commentaar

Weer wat illusies … armer

Senior writer

De gedachte dat Fort Europa oninneembaar is en dat daar de veiligheid ten allen tijde gewaarborgd is, blijkt een grote illusie. We moeten van die illusie af, niet ze in stand houden.

Er is geen ontkomen aan de vluchtelingencrisis, net zo min als aan de terreurdreiging in Europa. Niet dat de dossiers gekoppeld zijn, maar dat is in de perceptie wel zo. En dat voedt dan weer verdere onmin en vooral steeds meer reflexen die het dagelijks leven alleen maar moeilijker, ingewikkelder maken. In de naam van illusies, niet van efficiëntie.

De vergadering zaterdag in Parijs om meer veiligheid op het internationaal treinverkeer is typisch een oefening in het geruststellen van de bevolking. Vage beloftes als meer controle en betere samenwerking, moet de ongeruste burger alsnog op de Thalys, TGV of ICE krijgen. De wilde ideeën om het treinverkeer te beveiligen zoals het luchtverkeer zijn gelukkig voorlopig niet weerhouden. Gaan we overal controles invoeren? Gaan die helpen? Wat is een identificatie waard, hoe gemakkelijk kan een controle omzeild worden?

In de praktijk leg je ieder vervoer lam en haal je de dreiging niet weg.

Het is een illusie om te denken dat je ‘veilig’ op een trein kan stappen, niet alleen terrorisme maar ook een ongeluk of een ontsporing kunnen leiden tot een drama. Maar dat betekent niet dat het nemen van een trein oneindig veel veiliger is dan de autorit die we allen iedere dag maken.

Een zelfde soort illusie wordt ook in stand gehouden met de vluchtelingencrisis. Natuurlijk zijn er maatregelen nodig en moet de stroom ernstig gecontroleerd worden. Maar dat neemt niet weg dat die stroom zal blijven aanhouden.

Het echte probleem is dat Europa met zichzelf in de knoop ligt en dat iedere consensus ver, héél ver zoek is. Dat geldt zowel voor de aanpak van de terreur als van de migratiecrisis. Waar de eurocrisis op het nippertje met de nodige lapmiddelen werd bezworen, is dat nu al een veel minder haalbare kaart.

Op 14 september is er een Europese top over de migratieproblematiek. Het zal de nodige luciditeit van de Europese leiders vergen om een duidelijk antwoord te geven op de vluchtelingencrisis. De kans is groot dat het andermaal een maat voor niks wordt.

Het echte probleem is dat ieder Europees probleem gemeten wordt aan de nationale verzuchtingen van de politiek van de lidstaten.

Het echte probleem is dat ieder Europees probleem gemeten wordt aan de nationale verzuchtingen van de politiek van de lidstaten. En dat er dus ook geen politieke nood is om het Europees project op de rails te houden. Zo lang de nationale verkiezingen belangrijker blijven dan de Europese, zal dat probleem blijven bestaan.

Het grote gevaar is dat Europa stilaan een illusie wordt, en dan worden de antwoorden op de crisissen eveneens meer fantasie dan werkelijkheid.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud