Advertentie

Controle op mensensmokkelaars leidt tot megafiles

Een kilometerslange vrachtwagenfile op de M1 in Hegyeshalom, de voornaamste grensovergang tussen Hongarije en Oostenrijk ©EPA

Na de schokkende ontdekking van 71 gestikte vluchtelingen in een koelvrachtwagen hebben Oostenrijk en Hongarije de jacht op mensensmokkelaars geopend. Controles veroorzaakten maandagmorgen een file van 30 kilometer aan de Hongaars-Oostenrijkse grens.

‘Wij zien dat de mensensmokkelaars steeds brutaler en zonder enige scrupules te werk gaan en wij moeten daartegen optreden met hardere maatregelen’, zei de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken, Johanna Mikl-Leitner, op een persconferentie in Wenen.

De Oostenrijkse en Hongaarse politie inspecteren vooral voertuigen waarin asielzoekers kunnen worden verstopt. Daarbij worden volgens Die Welt rond de klok 54 ambtenaren ingezet, 24 uur op 24. De douaniers blijven buiten de actie, omdat anders het controlevrij verkeer binnen de Schengenzone niet zou gerespecteerd worden. Over de controles werden Duitsland en Slovakije op voorhand ingelicht.

Het zwaartepunt van de controles ligt op de grensovergang op de M1/E60, de autosnelweg die Wenen met Budapest verbindt. Daar is een file van 30 kilometer lang ontstaan. Op de kleinere grensovergangen van Sopron en Kophaza stond maandagmorgen respectievelijk 6 en 4 km file. ‘Als we mensenlevens willen redden, moeten we de files en hinder erbij nemen’, zei minister Mikl-Leitner.

De scherpe controles hebben al resultaat opgeleverd. Sinds zondag werden al vijf mensensmokkelaars opgepakt en meer dan 200 vluchtelingen ontdekt. Omdat de vluchtelingenstroom naar verwachting nog zal aanzwellen, zal Oostenrijk nog meer politiemensen inzetten in het oosten van het land. Zij zullen overkomen van de deelstaten Stiermarken en Karintië.

Eind vorige week deed de Oostenrijkse politie een vreselijke ontdekking. Een vrachtwagen die op de pechstrook van de autosnelweg A4 stond geparkeerd, bleek een massagraf. In de laadruimte van de truck lagen 71 dode vluchtelingen. Ze waren het slachtoffer geworden van gewetenloze mensensmokkelaars.

De massale toestroom van vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika is big business voor mensensmokkelaars. Over de aanpak van de mensenhandel en van het vluchtelingenprobleem vindt op 14 september een ministeriële vergadering plaats in Brussel. Ter voorbereiding komen de regeringsleiders van Hongarije, Polen, Tsjechië en Slovakije al eerder bijeen, wellicht vrijdag of zondag. De Europese Commissie heeft voorgesteld om quota op te leggen voor het opnemen van vluchtelingen, maar vooral het Verenigd Koninkrijk en Oost-Europese landen willen daar niet van horen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud