Obama belooft werk af te maken

‘Eén termijn volstaat wellicht niet om onze plannen te verwezenlijken’, zei Barack Obama na zijn verkiezingsoverwinning in 2008. De volgende vier jaar wil hij het werk afmaken.

Barack Obama werd na zijn verkiezingsoverwinning in 2008 als een Messias ingehaald in zijn thuisstad Chicago. De verwachtingen waren immens. Hij zou de Bush-jaren doen vergeten door vrede te stichten, Amerika te verenigen en de crisis op te lossen. Vier jaar later blijkt hij daar niet in geslaagd te zijn. Wie was naïef: Obama of het volk?

Obama besefte in elk geval dat hij voor een schier onmogelijke opdracht stond. In zijn sprankelende overwinningsspeech in Chicago opperde hij dat ‘de weg lang en moeilijk zou zijn’. Dat blijkt te kloppen. Zo is het controversiële gevangenkamp Guantánamo Bay op Cuba, dat Obama in zijn eerste dagen als president besloot te sluiten, nog altijd niet dicht. Ook zijn voornemen om Democraten en Republikeinen te verenigen draaide uit op een fiasco.

Critici nemen het hem kwalijk dat hij zijn unieke uitgangspositie van 2008 niet verzilverd heeft. De Democraten beschikten toen over een grote meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en in de Senaat. Maar in de plaats van die meerderheid te gebruiken probeerde Obama vruchteloos de Republikeinen mee in het bad te trekken, zoals bij het invoeren van een verplichte ziekteverzekering. Dat was naïef, zo bleek, en veel kostbare tijd ging verloren. Uiteindelijk stemden alleen Democraten voor ‘Obamacare’.

In zijn buitenlandpolitiek is Obama zeker niet de naïeve wereldverbeteraar die velen in hem zagen. De oorlogen in Afghanistan en Irak heeft hij zoals beloofd beëindigd. Maar de oorlog tegen de terreur - al heet die niet langer zo - gaat door. In Pakistan en Jemen zet Obama zonder verpinken drones - onbemande vliegtuigjes - in om terroristen uit te schakelen. En de Al Qaeda-leider Osama Bin Laden werd koel uitgeschakeld.

Wat nu? ‘Ik beloof even hard te vechten als in mijn eerste ambtstermijn’, zegt Obama. De Democraat wil 1 miljoen nieuwe jobs creëren in de industrie en meer dan 600.000 in de energiesector. Ook belooft hij 100.000 nieuwe wiskundeleerkrachten aan te nemen. Hij gaat ook nog meer geld pompen in het herstellen van de Amerikaanse infrastructuur. Wegen, bruggen en elektriciteitsnetwerken zijn in de VS vaak tot op de draad versleten. Die investeringen worden gefinancierd met geld dat vrijkomt door het beëindigen van de oorlogen in Afghanistan en Irak en door belastingverlagingen die president George W. Bush de rijken gaf, niet meer te verlengen. Zo hoopt Obama de komende vier jaar het begrotingstekort van 16.000 miljard dollar met een dikke 4.000 miljard dollar in te perken.

Voor de komende vier jaar belooft de 51-jarige Obama dus meer van hetzelfde. Daarom schoof hij tijdens de campagne vooral de vraag ‘Is Amerika er beter aan toe dan vier jaar geleden?’ naar voren. Hij hoopt dat het Amerikaanse volk daar ‘ja’ op antwoordt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud