'Begrotingsklip makkelijker te nemen met Obama'

Credit Suisse brengt rapport uit over economische en financiële impact van herverkiezing Obama. PHOTO: Gianluca Colla/Bloomberg

Enigszins negatief voor Wall Street, maar potentieel hoopgevend om de gevreesde 'begrotingsafgrond' te vermijden. Dat is een notendop de eerste analyse van Wall Street-huis Credit Suisse op de vrij overtuigende verkiezingsoverwinning van Barack Obama.

Op Wall Street werden de presidentsverkiezingen met argusogen gevolgd. Credit Suisse presenteerde woensdagochtend reeds een rapport waarin de economische en de financiële impact van de herverkiezing van Obama wordt ingeschat.

De Obama-campagne sprak zich in de campagne meermaals uit voor het optrekken van de meerwaarde- en dividendbelasting. Op een dividend wordt nu 15 procent belasting geheven, voor mensen die meer dan 200.000 dollar per jaar verdienen. Obama plant dit op te trekken naar 40 procent.

Ook de meerwaardebelasting zou de hoogte in gaan: van 15 naar 20 procent. De procenten die nu voorliggen zijn weliswaar nog onder voorbehoud, want de Obama-campagne gaf aan op een compromis te willen aansturen.

Credit Suisse schat dat deze belastingen een aanzienlijke impact kunnen hebben op de beursindexen in de VS. Een derde van de handel in aandelen van de S&P500 komt van vermogende beleggers die meer dan 200.000 dollar per jaar verdienen en dus onder de hogere belasting zouden vallen. In totaal zou de S&P500 volgens Credit Suisse door de maatregel zo'n 5 procent afgeroomd worden. Maar omdat beleggers de maatregel al 50 procent kans toedichten, zou de extra klap 'maar' 2,5 procent zijn.

De overwinning van Obama zorgt er volgens het beurshuis wel voor dat Fed-voorzitter Ben Bernanke zijn gratisgeldbeleid - dat hij al in december 2008 als crisismaatregel invoerde - onverstoorbaar kan doorzetten. Bernanke voert al jaren een beleid van lage rentes, gulle geldcreatie en een goedkope dollar, een beleid dat zeker gesmaakt wordt op Wall Street maar bij Republikeinen vaak als inflatoir verketterd wordt.

Economische impact

Credit Suisse waarschuwt in zijn rapport voor de tergend moeilijke begrotingsbesprekingen dit najaar. Als er eind 2012 geen deal is, treden begin 2013 de automatische besparingen in de uitgaven in gang. Bovendien lopen op hetzelfde moment de belastingsverlagingen van de periode-Bush af. Deze dodelijke combinatie kan volgens het beurshuis de economie in theorie een tik geven van circa 807 miljard dollar of 5,1 procent van het BBP.

Toch ziet de toekomst er niet donker uit, besluit het rapport. Deze begrotingsklip is onder Obama makkelijker te nemen, klinkt het, omdat een overwinning van Obama de invloed van de ultraconservatieve Tea Party sterk beteugelt. Hoogstwaarschijnlijk zullen de belastingsverlagingen en andere elementen van de begrotingsafgrond gewoon een jaar worden doorgeschoven naar eind 2013.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud