Alles mogelijk in Nevada en South Carolina

In de race naar het Witte Huis zijn er zaterdag voorverkiezingen in de staten Nevada en South Carolina, al gaat het in South Carolina "enkel" om "primaries" bij de Republikeinen. In Nevada houden beide partijen caucussen (partijbijeenkomsten), tot in sommige casino's van de gokstad Las Vegas toe.

(belga) - Na de slagen om Iowa, New Hampshire en Michigan zijn de kansen van de topkandidaten bij beide partijen aan elkaar gewaagd voor Nevada en South Carolina.

Volgens de meest recente opiniepeilingen kunnen in Nevada in het Democratische kamp de drie koplopers winnen: de senatoren Hillary Clinton (winnaar New Hampshire), Barack Obama (winnaar Iowa) en John Edwards (steeds derde). Ook bij de Grand Ole Party (GOP) is de strijd volledig open tussen senator John McCain (winnaar New Hampshire) en Mitt Romney (winnaar Michigan). 

South Carolina

In South Carolina, de eerste zuidelijke staat waar er voorverkiezingen zijn en waar de Democraten pas op 26 januari met elkaar in het strijdperk treden, hopen niet alleen McCain en Romney, maar ook de conservatieve ex-gouverneur van Arkansas Mike Huckabee (winnaar Iowa) en ex-senator Fred Thompson te scoren. 

Beperkt  

Opnieuw is maar een beperkt aantal afgevaardigden voor de nationale partijconventies te grabbel. Bij de Democraten zijn er in Nevada 33 afgevaardigden, van wie er 25 echt worden verkozen. Die 33 maken 0,8 procent uit van de 4.049 stemgerechtigden op de conventie. Bij de GOP zijn er in die staat 34 afgevaardigden of 1,4 procent van de 2.380 stemgerechtigden op de conventie, waarbij er in Nevada zich drie niet aan een kandidaat hebben verbonden.

Nog in het Republikeinse kamp staan er in South Carolina 24 afgevaardigden (1,0 procent van het totaal) op het spel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud