Portret: John Edwards, van running mate naar presidents kandidaat

John Edwards, de running mate van de Democraat John Kerry tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2004, wil dit jaar opnieuw een gooi doen naar het presidentschap.


Gewone man

Al in 2004, toen hij een eerste maal een gooi deed naar het vice-presidentschap, wierp hij zich op als de verdediger van de gewone man. De zoon van een textielarbeider en een postbeambte was de eerste van zijn familie die naar de universiteit ging. Eerst studeerde hij textieltechnologie, daarna rechten.

Hij bouwde in de jaren tachtig en negentig een zeer succesvolle carrière uit als advocaat. Hij was onder meer verantwoordelijk voor een schadevergoeding van 25 miljoen dollar die het bedrijf Sta-Rite aan een client moest betalen. Dat is de hoogste schadevergoeding voor persoonlijke verwondingen in de geschiedenis van de staat North Carolina.

Senator

In 1998 stapt John Edwards in de politiek. Hij werd Democratisch senator voor North Carolina en bleef dat tot 2004. Vervolgens legde hij zich toen toe op de presidentsverkiezingen van datzelfde jaar. De race om het kandidaat-presidentschap werd uiteindelijk gewonnen door John Kerry, die Edwards opviste als running mate. De tandem Kerry-Edwards moest het echter afleggen tegen de Republikeinen George Bush en Dick Cheney.

Verkiezingen

In de eerste twee voorverkiezingen is John Edwards bij de eerste drie geëindigd. In Iowa wist hij ruim 29 procent van de kiezers voor zich te winnen. In New Hampshire scoorde hij 17 procent en eindige zo op de derde plaats, na Barack Obama en Hillary Clinton. Of Edwards dit succes kan volhouden dat weten we pas later dit jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud