Militairen en sociaal conservatieven beslissen in South Carolina

De Republikeinse presidentskandidaten staan in South Carolina voor een nieuwe uitdaging. Kan een van de drie vorige winnaars - John McCain, Mike Huckabee en Mitt Romney - een zege aan zijn palmares toevoegen? Of eist acteur Fred Thompson dit keer de hoofdrol op? De stemmen van militairen en sociaal conservatieven lijken doorslaggevend te worden.

Moddercampagne

Dat South Carolina geen onbelangrijke staat is in de race naar het presidentschap weet McCain maar al te goed. In 2000 mocht hij zijn presidentiële ambities opbergen nadat George W. Bush hem in de zuidelijke staat had verslagen. McCain werd toen genekt door een moddercampagne. Zijn tegenstanders zijn dat duidelijk niet vergeten. Want de voorbije dagen doken in South Carolina pamfletten op waarin McCain ervan beschuldigd wordt tijdens zijn krijgsgevangenschap in Vietnam met de vijand te hebben samengewerkt.

Maar McCain leerde zijn lesje na 2000. Hij had een nieuwe moddercampagne verwacht en stuurde een ploeg medewerkers op pad om de 'foute berichtgeving' onmiddellijk recht te zetten.

Underdog

Terwijl iedereen een spannende strijd verwacht tussen McCain, Huckabee en Romney, hoopt de acteur Fred Thompson heimelijk voor de verrassing te kunnen zorgen. 'Iedereen wordt de held van de dag. Verschillende mensen hebben de verschillende grote voorverkiezingen gewonnen tot nog toe. Ik denk dat nog eens iemand anders in South Carolina gaat winnen.' Net als Huckabee en Romney rekent hij vooral op de steun van de evangelische christenen.

Nevada

Behalve in South Carolina vinden vandaag ook voorverkiezingen plaats in de staat Nevada. Zowel de Republikeinse als de Democratische Partij organiseert er een zogenaamde caucus. Maar met uitzondering van Mitt Romney voerde geen enkele Republikeinse kandidaat er campagne. Het resultaat van de caucus is dan ook niet bindend bij de Republikeinen.

Spaanstaligen

De Democratische politici met presidentiële ambities brachten de voorbije dagen wel heel wat tijd door in de westelijke staat. Lange tijd zag het ernaar uit dat Hillary Clinton op een eenvoudige zege afstevende omdat het lokale partijbestuur haar steunt. Ook enkele leiders van de grote Spaanstalige gemeenschap in de staat schaarden zich achter haar.

Maar haar voorsprong in de peilingen in Nevada smolt als sneeuw voor de zon na de zege van Barack Obama tijdens de voorverkiezing in Iowa. De race werd nog spannender toen een 60.000 man sterke vakbond aankondigde zich achter de zwarte senator te scharen. Bovendien lieten zich de voorbije twee weken nog meer dan 6.000 jongeren registreren als kiezer. Uit de analyse van de resultaten in Iowa en New Hampshire bleek dat die jongeren hoofdzakelijk voor Obama stemmen. Clinton moet vandaag dan ook vooral rekenen op de steun de vrouwelijke kiezers. LD

In de Amerikaanse opiniepeilingen wordt dus niet alleen gevraagd op wie een kiesgerechtige gaat stemmen maar ook naar zijn etnische afkomst. Daarover vindt u meer op deze pagina van Allpolitics, onderdeel van CNN.

Fred Thompson vertelt in het volgende filmpje hoe belangrijk de staat South Carolina is voor hem in deze verkiezingen.

John McCain is zelf een Vietnam veteraan. In zijn campagne, waaronder die in South Carolina, speelt dit onderwerp een belangrijk rol. Zo ook tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Greenville, South Carolina. In het onderstaande filmpje spreekt McCain onder meer over de gezondheidszorg voor veteranen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud