Advertentie
Advertentie

'Vluchtelingencrisis is slechts begin van uittocht'

Vluchtelingen op Lesbos. ©AFP

De huidige vluchtelingencrisis is slechts het begin van een 'exodus' die nog jaren dreigt aan te houden, waarschuwt Donald Tusk, de Europese raadsvoorzitter.

'De huidige emigratiegolf is geen eenmalig incident, maar het begin van een ware exodus', zei Tusk tijdens een bezoek aan het Bruegel Institute, een Europese denktank in Brussel. 'Dat betekent dat we nog vele jaren met dit probleem te maken zullen hebben.'

De VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, waarschuwde ook al voor een forse toename van het aantal Syrische vluchtelingen. 'Als de burgeroorlog uitbreidt naar het gebied rond de kuststad Latakia aan de Middellandse Zee, dat tot nu toe zo goed als niet door het conflict werd getroffen, moet er rekening gehouden met 1 miljoen extra vluchtelingen.' 

We moeten ons niet schamen voor onze emoties. Mededogen is een van de fundamenten van solidariteit.
Donald Tusk
Voorzitter Europese Raad

Tusk dringt daarom aan op meer eensgezindheid in Europa. 'Het is zeer belangrijk om te leren hoe we met die crisis om moeten gaan, zonder de schuld op elkaar af te schuiven', benadrukte de voorzitter van de Europese Raad.

De Poolse politicus verwees verder nog naar de emoties die de foto van de driejarige Aylan, de jongen die dood aanspoelde op een Turks strand, had losgemaakt. 'We moeten ons niet schamen voor onze emoties', klonk het. 'Mededogen is een van de fundamenten van solidariteit. Maar om anderen te kunnen helpen, moeten we tegelijkertijd ook pragmatisch zijn.'

Nederland

De Nederlandse regering is voorstander van een Europees asielsysteem dat ook buiten Europa moet werken. Zo moeten vluchtelingen in het Midden-Oosten de kans krijgen om daar asiel aan te vragen. Dat blijkt volgens de zender RTL uit een conceptbrief van de regering.

De noodnachtopvang voor vluchtelingen in Brussel is voorlopig geen succes. Afgelopen nacht waren er amper 20 vluchtelingen die de nacht doorbrachten in de lege kantoren van het WTC III-gebouw, meldt Brussel Nieuws.

Het gebouw vlakbij het Brusselse Maximiliaanpark, waar een groot tentenkamp is verrezen, werd maandagavond voor het eerst opengesteld. Er is plaats voor 500 mensen. Dat de noodopvang geen succes is, heeft waarschijnlijk te maken met het feit vluchtelingen er alleen 's nachts terecht kunnen. Wie er overnacht, moet voor 8 uur 's ochtends weer weg.

Het Rode Kruis organiseert de nachtopvang zeker nog tot eind september. Als de vluchtelingenstroom echter niet afneemt, kan de organisatie de operatie eventueel verlengen.

De Nederlandse coalitiepartijen - de liberale VVD en de sociaaldemocratische PvdA - willen er bij de EU voor pleiten dat vluchtelingen in een veilig land buiten Europa asiel kunnen aanvragen en via hervestigingsprogramma's naar een Europees land komen. Zo moet worden voorkomen dat mensen in bootjes stappen om de onveilige oversteek over de Middellandse Zee te wagen.

Verder moeten vluchtelingen in de regio meer perspectief worden geboden. Dat is een manier die het 'businessmodel van de smokkelaars kan breken', verklaarde PvdA-leider Diederik Samsom maandagavond in het RTL4-programma Actie voor Vluchtelingen. 

Lesbos

Inmiddels leiden de vluchtelingenstromen her en der in de EU tot spanningen. De Griekse regering waarschuwt dat de situatie op het eiland Lesbos op 'ontploffen' staat. Lesbos is een van de eerste haltes geworden voor de duizenden vluchtelingen op hun tocht naar Europa.

Het kwam maandagavond op Lesbos weer tot een treffen tussen vluchtelingen en politie. Agenten uitgerust met matrakken trachtten een massa van ongeveer 2.500 vluchtelingen onder controle te houden, maar werden onder de voet gelopen. Die vluchtelingen waren aan het wachten om op een veerboot naar Athene te stappen, die door de Griekse regering was gestuurd. 

Ook in Hongarije, waar maandag opnieuw minstens 2.100 vluchtelingen arriveerden, is het nog steeds onrustig. Honderden vluchtelingen braken aan de Hongaars-Servische grensovergang in Röszke door een politieversperring. Daarop begonnen ze aan een voettocht naar de hoofdstad Boedapest. Uiteindelijk werden de vluchtelingen na 15 kilometer door de politie naar een opvangcentrum gebracht.

De vluchtelingen hadden eerder geweigerd om zich in het transitkamp in Röszke te laten registreren. Steeds meer vluchtelingen lijken te weten dat een registratie in Hongarije naar EU-recht betekent dat ze in geen enkel ander EU-land nog een asielaanvraag kunnen indienen.

Denemarken

De autoriteiten in Denemarken kampen met hetzelfde probleem. Zowat 300 vluchtelingen die zondag in Denemarken aankwamen, probeerden naar Zweden te gaan om daar asiel aan te vragen. Uiteindelijk sloot de Deense politie een autosnelweg afgesloten waarlangs tientallen vluchtelingen aan het stappen waren.

Het kwam tot schermutselingen toen de politie hun vingerafdrukken wilde nemen. Veel mensen vreesden dat ze op die manier geregistreerd zouden worden in Denemarken, waardoor ze volgens de EU-regels geen asielaanvraag meer zouden kunnen indienen in het minder strenge Zweden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud