Advertentie
Advertentie

Nieuwe recordtoeloop bij Dienst Vreemdelingenzaken

©Photo News

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft zoals verwacht een nieuwe stormloop van asielzoekers te verwerken gekregen. Een record van bijna 500 mensen kon geen asiel aanvragen.

Het was de voorbije weken gebruikelijk dat er zich op maandag lange wachtrijen vormden voor de Dienst Vreemdelingenzaken. Na 540 mensen vorige week, gaat het dit keer om een record van ruim 700 asielzoekers. Volgens de politie ging het zelfs om 1.000 mensen. In de rij staan vaak ook mensen die voor een opvolggesprek komen, of familie en vrienden die mee komen wachten.

Wie vorige vrijdag geweigerd was, kreeg samen met gezinnen met kinderen, zieken en de ouderen voorrang op de andere asielzoekers. In totaal gebeurden 214 inschrijvingen, wat door het grote aantal families goed is voor 260 mensen. Daarmee had de Dienst opnieuw haar maximumcapaciteit voor de dag bereikt. De andere 500 wachtenden kregen een oproep om dinsdag (200 personen), woensdag (200 personen) of donderdag (60 personen) terug te komen. Op die manier houdt de dienst plaats om elke dag de meest kwetsbare nieuwkomers voorrang te geven.

Vorige week kende de instroom van asielzoekers al een nieuw hoogtepunt. Voor het eerst slaagde DVZ er niet in de achterstand van het begin van de week weg te werken, waardoor de dienst elke dag mensen moest weigeren.

Staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken (N-VA) maakte zich sterk dat mensen hooguit 24 uur moesten voor ze een asielaanvraag konden indienen. Maar door de grote toestroom blijkt dat steeds moeilijker vol te houden.

Er is echter versterking op komst voor de overbevraagde dienst. Op dinsdag 1 september komen vier extra personeelsleden het team aan de wachtzaal van DVZ versterken. Tijdens de ministerraad van vorige vrijdag werd nog een totaal van 60 tot 70 nieuwe krachten toegezegd, waarvan een groot deel voor de wachtzaal, maar zij moeten eerst nog aangenomen worden en zullen niet meteen inzetbaar zijn.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud