Chicago kroont Obama opnieuw

Barack Obama heeft de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen. De nacht kondigde zich aan als nagelbijter, maar de beslissing viel verrassend snel. Tot enorme vreugde in de thuisbasis.

Door Roel Verrycken, onze verslaggever in Chicago

‘Four more years! Four more years’ In McCormick Place in Chicago, het gigantische congrescentrum waar team-Obama zijn basiskamp had opgeslagen, steeg onmiddellijk na het beslissende nieuws een waanzinnig gejoel uit. De zaal ging compleet uit zijn dak toen de grote nieuwszenders hadden aangekondigd dat de ultieme swingstate Ohio in handen van de president kwam. De ongeveer 10.000 aanwezige mensen, allemaal vrijwilligers die vele uren van hun vrije tijd hebben opgegeven om hun man vier jaar langer in het Witte Huis te houden, gingen aan het dansen en vlogen elkaar om de nek, op de tonen van muziek van Stevie Wonder en Michael Jackson.

Het optimisme in Chicago nam in de loop van de avond voelbaar toe naarmate steeds meer stemmen in de vijftig staten geteld waren. Elke verse druppel nieuws was gunstig voor de Democratische aanhangers van de president en werd beantwoord met steeds luider gejuich. ‘Dit is helemaal opnieuw als in 2008. Amerika heeft slim gekozen!’, zei Lawana, een Obama-supporter. ‘Dit hebben wij met z’n allen klaargespeeld.’

Het was voorspeld dat Ohio de doorslag zou geven, en dat werd ook waarheid. De staat waar het drukst campagne was gevoerd de voorbije maanden was een must voor Romney om te winnen, zoniet werd het bijna onmogelijk voor de Republikein. Bij het tellen gingen Obama en Romney nek aan nek, maar uiteindelijk bleek de nipte voorsprong van de president voldoende. Zo zat Obama aan meer dan 270 kiesmannen, de magische grens om het presidentschap te winnen. Ook andere kantelstaten als Pennsylvania en Iowa gingen de kant van Obama op. En zo vulde de Amerikaanse kaart zich steeds meer in het voordeel van de president. Veel ogen waren gericht op Florida, de grootste van alle strijdstaten, waar Obama en Romney met meer dan 90 procent van de stemmen geteld elkaar nog altijd op de huid zaten.

Ondertussen waren de geluiden die uit Boston kwamen steeds somberder. Daar organiseerde Mitt Romney zijn verkiezingsnacht, maar op de beelden van de tv-zenders was duidelijk te zien hoe er weinig te vieren viel. Zonder voorlopig rekening te houden met de uitslag van Florida, won Romney geen enkele van de staten die hij moest winnen om de verkiezingen naar zijn voordeel te doen kantelen. Een opdoffer voor de Republikeinse partij, die er enorm op gebrand was om het Witte Huis weer te veroveren.

In het Congres blijft de situatie hetzelfde als voorheen. De Democraten houden met enkele symbolisch erg belangrijke zeges de meerderheid in de Senaat, terwijl het Huis van Afgevaardigden zoals verwacht in handen van de Republikeinen zal blijven. Twee Republikeinse kandidaten die de voorbije weken en maanden in opspraak waren gekomen wegens uitspraken over verkrachting en abortus verloren hun verkiezing. Voor de Democraten is de zege in Massachusetts van Harvard-professor Elizabeth Warren een belangrijke trofee. Ze is een van de populairste politici van links Amerika.

En zo beleefde Chicago, de stad die Obama thuis noemt, net als vier jaar geleden een euforische nacht. In 2008 hing de elektriciteit in de lucht toen de nieuwkomer Obama, pas verkozen als eerste president met Afrikaans-Amerikaanse roots, een kwart miljoen mensen toesprak in Grant Park, het stadspark in downtown Chicago aan de oever van Lake Michigan. De euforie die losbrak afgelopen nacht na zijn herverkiezing, deed daar opnieuw helemaal aan denken.

Veel Obama-supporters vertelden dat hun grondwerk, het campagne voeren van deur tot deur en per telefoon, de doorslag heeft gegeven. Dat zei ook Elise, die dinsdagochtend vlakbij Grant Park op de president had gestemd. ‘Vier jaar geleden was het een onwaarschijnlijk zinderende avond, maar bij winst straks zal het even fantastisch zijn.’ Dinsdagnacht was het nog afwachten of Obama ook nationaal de meeste stemmen zou behalen. Maar daar maalden de lyrische Obama-fans niet om. Zij keken reikhalzend uit naar een nieuwe historische speech van de man die de komende vier jaar Amerika mag blijven leiden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud