Felicitaties voor Obama stromen toe

Staats- en regeringsleiders uit de hele wereld zenden de pas verkozen Amerikaanse president Barack Obama gelukwensen. Onder meer de Afghaanse president Hamid Karzai, de Chinese president Hu Jintao en de Franse president Nicolas Sarkozy feliciteerden Obama. De Iraakse regering verwacht weinig verandering.

(tijd/belga) - De Afghaanse president Hamid Karzai meent dat de overwinning van de Democraat Barack Obama bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen de wereld doet binnentreden in een 'nieuw tijdperk'.

Irak

De Iraakse regering verwacht onder Obama niet dadelijk een koerswissel in de Amerikaanse strategie voor Irak. 'We denken niet dat er een bruuske politieke verandering zal zijn en dat er een snelle Amerikaanse terugtrekking uit Irak zal zijn', aldus de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Hoshyar Zebari.

Obama heeft al laten weten dat hij de Amerikaanse troepen uit Irak wil terugtrekken zestien maanden nadat hij in functie is getreden. In januari neemt hij de fakkel over van George W. Bush. Obama wil meer Amerikaanse troepen in Afghanistan, waar de VS nu al met 33.000 manschappen zitten, of de helft van het totale aantal effectieven van de operatie 'Enduring Freedom' en de door de NAVO geleide ISAF-operatie.

Hamas

De Palestijnse islamitische beweging Hamas, die de Gazastrook controleert, heeft de nieuw verkozen Amerikaanse president Barack Obama opgeroepen om 'lessen te trekken uit de fouten' van de vorige Amerikaanse regeringen, en 'met name die van (George W.) Bush', tegenover de Arabische moslimwereld. De Palestijnse president Mahmoed Abbas riep van zijn kant op de inspanningen met het oog op de regeling van het Israëlisch-Palestijnse conflict te versnellen.

'Wij willen dat hij de Palestijnse zaak ondersteunt of vragen hem tenminste om niet partijdig te zijn ten voordele van de Israëlische bezetter', aldus Hamaswoordvoerder Fawzi Barhoem in Gaza.

Volgens Sami Aboe Zoehri, een andere woordvoerder van de Palestijnse beweging, waren 'de kalenders van Obama en John McCain betreffende het Palestijnse dossier niet verschillend'. 'Wij vragen Obama om het buitenlandse beleid van de VS tegenover de Palestijnen te herbekijken', aldus nog de zegsman.

Bij een bezoek aan Israël in juli betuigde Obama zijn steun aan de joodse staat en sloot hij rechtstreekse onderhandelingen met Hamas uit.

Israël

Israël hoopt na de zege van de Democraat Barack Obama bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen op een voortzetting van de speciale relaties tussen beide landen. Israël verwacht dat het nauwe strategische partnerschap met de toekomstige president, de nieuwe Amerikaanse regering en het Congres wordt voortgezet, zo luidde het woensdag in een communiqué van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni.

De Israëlische premier Ehud Olmert verwelkomde de 'opzienbarende en historische' overwinning van Obama bij de verkiezingen. 'Amerika heeft nog maar eens bewezen dat het de grootste democratie is, en Obama heeft zijn leiderskwaliteiten getoond', aldus Olmert.

Hu Jintao

De Chinese president Hu Jintao heeft de Democraat Barack Obama woensdag gefeliciteerd met zijn overwinning bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij liet weten dat hij de relaties tussen China en de VS naar een nieuw niveau wil tillen.

Toch vrezen Chinese experts dat Obama op het vlak van handel wel eens van protectionisme blijk zou kunnen geven. 'Als de financiële crisis heropflakkert, of als de VS niet blij zijn met wat China kan doen op het vlak van financiële samenwerking, dan denk ik dat er zich meer dan ooit handelsruzies tussen China en de VS zullen ontwikkelen', aldus Shi Yinhong, een expert internationale relaties aan de Volksuniversiteit van Peking.

Europees Parlement en NAVO

De voorzitter van het Europese Parlement heeft de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama al uitgenodigd om te komen spreken voor de Europese parlementsleden in Straatsburg. De Duitser Hans-Gert Poettering hoopt dat al kan volgende lente, nog voor de NAVO-top in april. De laatste Amerikaanse president die voor het Europees Parlement een toespraak hield, was Ronald Reagan, in mei 1985.

NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer onderstreepte het belang van de samenwerking tussen Washington en de Europese NAVO-lidstaten om het hoofd te bieden aan de huidige dreigingen. "De uitdagingen voor de veiligheid vandaag vereisen een nog sterkere samenwerking en solidariteit tussen de bondgenoten", aldus de Nederlander.

Sarkozy

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft de Democraat Barack Obama woensdag gefeliciteerd met zijn 'schitterende overwinning' bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Sarkozy deed dat in een brief aan de nieuw verkozen Amerikaanse president. José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, hoopt dat de VS, onder leiding van Obama, de handen in elkaar slaan met Europa om 'de wereld naar een 'nieuwe deal' te leiden'.

Volgens Sarkozy, momenteel voorzitter van de EU, heeft het Amerikaanse volk 'de keuze van verandering, opening en optimisme gemaakt'. 'Op het moment dat we allen samen het hoofd moeten bieden aan enorme uitdagingen, roept uw verkiezing in Frankrijk, Europa en in de wereld een enorme hoop op', luidde het.

Voor Barroso is het moment gekomen van een 'hernieuwd engagement tussen Europa en de VS'.

Brown

De Britse premier Gordon Brown kijkt ernaar uit om 'zeer nauw' samen te werken met Barack Obama, de nieuw verkozen Amerikaanse president. Brown loofde woensdag de 'progressieve waarden en de visie voor de toekomst' van de Democraat.

Merkel

De Duitse kanselier Angela Merkel verzekerde de 47-jarige Obama van een nauwe samenwerking 'vol vertrouwen'. Ze is 'overtuigd' dat de VS en Europa op die manier 'de nieuwe gevaren en risico's vastberaden kunnen aanpakken'.

Vaticaan

Het Vaticaan hoopt dat de nieuw verkozen Amerikaanse president Barack Obama beantwoordt aan de 'verwachtingen' van vrede en gerechtigheid in de wereld. Dat heeft woordvoerder Federico Lombardi woensdag laten weten.

Chavez

De Venezolaanse president Hugo Chavez wil na de verkiezing van de Democraat Barack Obama als nieuw Amerikaans president 'nieuwe relaties' aanknopen met de Verenigde Staten en opnieuw 'een constructieve bilaterale agenda' lanceren voor het welzijn van de twee bevolkingen. Chavez feliciteerde Obama woensdag met zijn 'historische overwinning'.

Tijdens het presidentschap van George W. Bush hielden de VS en Venezuela er gespannen relaties op na.

Rusland

In de Russische politiek is de zege van Barack Obama bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen met opluchting onthaald. Volgens de vicevoorzitter van de Russische Federatieraad, Aleksander Torsjin, kan de wissel in het Witte Huis positieve gevolgen hebben voor de Russisch-Amerikaanse betrekkingen. Onder George W. Bush waren de relaties tussen Moskou en Washington duidelijk in een neerwaartse spiraal terechtgekomen.

'Met Obama kondigen zich nieuwe perspectieven aan in de Russisch-Amerikaanse dialoog', aldus Wassili Lisjatsjov, vicevoorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken in de Federatieraad. Op het vlak van thema's als de geplande onderdelen van het Amerikaanse raketschild in Centraal-Europa en de niet-verspreiding van massavernietigingswapens bestaat er hoop op een betere samenwerking.

Verwacht wordt dat de Russische president Dmitri Medvedev zich in zijn 'state of the union' woensdagnamiddag eveneens over het resultaat van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal uitspreken.

Leterme

Ook de Belgische premier Yves Leterme stuurder Obama al zijn gelukwensen. 'Onze beide landen en bevolkingen onderhouden een hechte vriendschapsband die gestoeld is op gemeenschappelijke waarden en op een sterk gevoel van samenhorigheid.'

'Uw aantreden als 44ste President van de Verenigde Staten van Amerika valt samen met een periode waarin de verwachtingen van de bevolking in het politieke leiderschap bijzonder groot zijn. Het ontbreekt niet aan uitdagingen.'

'Ik nodig u graag uit om samen te werken aan maatregelen die de financiële crisis en de economische terugval bezweren, aan antwoorden op de klimaatswijziging en de energieschaarste, aan de strijd tegen de armoede en tenslotte aan de uitdagingen op het vlak van vrede en veiligheid.'

'Ik kijk er alvast naar uit om met u deze uitdagingen aan te gaan', besluit de premier.

Wilt u uw mening kwijt over de presidentsverkiezingen? Discussieer mee

Aziatische beurzen opgetogen na zege Obama Aziatische beurzen opgetogen na zege Obama

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud