Advertentie
Advertentie

België bouwt tijdelijke opvangplaatsen voor asielzoekers

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken laat 900 tijdelijke opvangplaatsen voor asielzoekers bouwen. ©Photo News

De federale regering heeft beslist om bijkomende tijdelijke opvangplaatsen te scheppen voor asielzoekers. Maandag worden de eerste mobiele woonunits operationeel.

'Dankzij de inzet van deze units zal in totaal aan zo'n 900 tal personen bed, bad en brood kunnen geboden worden', meldde het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vrijdag in een persbericht. Daarnaast richt de regering ook een Task Force Opvang op om de situatie van nabij te volgen.

De mobiele woonunits komen op de terreinen van Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers. Elke unit biedt huisvesting aan zes mensen. De asielzoekers krijgen geen financiële steun, klinkt het nog. De bewoners die opgevangen worden in deze mobiele faciliteiten, krijgen dezelfde begeleiding als de andere bewoners in het opvangcentrum.

Het kabinet benadrukt in het persbericht dat het om een tijdelijke maatregel gaat, die de periode moet overbruggen dat de eerder aangekondigde 2.500 opvangplaatsen in de kazernes worden in orde gebracht. 'Met deze beslissing tonen we opnieuw dat we bijzonder snel ingrijpen', stelt Francken.

Humanitaire operatie

'De eerste mobiele eenheden worden maandag al opgebouwd door de Civiele Bescherming in samenwerking met Defensie en het Rode Kruis. Ik wil alle medewerkers en partners op veld uitdrukkelijk bedanken voor hun inspanningen en flexibiliteit om deze grote humanitaire operatie in goede banen te leiden. Deze uitzonderlijk vlotte samenwerking zorgt ervoor dat er volgende week geen mensen op straat moeten slapen', luidt het.

Op regeringsniveau wordt dan een Task Force Opvang opgericht 'om de snel veranderende toestand van nabij op te volgen zodat de regering haar verantwoordelijkheid kan nemen met een grondige en zeer regelmatig geactualiseerde kennis van zaken'.

De Task Force komt wekelijks samen en wordt voorgezeten door het kabinet-Francken. Van de Task Force maken ook het kabinet van premier Charles Michel, de vice-kabinetten, de direct betrokken kabinetten zoals Defensie en Begroting, en experts van de administratie deel uit. 'België neemt haar verantwoordelijkheid gezien de uitzonderlijke geopolitieke context en biedt asielzoekers een degelijke opvangplaats', zei Michel in het persbericht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud