Advertentie

'Boten terugsturen? Dat is niet mijn Europa'

Commissievoorzitter Juncker bij EU-parlementsvoorzitter Schulz. ©REUTERS

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, hield woensdagmorgen zijn jaarlijkse 'State of the Union' in Straatsburg. Migratie was het belangrijkste thema. 'Er is te weinig Europa in onze aanpak van het vluchtelingenprobleem en te weinig unie in ons asielbeleid', zei hij.

'Europa is zelf een continent van vluchtelingen, 60 miljoen alleen al na de Tweede Wereldoorlog,' zei Juncker aan het Europees Parlement in Straatsburg. Hij herinnerde eraan dat die stroom de basis legde voor de Conventie van Genève in 1951 voor de bescherming van vluchtelingen. 'We mogen nooit vergeten waarom vluchtelingen een fundamenteel recht hebben op asiel.'

De Commissievoorzitter wees erop dat Europa een toevluchtsoord is. 'En daar moeten we fier op zijn,' vervolgde hij. 'We zijn veruit de meest welvarende en meest stabiele regio in de wereld.' Juncker plaatste ook de huidige migratiecrisis in perspectief. 'Vluchtelingen zijn goed voor 0,11 procent van de totale Europese bevolking. In Libanon is het aandeel 25 procent van de bevolking.'

Schengen

Juncker bevestigde dat hij 160.000 vluchtelingen die Europa binnenkwamen via Hongarije, Griekenland en Italië, wil verdelen over de EU-lidstaten. 'Nu moet Europa menselijk zijn. De winter komt eraan. Gaan we de mensen laten slapen in onze koude stations of in gammele tentjes op het strand van Kos?'

Juncker lanceerde volgende voorstellen om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden:

  • 120.000 mensen die asiel hebben aangevraagd in Italië (15.600), Griekenland (50.400) en Hongarije (54.000) worden herverdeeld over de andere EU-landen. Die mogen niet weigeren, anders krijgen ze een boete. Dit komt boven op de 40.000 vluchtelingen waarover in juli werd besloten, maar aan die herverdeling konden landen vrijwillig meedoen.
  • De EU stelt 780 miljoen euro beschikbaar voor de herverdeling. Lidstaten krijgen 6.000 euro per opgenomen asielzoeker. Alleen vluchtelingen uit Syrië, Eritrea en Afghanistan komen in aanmerking.
  • De asielaanvragen van mensen uit de Balkan en Turkije moeten versneld worden behandeld zodat ze na afwijzing van hun verzoek direct kunnen worden teruggestuurd naar hun land. Op een lijst met zeven 'veilige landen' staan vooralsnog Albanië, Macedonië, Bosnië, Kosovo, Montenegro, Servië en Turkije. Dit moet de asielsystemen ontlasten.
  • Andere maatregelen om de terugkeer van asielzoekers te versnellen.
  • Een noodfonds moet de landen rond de conflictgebieden in de Sahel, Tsjaad, Eritrea en Noord-Afrika ondersteunen om instabiliteit tegen te gaan. Dat moet de migratiestroom indammen. In het fonds wordt 1,8 miljard euro gestort, de lidstaten leveren een extra bijdrage.
  • Opvangcentra in lidstaten waar de meeste vluchtelingen aankomen.
  • Meer inspanningen om de conflicten in Libië en Syrië te stoppen en onderhandelingen met omringende landen om opvang in de regio te bevorderen.

 

Maar bij vrij verkeer hoort ook een beter beheer van de buitengrenzen. 'Schengen zal in ons mandaat niet worden afgeschaft,' zei hij ferm. Maar er komt wel een lijst van veilige landen en er komen betere afspraken over het terugsturen van migranten.

Juncker wil ook 'veilige en legale manieren vinden voor migratie'. 'We moeten migratie legaliseren. Boten terugsturen of asielcentra in brand steken, dat is niet mijn Europa.'

Eind mei, op een moment dat de financiële redding van Griekenland alle aandacht opeiste, ontketende Juncker al een kleine revolutie met zijn plan om 40.000 Syrische en Eritrese vluchtelingen die aankomen in Griekenland en Italië te spreiden over de andere lidstaten.

Het plan botste op enorme weerstand in de hoofdsteden. Uiteindelijk wilden de EU-landen enkel op vrijwillige basis iets meer dan 32.000 vluchtelingen overnemen van Italië en Griekenland.

Sinds mei is de omvang van de crisis fors toegenomen. Juncker kiest daarom voor de vlucht vooruit en wil nog eens 120.000 vluchtelingen uit Italië en vooral Griekenland én Hongarije spreiden over de andere EU-landen. Wie vluchtelingen weigert, zal een boete moeten betalen. Daarnaast komt de Luxemburger ook sneller dan voorzien met een voorstel voor een permanent en bindend spreidingsmechanisme dat automatisch in werking treedt bij grote crisissen.

Juncker kan rekenen op de steun van Duitsland en Frankrijk, die samen ruim 55.000 asielzoekers zouden moeten opnemen. België zou 3,8 procent van de stroom moeten opvangen, goed voor 4.560 asielzoekers.

Het is maar de vraag of deze ideeën weerbarstige lidstaten meteen over de brug zullen halen. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel verwacht niet dat alle lidstaten 'morgen of volgende week' overtuigd raken van de nood aan Europese solidariteit bij de opvang van vluchtelingen. Niettemin is ze optimistisch dat de diepe verdeeldheid op middellange termijn overwonnen kan worden.

Voor de Britse regering, die in vijf jaar evenveel Syriërs wil opvangen als er de voorbije dagen in München zijn gearriveerd, maakt het sowieso niet uit. Net als Ierland en Denemarken dwongen de Britten af dat ze niet hoeven mee te doen aan het asielbeleid.           

The #win of the day : the man who took this picture #SOTEU pic.twitter.com/APbtBLZlkf— katrienvandenbroeck (@ALDEPressKat) September 9, 2015

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud