Bijltjesdag bij politieke verliezers

©Photo News

Nigel Farage, leider van de eurosceptische partij UKIP, raakte niet verkozen in zijn thuisbasis Kent en stapt op. Ook Labour-voorzitter Ed Miliband en LibDem-kopman Nick Clegg houden het bekeken als partijvoorzitter.

Farage moest het in zijn kiesdistrict South Thanet afleggen tegen zijn conservatieve uitdager, Craig MacKinlay. Die haalde het met 18.000 stemmen tegen de UKIP-man.

De euroscepticus had al aangegeven te zullen opstappen als leider van UKIP als hij niet opnieuw werd verkozen als parlementslid. Vrijdagmiddag bevestigde hij dat hij aftreedt als voorzitter. Al zou hij zich weer kandidaat stellen wanneer UKIP in september een nieuwe voorzitter kiest. Farage lijkt zo zijn achterban het laatste woord te willen geven over zijn politieke toekomst.

De partij van Farage heeft nu alleszins nog maar één vertegenwoordiger in het parlement. Nochtans haalde UKIP bijna 13 procent procent van de Britse stemmen. Maar door de eigenaardigheden van het Britse kiessysteem vertaalt zich dat niet in zitjes. Om een zitje in het parlement te veroveren moet een partij in een kiesdistrict als eerste eindigen.

Farage reageerde met gevoel voor humor op de tegenvaller. ‘Velen onder u denken dat ik een slechte dag beleef. Wel, vijf jaar geleden lag ik op intensieve zorgen na een vliegtuigongeval. Toen beleefde ik een slechte dag.’ Volgens de politicus valt er bovendien een groot gewicht van zijn schouders. ‘Op persoonlijk niveau ben ik nooit gelukkiger geweest’, besluit hij.

Ook bij de andere partijen rollen de koppen vrijdag. Ed Miliband treedt af als leider van Labour. Zijn partij kreeg vooral in Schotland enorme klappen te verduren. Miliband zegt de verantwoordelijkheid daarvoor op zich te nemen, en stapt daarom op.

Ongeveer hetzelfde geldt voor LibDem-kopman Nick Clegg. Zijn partij verliest niet minder dan 47 zetels en houdt er waarschijnlijk maar acht over. Verschillende LibDem-ministers werden ook weggestemd in hun district. Clegg zelf wist zijn zetel in Sheffield te behouden, maar dat belet niet dat hij het voor bekeken houdt als partijleider. 'Dit was een wrede nacht voor ons', besloot hij.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud