Advertentie
Advertentie

Hongarije laat migranten niet meer op trein naar Duitsland

©© Björn Kietzmann/Demotix/Corbis

Een station in de Hongaarse hoofdstad werd tijdlang gesloten nadat honderden vluchtelingen op treinen naar Duitland probeerden te geraken. De voorbije dagen liet Boedapest migranten die de trein wilden nemen gewoon begaan.

Veel Syriërs en Irakezen proberen via de Hongaarse hoofdstad door te reizen naar West-Europa. Door de enorme druk die daardoor was ontstaan, liet Hongarije de vluchtelingen begin deze week gewoon begaan. Daarop namen die massaal de trein naar Duitsland. Alleen maandag ging het om 2.000 vluchtelingen die aan boord gingen van de trein naar Munchen.

Hongarije kreeg als gevolg bakken kritiek van Duitsland. Door de migranten zo gemakkelijk te laten passeren, zou het zijn verantwoordelijkheid als EU-land niet opnemen.

Het centraal-Europese land zegt daarom nu de drastische maatregelen te nemen, om zo de stroom alsnog onder controle te krijgen. Enkele uren werd het station volledig gesloten. Dat leidde tot grote chaos.

Station

Intussen is het station in het oosten van Boedapest weliswaar weer open, maar de vluchtelingen mogen er nog steeds niet binnen. Toch blijven ze met zo’n 1.500 tot 2.000 in de buurt van het station wachten. Ze scanderen ‘Duitsland’ en zwaaien met hun tickets.

Hongarije nam al verschillende omstreden maatregelen om de migranten buiten de landsgrenzen te houden. In het oosten bouwde het land een hek dat migranten die via Servië en Macedonië naar de Europese Unie reizen, moet tegenhouden. De meeste van hen beschouwen Hongarije als een doorreisland.

De Europese regelgeving over migratie is helemaal ingestort door de enorme toestroom van de voorbije maanden. Het verdrag van Dublin, dat op basis van een aantal criteria oordeelt welk land verantwoordelijk is voor een asielaanvraag, wordt nog amper nageleefd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud