Advertentie
Advertentie

'Moet ik dan hotels aanbieden?'

Francken stigmatiseert, vindt CD&V'er Deseyn. ©Photo News

Uit CD&V-hoek klinkt gemor na uitlatingen van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) over de pré-asielopvang. 'Tentenkampje te knus blijkbaar', tweette hij. 'Francken stigmatiseert in plaats van oplossingen te zoeken', reageert federaal CD&V'er Roel Deseyn. 'Moet ik dan hotels aanbieden?' besluit Francken.

Maandagavond laat waren maar 14 asielzoekers opgedoken bij de pré-opvang die de federale regering heeft ingericht aan het WTC3-gebouw. Daar zijn in totaal 500 bedden beschikbaar. In principe is die capaciteit voldoende, want het aantal asielzoekers dat de nacht buiten moet doorbrengen loopt dinsdagavond tegen 450. 

Vluchtelingen die voorlopig geweigerd worden door de Dienst Vreemdelingenzaken en zich later in de week opnieuw moeten aandienen, krijgen een papier waarmee ze zich kunnen melden bij het WTC3-gebouw. Dat zij toch niet opdagen daar, ontlokte staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken maandagavond laat de reactie dat 'ze gewoon niet willen' en dat 'het tentenkampje te knus is blijkbaar'. Hij vraagt ook dat 'de kritiek hier nu stopt'.

'Uitschuiver'

Die uitlatingen schieten zowel bij oppositie als meerderheid in het verkeerde keelgat. Groen-fractieleider Kristof Calvo is scherp voor de 'nieuwe uitschuiver van Francken'. 'Francken kan het blijkbaar niet laten om zowat alles en iedereen te schofferen', reageert Calvo. 'Dergelijke uitspraken zijn niet ons België, waar mensen zich de afgelopen dagen erg solidair hebben getoond. Karel De Gucht heeft gelijk: de N-VA flirt steeds meer met extreemrechts. Hoe lang gaat de premier dit nog tolereren?' Calvo verwijst naar de uitlatingen van voormalig eurocommissaris De Gucht die zei dat de 'N-VA over de schreef ging met haar uitlatingen over de asielcrisis.'

Francken kan het blijkbaar niet laten om zowat alles en iedereen te schofferen.
Kristof Calvo
Fractieleider Groen

Maar ook in de centrumrechtse meerderheid kan niet iedereen de uitspraken van Francken pruimen. 'Empathie, kan daarover iemand bootcamp geven aan de staatssecretaris?' tweette CD&V'er Roel Deseyn. 'Francken stigmatiseert in plaats van als een echte beleidsmaker oplossingen te zoeken', zegt Deseyn in een reactie aan De Tijd. 'We moeten ons eerder de vraag stellen waarom ze de weg naar de opvang niet vinden.' De federale fractie van CD&V nuanceert de woorden van Deseyn als 'een louter persoonlijke reactie', maar belooft wel een standpunt over de asielcrisis tegen donderdag, wanneer de bevoegde federale commissies samenkomen. 

Niet onder de indruk

In een reactie aan het VRT-journaal toont Francken zich niet onder de indruk van de kritiek. Volgens Francken liggen de bedden in het WTC3 'op tien meter van het kampje' in het Maximiliaanpark. 'Wat wil u dat ik nog meer doe? Hotels aanbieden, misschien?' besloot hij. De pré-opvang blijft lopen zolang mensen moeten terugkeren op een andere dag dan die waarop ze zich melden. 'Mijn ploeg heeft hier drie dagen lang hard aan gewerkt. Ik stel nu vast dat er weinig interesse is, zoals ik had voorspeld.' 

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) roept vrijdag een taskforce bijeen over de asielcrisis. Bedoeling is met concrete acties op de proppen te komen, zo is vernomen bij de werkgeversorganisatie. VBO-gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans liet eerder weten dat het VBO veel vragen krijgt van bedrijven die hulp willen bieden aan de vluchtelingen. Daarom wil het VBO een conferentie organiseren.

Die taskforce gaat nu vrijdag door, om 14.30 uur. Het is de bedoeling de verschillende federaties van het VBO samen te brengen met experts inzake de vluchtelingenproblematiek uit ngo's en de overheidsinstanties. 'We gaan bekijken hoe de bedrijven hulp kunnen bieden, die nuttig en realistisch is, in een wettelijk kader', aldus een VBO-woordvoerster.

Het is de bedoeling vrijdag al met concrete acties te komen. De taskforce zou bestaan uit een 20-tal experts, een 20-tal mensen uit de federaties en mensen van het VBO. Ook VBO-voorzitster Michèle Sioen zal deelnemen.  Het zijn vooral de federaties van het VBO die vragen krijgen van leden. Die vragen kwamen bijvoorbeeld uit de transportsector. 

Premier Charles Michel (MR) mengt zich voorlopig niet in de kwestie. De operationele leiding van de noodopvang in het WTC is in de handen van staatssecretaris Francken, het Rode Kruis en de stad Brussel, zo klinkt het bij Michel. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud