De First Lady en de vice-president

Michelle Obama - Foto Photonews

Met Michelle Robinson Obama neemt zestien jaar na Hillary Clinton weer een - zelfbewuste en hoog opgeleide - juriste haar intrek in het Witte Huis. Reeds tijdens de campagne hadden de Amerikanen de intelligentie en zelfstandigheid van de 44-jarige zwarte vrouw leren kennen. Met de 65-jarige senator Joseph Biden als vicepresident heeft de nieuw verkozen Amerikaanse president Barack Obama ervaring naast zich, in het bijzonder wat betreft buitenlands beleid en veiligheid.

(belga) - Michelle Obama werd op 17 januari 1964 geboren in een eenvoudig gezin en groeide op in de arme zwartenwijk South Side Chicago. Haar vader was monteur bij de waterleidingsmaatschappij, haar moeder secretaresse. Met een schrandere kop, discipline en een ijzeren wil maakte de nieuwe First Lady de sprong naar elite-universiteiten als Princeton en Harvard, om een doctoraatstitel in de rechten te behalen.

Na haar studie ging ze werken bij een vooraanstaand advocatenkantoor waar zij haar latere man leerde kennen. Barack Obama werd haar als stagiair toegewezen. Het paar huwde in 1992. In 1998 en 2001 kwamen de twee dochters Malia en Sasha ter wereld.

Bij de start van de verkiezingscampagne zorgden onbedachte uitspraken - zoals dat zij nu voor het eerst trots was op haar land - voor krantenkoppen. Haar critici noemden haar een harde en bittere zwarte, een imago dat met verloop van tijd milderde. Bewonderaars gewaagden van een 'zwarte Jackie Kennedy'.

Bovendien heeft zelden tevoren een potentiële First Lady een zo actieve rol in de campagne gespeeld als Michelle Obama. In de eindsprint kwam zij wekelijks drie keer op meetings met haar man, strijdvaardig, welsprekend, met een ongedwongenheid en vakkennis die ook respect afdwong bij politieke tegenstrevers.

Barack Obama zelf bestempelt zijn vrouw als zijn rots. Michelle houdt hem steeds met zijn voeten op de grond, zij is schrander en hij kan met haar over alles van gedachten wisselen.

Ervaring

Met de 65-jarige senator Joseph Biden als vicepresident heeft de nieuw verkozen Amerikaanse president Barack Obama ervaring naast zich, in het bijzonder wat betreft buitenlands beleid en veiligheid.

Jurist Biden stamt uit een katholieke arbeidersfamilie uit Pennsylvania en bemachtigde in 1973 een eerste zetel in de Senaat. Hij was daarmee de vijfde jongste senator ooit in de Amerikaanse geschiedenis. Hij is sinds jaren lid van de commissie buitenlandse zaken van de Senaat die hij momenteel voorzit.

Ontelbare buitenlandse reizen hebben hem toegelaten toppolitici uit de hele wereld te leren kennen. Hij staat ook bekend voor talrijke vermetele projecten zoals bijvoorbeeld een driedeling van Irak. Hij is ook een vooraanstaand tegenstander van de oorlog in Irak, alhoewel hij in 2002 voor de Amerikaanse interventie in dat land heeft gestemd.

Biden geldt als een briljante en humorrijke redenaar. Ook staat hij bekend als iemand die soms verlegenheid schept met zijn losse tong. Zo heeft hij ook in deze campagne zijn 'vriend' en politieke tegenstrever John McCain electorale munitie gegeven. Legendarisch zijn zijn soms opflakkerende woedeaanvallen.

De nieuwe vicepresident koesterde zelf al ambities voor het hoogste ambt, maar was kansloos en droop af. Beschuldigingen van plagiaat deden in 1998 een poging op de klippen lopen.

In zijn privéleven kende Joe Biden zware mokerslagen. Zo kwamen in 1972 zijn eerste vrouw en zijn dochter om bij een auto-ongeluk, waarna hij zijn beide zonen alleen opvoedde.

Wilt u uw mening kwijt over de presidentsverkiezingen? Discussieer mee

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud