Advertentie

Meer asielzoekers krijgen bescherming

Maandag stond er alweer een lange rij aan de ingang van de Dienst Vreemdelingenzaken. ©Photo News

Zes op de tien asielzoekers zijn dit jaar erkend als vluchteling. Dat leren cijfers van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen. Vorig jaar kreeg bijna de helft (46,8%) bescherming.

De stijging geeft aan dat de meeste asielzoekers echte vluchtelingen zijn. Dat is een verschil met de vorige asielcrisis eind 2010, toen kandidaat-vluchtelingen vooral uit de Balkan kwamen. Zij ontvluchtten hun land vooral om economische reden. De meesten hadden daarom geen recht op bescherming.

Het aantal asielzoekers dat zich bij de Dienst Vreemdelingenzaken komt registreren, stijgt elke dag. Maandag werd met ruim 300 mensen een nieuw record bereikt sinds in juli een sterke toename van het aantal aanvragen werd vastgesteld.

Vooral Irakezen, Syriërs, Afghanen en Somaliërs vragen asiel. Van hen wordt meer dan 80 procent erkend. Met een beschermingsgraad van 98 procent steken Syriërs erbovenuit. Tot de 2.500 extra bedden opengaan in kazernes, wordt de toestroom opgevangen met 900 tijdelijke plekken in tenten. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud