Advertentie
Advertentie

‘850.000 vluchtelingen komen dit en volgend jaar naar Europa'

Migranten volgen een spoorlijn in Servië richting Hongarije. ©REUTERS

Zeker 850.000 mensen zullen dit en volgend jaar de Middellandse Zee oversteken om in Europa veiligheid en een beter leven te zoeken. Dat zegt het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR).

Dit jaar zullen 400.000 mensen de oversteek wagen, in 2016 zal dat aantal met 450.000 nog iets hoger uitvallen. Een groot deel van de vluchtelingen is afkomstig uit Syrië, maar velen verlaten ook Irak, Afghanistan en een aantal Afrikaanse landen. Om die gigantische mensenstroom te kunnen opvangen is een meer uniform asielbeleid vereist, beklemtoont UNHCR.

De ramingen van UNHCR, hoe indrukwekkend ook, lijken al conservatief want dit jaar hebben al 366.000 mensen de overtocht van de Middellandse Zee gewaagd. Of er nog veel bijkomen, zal vooral afhangen van de weersomstandigheden. Naarmate het kouder wordt en de zee woeliger, zullen minder mensen een poging wagen om Europa te bereiken.

Voorlopig houdt de toestroom onverminderd aan. Hongarije mag de komende tien dagen een nieuwe golf van 42.000 vluchtelingen verwachten volgens UNHCR. Omdat het land de asielzoekers nauwelijks bijstaat – ze moeten kamperen in het open veld – is dringend internationale hulp nodig. Zelf stuurt UNHCR alvast tenten, bedden en dekens naar de Hongaars-Servische grens.

Sinds januari trokken al meer dan 150.000 mensen door Hongarije naar Duitsland en andere rijke EU-landen. Volgens UNHCR-coördinator Vincent Cochetel zijn 85 procent van hen vluchtelingen, de rest economische migranten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud