Servië roept Duitsland op asieltoelages te verlagen

De Servische premier Aleksandar Vucic ©EPA

Servisch premier Alexander Vucic stipt aan dat zonder verlaging van de Duitse toelages de toestroom asielzoekers uit de Balkan zal aanhouden.

Duits bondskanselier Angela Merkel en Binnenlandminister Thomas de Maizière spraken er recent nog hun frustratie over uit: een belangrijk deel van de naar verwachting 800.000 asielzoekers die Duitsland dit jaar niet uit oorlogsgebieden als Syrië of Afghanistan, maar uit 'veilige' landen in de Balkan. 'Zij gaan ons land weer moeten verlaten', zei de Maizière.

In een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung zegt de Servische premier Alexander Vucic echter dat er weinig kans is dat de stroom asielzoekers uit de Balkan zal verminderen, zolang Duitsland de maandelijkse toelage niet verlaagt. Hij stipt aan dat die toelages soms groter zijn dan de 400 euro maandloon die een Servische werknemer gemiddeld verdient. 'Mocht Duitsland de toelages tot 200 euro verlagen, dan zouden er meteen 80 procent minder vluchtelingen uit de Balkan komen', klinkt het.

Asielzoekers nabij het treinstation in Belgrado ©EPA

Probleem is dat Duitsland pas recent de toelages voorzien in de asielwetgeving (Asylbewerberleistungsgesetz) verhoogde, in reactie op een eerdere uitspraak van het Hooggerechtshof. Een verlaging lijkt bijgevolg allesbehalve evident. De nieuwe wetgeving is sinds 1 maart van kracht en verhoogde de gemiddelde toelage met 127 euro per maand, tot 352 euro. 

Vucic verzekert dat hij in tegenstelling tot buurland Hongarije niet van plan is omheiningen te bouwen om de stroom asielzoekers in te dammen. 'Dat zal ik nooit toelaten. Jezelf zo barricaderen, dat roept een vreselijk beeld van Europa op'. zegt de Servische premier.

Om de stroom te kunnen opvangen, bouwt Servië nu drie nieuwe opvangcentra voor vluchtelingen op weg naar de Europese Unie. Hij merkt fijntjes op dat zijn land totnogtoe 390.000 euro steun kreeg van de Europese Unie en wat meer steun zou appreciëren. 'Wij zijn een arm land. De mensen willen ook niet naar ons komen, maar naar de Europese Unie'. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud