McCain behaalt tweede zege

©REUTERS

Met zijn felbevochten zege in South Carolina is John McCain de eerste Republikein die twee belangrijke voorverkiezingen wint. McCain verstevigt daarmee zijn positie in de nominatiestrijd, al blijft de race onvoorspelbaar. Hillary Clinton kreeg de meeste stemmen in de caucus in Nevada, maar Barack Obama won er meer kiesmannen.

Klik hier voor het volledige dossier Amerikaanse verkiezingen

(tijd) - McCains zege in South Carolina smaakte bijzonder zoet na het debacle acht jaar geleden in dezelfde staat. De Vietnamveteraan verloor er toen de voorverkiezingen – en de nominatie – tegen George Bush na een reeks gemene persoonlijke aanvallen op McCain en zijn familie. Deze keer kwam de senator met 33 procent van de stemmen als eerste uit de bus, voor Mike Huckabee, die 30 procent behaalde.

McCain is daarmee de eerste Republikein die erin lukt twee belangrijke voorverkiezingen te winnen. Hij won eerder in New Hampshire. South Carolina is belangrijk omdat het traditioneel de eerste zuidelijke staat is op de verkiezingskalender. Met zijn overwegend conservatieve en religieuze electoraat, had de ex-dominee Mike Huckabee gehoopt in South Carolina zijn eerdere zege in Iowa te bevestigen. Maar hij strandde teleurstellend op een tweede plaats, hoewel 60 procent van de kiezers evangelische christenen waren. Huckabee kreeg de steun van 4 op 10 van deze kiezers. Een kwart van de christenen stemde op McCain.

Militairen en veteranen

McCain kon vooral rekenen op de steun van militairen en veteranen, die een kwart van de kiezers in South Carolina uitmaakten. Net als in eerdere voorverkiezingen kreeg hij ook veel steun van onafhankelijke kiezers. McCain focuste zijn campagne op zijn militaire ervaring, de Irakoorlog en zijn fiscaal conservatisme. De acteur en ex-senator Fred Thompson – die alles had ingezet op een sterke prestatie in South Carolina – behaalde slechts 16 procent van de stemmen en staat nu voor een nagenoeg hopeloze opdracht. Duncan Hunter stapte uit de race.

Speech

In zijn overwinningstoespraak herinnerde McCain zijn supporters eraan dat sinds 1980 de winnaar in South Carolina ook telkens de Republikeinse nominatie binnenhaalde.

Zijn zege verstevigt zeker zijn positie, maar McCain mag zich nog lang niet de topfavoriet noemen. Daarvoor verloopt de verkiezingsstrijd totnogtoe te chaotisch, met te veel verschillende winnaars in de diverse voorverkiezingen.

Florida

Bovendien is het afwachten hoe sterk Rudy Giuliani zal presteren in Florida, dat op 29 januari naar de stembus trekt. De ex-burgemeester van New York voert intensief campagne in de Sunshine State. McCain kan er ook niet rekenen op de steun van onafhankelijke kiezers. Enkel als Republikein geregistreerde kiezers mogen in Florida deelnemen aan de Republikeinse primary. De rebelse McCain is niet echt populair bij veel Republikeinse kiezers. Hij heeft ook weinig ervaring met economische thema’s. Voor veel Amerikanen is de economie intussen de topprioriteit geworden.

Nevada

Terwijl zowat alle aandacht op het symbolisch belangrijke South Carolina gevestigd was, haalde Mitt Romney op dezelfde dag een nagenoeg ongecontesteerde overwinning in Nevada. Ondanks een miljoeneninvestering in South Carolina gaf Romney de staat een week geleden op na teleurstellende peilingen. In de plaats daarvan richtte de mormoon als enige Republikein al zijn aandacht op Nevada, waar hij mede dankzij de steun van een grote groep mormonen 51 procent van de stemmen haalde en daarmee ook meer kiesmannen won dan McCain in South Carolina.

Clinton en Obama

Bij de Democraten voerden Hillary Clinton en Barack Obama opnieuw een hevige strijd, deze keer in Nevada. Clinton haalde het met 51 procent van de stemmen, tegenover 45 procent voor Obama. Maar door de complexe formule voor het toekennen van kiesmannen – waarbij sommige kiesgebieden zwaarder doorwegen dan andere – haalde Obama één kiesman meer binnen dan Clinton. Gezien de spannende race tussen beide kandidaten lijkt de nominatiestrijd steeds meer op een lange uitputtingsslag voor kiesmannen te zullen uitdraaien. Veel analisten geloven intussen dat dit gevecht voortgezet zal worden na Super Tuesday, wanneer ruim 20 staten voorverkiezingen houden.

Clinton kreeg in Nevada opnieuw veel steun van vrouwelijke kiezers. 51 procent van de vrouwen stemde voor Clinton, tegenover 38 procent voor Obama. Ook bij Hispanics, een belangrijke factor in deze verkiezingen, deed Clinton het beter dan Obama. Twee derde van de Hispanics koos voor Clinton. Obama scoorde dan weer heel sterk in de Afro-Amerikaanse gemeenschap: hier stemde 83 procent voor de zwarte senator. Zwarte kiezers zullen volgende week een cruciale rol spelen tijdens de Democratische voorverkiezingen in South Carolina, waar ze de helft van het electoraat vertegenwoordigen. Kris VAN HAMME

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud