoegd voor Energie en de Klimaatverandering. Priti Patel, een Britse van Indiase afkomst, wordt de staatssecretaris van Werk. Nicky Morgan, de staatssecretaris van Onderwijs en minister van Vrouwenrechten, mag op post blijven.

 

 

 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud