Advertentie
Advertentie

Parijs, Berlijn en Londen willen snelle asieltop

Vluchtelingen komen aan in Athene. ©© epoca_libera/Demotix/Corbis

De ministers van Binnenlandse Zaken van Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië hebben zondag aangedrongen op een buitengewone vergadering van de EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie "binnen de twee weken".

In het licht van de huidige asielcrisis onderstrepen Bernard Cazeneuve, Thomas de Maiziere en Theresa May de noodzaak om onmiddellijk maatregelen te treffen. De drie ministers hadden zaterdag een ontmoeting in Parijs in de marge van een vergadering van negen Europese landen over de versterking van de veiligheid op het spoor.

  Parijs, Berlijn en Londen willen onder meer dat er ten laatste tegen eind dit jaar in Griekenland en Italië 'hot spots' komen, centra waar het onderscheid zal worden gemaakt tussen mensen die aanspraak maken op het vluchtelingenstatuut, en illegale economische migranten. Volgens de ministers moet er ook zeer snel werk gemaakt worden van een lijst van 'landen van veilige herkomst'.

  Op de buitengewone vergadering moeten concrete stappen worden uitgewerkt, zodat op de volgende 'reguliere' vergadering van de EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie op 8 oktober dan besluiten kunnen worden genomen. De drie landen hebben hun vraag overgemaakt aan het Luxemburgse voorzitterschap van de EU. /

Ondertussen blijft het berichten regenen over drama's met vluchtelingen en mensensmokkelaars. 

Libië

In Libië zijn drie twintigers opgepakt. Ze worden in verband gebracht met de scheepsramp voor de Libische kust van deze week. Daarbij zouden 250 migranten om het leven gekomen zijn.

De drie, mannen tussen 21 en 29 jaar oud, werden opgepakt in de Libische kuststad Zuwara. De informatie komt van Migrant Report, een ngo in Malta, en Libische bronnen.

Ze zouden deze week in Zuwara 430 mensen (Afrikanen, Syriërs en Aziaten) op twee boten naar Europa hebben gezet. Maar die kapseisden donderdag al voor de kust van Libië. De drie konden gevat worden op basis van getuigenissen van overlevenden.

De Rode Halve Maan van Libië heeft sinds woensdag 116 lichamen geborgen. Veel van de slachtoffers zijn kinderen. 

Schietpartij in Griekenland

 Bij een schietpartij tussen een patrouilleboot van Frontex, het Europese agentschap voor het beheer van de buitengrenzen, en mensensmokkelaars in de Egeïsche Zee is een 17-jarige vluchteling dodelijk geraakt. Dat hebben de Griekse autoriteiten zondag bevestigd. Het incident deed zich voor in de buurt van het kleine Griekse eiland Symi.

Volgens de Griekse staatstelevisie had de bemanning van de Frontex-boot de boot met zo'n 60 vluchtelingen aan boord opgemerkt, en de bemanning ervan opgeroepen niet verder te varen. De mensensmokkelaars zouden daarop het vuur geopend hebben. Achteraf werd op de boot met migranten het lijk van de jongeman ontdekt. Drie mensensmokkelaars werden opgepakt.

Intussen neemt de vluchtelingenstroom naar de Griekse eilanden steeds grotere dimensies aan. Alleen zaterdag zouden volgens lokale media 4.000 migranten aan boord van ongeveer honderd boten vanuit Turkije op het eiland Lesbos zijn aangekomen.

Nieuw drama in Oostenrijk

Ook in Europa houden de berichten over vluchtelingendrama's aan. In Oostenrijk is opnieuw een vrachtwagen met vluchtelingen aan boord onderschept. Drie kinderen zijn ernstig gedehydrateerd, en hun gezondheidstoestand wordt als 'extreem slecht' omschreven. Dat heeft de Oostenrijkse politie bekendgemaakt, zo bericht de Britse openbare omroep BBC.

Het incident dateert van vrijdag, maar raakte zaterdag pas bekend. De politie merkte de verdachte vrachtwagen op in het district Braunau, ten noorden van Salzburg. Er waren 26 vluchtelingen aan boord, naar verluidt uit Syrië, Afghanisten en Bangladesh.

De Roemeense chauffeur van de vrachtwagen probeerde nog te ontkomen, maar is opgepakt.

Eerder deze week werden op een snelweg in Oostenrijk in een verlaten vrachtwagen de lijken ontdekt van 71 vluchtelingen. Vermoedelijk maakte het voertuig deel uit van een netwerk van Bulgaars-Hongaarse mensensmokkelaars. Vier verdachten - drie Bulgaren en een Afghaan - werden vrijdag opgepakt in Hongarije. In de nacht van zaterdag op zondag werd nog een vijf verdachte opgepakt door de Hongaarse politie. Het gaat om een Bulgaar. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud