Advertentie

Asielzoekers overspoelen Dienst Vreemdelingenzaken

©Photo News

Maandag hebben opnieuw 50 asielzoekers van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) de vraag gekregen dinsdag terug te komen, omdat de maximumcapaciteit in de wachtzaal overschreden was. Het aantal aanvragen maandag, 314 stuks, is een record.

Dat meldt DVZ-woordvoerder Geert De Vulder maandagvoormiddag. 'De 50 geweigerde personen krijgen morgen voorrang, maar het risico bestaat dat er weer te veel mensen komen opdagen', aldus De Vulder.

'We hebben 260 nieuwe asielzoekers toegelaten, 50 anderen hebben een uitnodiging gekregen voor morgen', zegt De Vulder. Gemiddeld melden zich 150 mensen per dag aan bij de Dienst Vreemdelingenzaken. 'Als dat morgen ook zo is, dan is de situatie qua infrastructuur en personeel net beheersbaar met de 50 extra mensen van vandaag erbij', aldus De Vulder.

Normaal hebben asielzoekers recht op opvang van zodra hun aanvraag geregistreerd is. Ze krijgen dan onder meer een slaapplaats en eten. Voor de asielzoekers die maandag niet bij de DVZ terechtkonden, is er echter geen alternatief, waardoor zij hoogstwaarschijnlijk de nacht op straat moeten doorbrengen.

De Vulder ziet op dit moment geen oplossing voor het probleem. 'Er worden extra opvangplaatsen gecreëerd, maar daardoor zal de instroom niet verminderen', zegt hij.

In normale omstandigheden is het zeer uitzonderlijk dat de DVZ  asielzoekers weigert. Maar sinds het uitbreken van de bootvluchtelingencrisis is het aantal asielaanvragen van Syriërs en Eritreeërs in ons land sterk toegenomen, waardoor de DVZ sinds 22 juli een paar keer mensen heeft moeten weigeren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud