Obama en Huckabee winnen eerste etappe richting Witte Huis

©EPA

De jonge zwarte senator Barack Obama heeft donderdag de eerste voorverkiezing - in Iowa - bij de Democraten gewonnen. Voormalig gouverneur van Arkansas en voormalig priester Mike Huckabee schreef de Republikeinse voorverkiezingen in Iowa op zijn naam. Het was een eerste test voor de verschillende presidentskandidaten.

(belga) - De 46-jarige politicus Obama kreeg bij de verkiezing van de Democratische kandidaten in de staat Iowa - de zogenaamde caucus - donderdagavond 37,4 procent van de stemmen. Senatrice en voormalig first lady Hillary Clinton verwierf daarentegen slechts de voorkeur van 29,47 procent van de partijleden. Senator John Edwards kwam uit op 29,75 procent.

Obama toonde zich er erg optimistisch over om als eerste zwarte president het Witte Huis te kunnen binnentrekken. "De tijd is gekomen", zei hij onder het gejuich van zijn aanhangers in de hoofdstad Des Moines. "Nu zal er verandering komen in Amerika".

Commentatoren spraken van een "persoonlijke triomf" voor Obama en van een zware ontgoocheling voor Clinton, die evenwel in de nationale peilingen voorop blijft. Clinton maakte overduidelijk dat ze verder zal strijden. "Ik ben klaar voor de strijd wie als beste kandidaat het Witte Huis zal binnentrekken". Woordelijk zei ze: "Dit is een grote nacht voor de Democraten". Het resultaat toont "dat Amerika bereid is te veranderen".

Ook Edwards houdt zijn kandidatuur staande: "Vanuit Iowa marcheren we nu verder", zei hij.

Republikeinen

Bij de Republikeinen haalde exgouverneur en baptistenpredikant Mike Huckabee het met ongeveer 34 procent duidelijk voor zijn concurrent Mitt Romney (25 procent).

Huckabee, die maanden geleden nog als een outsider werd beschouwd, toonde zich al zegezeker. "Dit is een nieuwe dag voor de Amerikaanse politiek". Tegelijkertijd sprak hij speculaties tegen dat hij zich nationaal niet zou kunnen doordrukken. "Het begint vandaag in Iowa, en eindigt niet hier, maar in Washington".

Romney gaf zijn nederlaag toe. "Deze ronde ging naar Huckabee", zei hij. Zijn rivaal was er beter in geslaagd zijn conservatief-christelijke aanhangers te mobiliseren. Maar tot aan de presidentsverkiezing van 4 november is nog een lange weg af te leggen. De Republikeinse kandidaten Fred Thompson en John McCain daarentegen werden met elk 13 procent duidelijk teruggeslagen.

Ook de Republikein Rudy Giuliani, die in Iowa slechts tot 4 procent kwam, toonde zich optimistisch omdat hij volgens peilingen nationaal als favoriet geldt. Giuliani had zich nauwelijks ingespannen voor Iowa. De voormalige burgemeester van New York is meermaals uit de echt gescheiden en is voor abortus en wordt door de streng conservatieve Republikeinen in Iowa als niet-conservatief genoeg beschouwd.

De landbouwstaat Iowa heeft met zijn 3 miljoen inwoners nauwelijks politiek gewicht, maar toch geldt de stemming als een eerste test en als eerste verkiezingsbarometer.

De volgende belangrijke stap voor de presidentskandidaten is de voorverkiezing in New Hampshire op dinsdag. Deskundigen benadrukken dat pas op 5 februari de beslissing over de kandidaten valt. Op die "superdinsdag" zijn er in vele staten voorverkiezingen, waaronder ook in de belangrijke en dichtbevolkte staten Californië en New York. Eens de Democratische en Republikeinse partijen tijdens de zomerconventies hebben gekozen welke kandidaat de partij als presidentskandidaat nomineert, kunnen de presidentsverkiezingen plaatsvinden op 4 november. Op 20 januari 2009 zal de uiteindelijke winnaar als president in zijn functies treden.

 

 

Overwinningsspeech Obama

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud