reportage

De verloren kunst van de etiquette

©Daan Rosseels

Ze helpt u zakendeals redden, doet u comfortabel voelen in elke situatie en levert leuke weetjes op over Lodewijk XIV. Jawel, de etiquette. Meer dan ooit nodig, maar nog nauwelijks beoefend. Tenzij in de butlerschool.

Lees vrijdag bij De Tijd het gratis magazine Wealth, over het rijke leven.

Eindelijk is daar die felbegeerde uitnodiging voor een highsocietydiner. U arriveert mooi op tijd en stapt als een galante heer met uw vrouw aan uw linkerarm naar de gastvrouw, aan wie u even galant de hand reikt - geen kus, u kent elkaar amper. De gastvrouw krijgt een prachtig boeket bloemen, waarna u respectvol de butler bedankt wanneer die uw jas aanneemt.

Aan tafel volgt een toast - u klinkt het glas met uw buren - waarna u het gesteven servet in een rechthoek vouwt en op uw schoot legt. Na een welgemeend ‘smakelijk eten’ kantelt u voor het laatste restje soep het bord geraffineerd naar u toe om geruisloos uw lepel te vullen. Het brood - dat u als een chirurg in tweeën snijdt met het botermes - smaakt heerlijk.

©Daan Rosseels

‘Wat een avond! Wat een finesse!’, denkt u wanneer u na de maaltijd het servet mooi opplooit en rechts van uw bord legt. Dankbaar stopt u de butler discreet een briefje van 20 euro in de handen voor zijn uitstekende service. ‘Wij waren geweldig’, verzekert u uw vrouw tijdens de rit huiswaarts.

Etiquetteblunders

Helaas, u was zo geweldig dat u waarschijnlijk nooit meer een uitnodiging zult krijgen. Uw galante optreden was een aaneenschakeling van etiquetteblunders. Er staan er minstens tien in het beknopte relaas hierboven. En dat terwijl u alwetend het hoofd knikte toen de gastheer vertelde over de opmerkelijke rol van de Franse koning Lodewijk XIV in de geschiedenis van de etiquette.

‘Hoe komt het dat mensen niet meer op de hoogte zijn van etiquette?’, vraagt Vincent Vermeulen zich af telkens hij op restaurant de ene schending van het goede fatsoen na de andere ziet. Voor zijn gemoedsrust is die onderzoekende vraag alvast beter dan zich erover op te winden. Dat laatste is wat hij vroeger deed, vertelt Vermeulen in een elegante villa in de bossen van Oostkamp.

Hier - in de School for Butlers and Hospitality - leidt Vermeulen butlers op in de verfijnde kunst van het dienen. Wegens het geprivilegieerde milieu van hun toekomstige ‘principalen’ moeten de aspirant-butlers van alle markten thuis zijn. Staat vandaag onder meer op het programma: jachtgeweren en hoe ze te bewaren, te transporteren en te onderhouden.

Verloren kunst

Komt eveneens uitgebreid aan bod vandaag: etiquette in elke context, zowel zakelijk, sociaal als aan tafel. Een verloren kunst, lijkt het wel. Niet enkel bij het brede publiek, maar ook in vermogende kringen. ‘Het valt me op hoe ze daar te weinig aandacht besteden aan hun gasten’, geeft Vermeulen als voorbeeld. Het gaat om kleine zaken, tot in het kleinste kamertje: een bloemetje en snoepjes in het toilet, plus het uiteinde van de papierrol mooi in een driehoekje gevouwen.

Vermeulen kan het weten. Als gewezen internationale butler en vandaag als ‘hospitalityconsultant’ is hij kind aan huis bij de rijken der aarde en de directieraden van multinationals. In december organiseert hij bovendien zijn eerste (volgeboekte) etiquettedag, apart voor heren en dames.

In plaats van kortweg ‘ja’ te antwoorden op de vraag of u een koffie wenst, kan je evengoed ‘graag, dat zou fantastisch zijn’ antwoorden. Of op een vliegtuig eerst achterom kijken en contact zoeken alvorens je stoel zomaar achteruit te klappen.
Vincent Vermeulen
Hospitalityconsultant en gewezen butler

Er is meer dan ooit nood aan etiquette, meent Vermeulen. ‘Omdat we ruwer en asocialer worden. In plaats van kortweg ‘ja’ te antwoorden op de vraag of u een koffie wenst, kan je evengoed ‘graag, dat zou fantastisch zijn’ antwoorden. Of op een vliegtuig eerst achterom kijken en contact zoeken alvorens je stoel zomaar achteruit te klappen. Etiquette geeft iemand ook de kans om eruit te springen, bijvoorbeeld door een zakdoek te kunnen aanbieden. Meer in het algemeen helpt ze ongemakkelijke situaties te voorkomen en moet ze je comfortabel doen voelen in zowat alle omstandigheden.’

Businesskaartjes

En geef toe, het is gewoon leuk om de verborgen spelregels van hoffelijk gedrag te kennen en toe te passen. ‘Zodra mensen de etiquette ontdekken, zien ze onmiddellijk de meerwaarde ervan in. Ik gaf onlangs een training aan 250 privaatbankiers. Etiquette bleek het populairste item van de dag. Je leert iets wat nuttig is voor je privéleven, iets waar je trots op kan zijn. Veel mannen denken dat ze er bovendien een vrouw mee kunnen versieren’, lacht Vermeulen.

Etiquette heeft ook een gewichtige kant. ‘Zakendeals kunnen afspringen op etiquettefouten’, weet Vermeulen. Businesskaartjes overhandig en ontvang je dus het best met twee handen, een oosterse gewoonte die volgens Vermeulen evengoed in Europa toegepast mag worden. ‘Het is een teken van respect als je de moeite doet om een extra hand te gebruiken.’

In het Verre Oosten kan China ons trouwens iets leren over geschenken. ‘Geschenken overhandig en ontvang je met beide handen. Je opent ze niet meteen, om te vermijden dat een teleurgesteld gezicht de schenker zou beledigen. In China geef je trouwens nooit een horloge, een mes of een schaar: ze symboliseren dat de relatie eindig in de tijd is of doorgeknipt kan worden. En gebruik er geen zwart, wit of blauw cadeaupapier, kleuren die geassocieerd worden met de dood. Met rood scoor je.’

De grootste fout die in eigen land tegen de zakelijke etiquette wordt gemaakt, is als verkoper de klant een hand geven. ‘Wie zegt dat de klant een hand wil? Toch krijg ik vaak vijandige reacties als ik dit aanstip bij bedrijven. De vraag ‘kan ik u helpen?’ is evenzeer te mijden. Ze komt opdringerig over en geeft de klant het gevoel iets te moeten kopen. Oogcontact maken en in de buurt zijn is een betere optie’, adviseert Vermeulen.

Overlappende etiquettedomeinen

Dat de diverse etiquettedomeinen vaak in elkaar overlopen, leren de gedragsregels voor een CEO en zijn of haar secretaresse. In een zakelijke context primeert de hogere rang van de CEO, in een informele context gelden de regels voor de relaties tussen man en vrouw.

Het betekent dat een mannelijke CEO rechts van de secretaresse loopt als ze op weg zijn naar een vergadering, maar als een gentleman links loopt als ze ’s avonds samen nog een hapje gaan eten. Op die manier kan hij als een echte heer zijn sterkere rechterarm aanbieden. Tenzij de vrouw dan aan de straatkant blootgesteld is: dan wisselen ze van positie, zodat de man de vrouw beschermt tegen het gevaar van de straat.

Dezelfde regels gelden voor de jongere persoon die links van de oudere wandelt, en de verkoper die de klant rechts laat wandelen. De sociale hiërarchie in rang, geslacht en leeftijd strekt zich trouwens uit naar de begroeting. Zo neemt de vrouw altijd het initiatief om al dan niet een hand te geven.

Naast wandelen vormen ook deuren, trappen en liften een etiquettemijnenveld. Bij een deur geldt ‘ladies first’, tenzij je een restaurant binnengaat. Daar stapt de man als eerste binnen - om in volle vuurlinie de blikken van de aanwezige gasten op te vangen - en als eerste naar buiten - om te checken of alles wel veilig is.

Mensen zijn weinig creatief geworden in het kopen van geschenken voor elkaar. Cadeaubonnen zijn daar een exponent van.
Vincent Vermeulen
Hospitalityconsultant en gewezen butler

In publieke ruimtes zoals stations of concertzalen gaat de man eveneens voor. Een draaideur moet hij als eerste in beweging brengen. Een lift stapt hij als eerste uit (gevaar), een trap neemt hij altijd als eerste: in het naar boven gaan zodat hij niet onder rokken kan kijken, in het naar beneden gaan als buffer tegen een struikelende dame. Als de trap breed genoeg is, wandelen ze gewoon naast elkaar.

Overigens gebeurt dat wandelen op straat het best met een zekere discretie. Luid bellen is not done, en volgens Vermeulen is gewoonweg niet bellen nog beter. Ook niet op de trein, en zeker niet tijdens het eten, tenzij je op voorhand aankondigt dat je een belangrijk telefoontje verwacht.

Op Vermeulens persoonlijke lijstje van ‘verloren’ etiquettekunsten prijkt naast onder meer op tijd zijn en een bedankje sturen na een etentje bij iemand thuis, het geven van geschenken. ‘Mensen zijn weinig creatief geworden in het kopen van geschenken voor elkaar. Cadeaubonnen zijn daar een exponent van. Maar evengoed het vragen van geld bij een trouwfeest of een geboorte. Al is dat laatste zo ingeburgerd dat we daar niet meer onderuit kunnen, ook omdat in tegenstelling tot vroeger iedereen al al het nodige heeft.’ Wat ze dan in gesofistikeerde kringen schenken? ‘Een zilveren schotel bijvoorbeeld. Dat worden familiestukken.’

Niet doen als Donald Trump

Een overzicht van de handdrukken van Donald Trump.

Wie alvast geen toonbeeld van verfijning is, is Donald Trump. ‘Ik heb twee goede vrienden in de etiquette: Lodewijk XIV en Donald Trump’, zegt Vermeulen. De bizarre handdrukken van de Amerikaanse president zijn intussen berucht, maar ook vestimentair gaat er vanalles mis. ‘Hij doet nooit zijn vest dicht, terwijl een heer een dame nooit zijn buik toont. Zittend mag een vest wel open. Bovendien draagt hij slecht zittende ‘maffiakostuums’, met afhangende schouders.’

Lodewijk XIV is het tegenbeeld. Het woord ‘etiquette’ ontstond in de tuinen van zijn paleis in Versailles. Daar moest de tuinier overal labels (‘étiquette’ in het Frans) plaatsen om te voorkomen dat de verveelde vrouwen van bezoekende edellieden bloemen zouden plukken of het gras zouden omwoelen. De witte butlerhandschoenen raakten er eveneens in gebruik. De koning had zo veel volk nodig voor het opdienen van zijn somptueuze banketten dat hij landbouwers moest inschakelen. Hun vuile handen werden weggemoffeld in elegante handschoenen.

Daarmee betreden we het gevaarlijke terrein van de tafeletiquette. Het begint al bij de bloemen die vaak als attentie aan de gastvrouw gegeven worden. ‘Doe dat niet. De gastvrouw is al de hele dag in de weer met de voorbereiding van het diner, en dan geef je haar nog extra werk: een vaas zoeken, de bloemen uitpakken. Wat wél kan is bloemen in een vaas afgeven, of de bloemen vooraf of achteraf laten leveren. Een geschenkmand is een geschikt cadeau, met daarin voor ieder wat wils. Wijn kan ook, of whisky, omdat dat langer meegaat en zo een duurzamer geschenk is’, zegt Vermeulen.

Het glas klinken bij de toast is evenzeer een faux pas. Die gewoonte vindt haar oorsprong in wederzijds wantrouwen. De Vikingen kletsten hun bierpullen stevig tegen elkaar zodat de drank van de ene pul terechtkwam in de andere. Zo konden ze zeker zijn dat hun eigen bier niet vergiftigd was. Bij een correcte toast hef je het glas, kijk je iedereen in de ogen, om na een slok nog eens het glas te heffen. Vervolg niet met ‘smakelijk eten’, want dat impliceert de hoop dat de maaltijd smakelijk is en dus ook wel eens abominabel kan zijn. ‘Geniet ervan’ is een goed alternatief.

Het linnen servet vouw je in een driehoek en plaats je met de punt naar de knieën op de schoot. Dat garandeert de meeste stabiliteit. Nadien komt het servet nooit meer op de tafel, tenzij bij het einde van de maaltijd, wanneer je het in een bol links van je bord legt. Rechts van het bord signaleert dat je wilt blijven slapen. Als je tijdens de maaltijd even van tafel moet, leg je het servet languit over de zitting van je stoel of over de linkerleuning als die er is. Je veegt enkel de hoeken van de mond af.

Botermesje

Het botermesje dient uitsluitend om een portie boter naar je broodschaaltje te verhuizen, niet om het brood mee te snijden. Brood breek je met de handen. Om de laatste soep op te lepelen, kantel je het bord weg van jou, om vervolgens de lepel van boven naar beneden te laten glijden. Je brengt - rechtop gezeten - de soeplepel naar je mond en niet omgekeerd. De lepel zet je zijdelings tegen de mond.

De eerste hap van een bord neem je op de positie van zeven uur, linksonder dus. Bij een pauze leg je mes en vork op vier uur en acht uur in het bord, het mes onder de omgekeerde vork. Eet niet te snel en hou het tempo van de andere gasten in het oog, zeker als gastheer en -vrouw. Als je iets niet lust, schuif je dat discreet naar de zijkant van het bord. En vergeet niet de kok een compliment te geven.

En de butler? Die mag je zeker een fooi geven, maar dan in een enveloppe. Het is ook niet nodig om ‘dank u’ te zeggen telkens de butler te hulp schiet.

Of u na het fiasco tijdens het diner nog een uitnodiging voor het privéjacht zal ontvangen, is bang afwachten. Alvast enkele etiquettetips. Bereid u erop voor dat u bij het inschepen uw schoenen zult moeten inruilen voor slippers. Breng geen harde bagagekoffers mee, maar plooibare die makkelijk weggeborgen kunnen worden. De fooi voor het personeel geef je aan de kapitein. Die is trouwens de baas aan boord voor alles wat met veiligheid en het varen te maken heeft, niet de eigenaar dus.

Maar breng gerust een mooie fles whisky mee: de eigenaar kan dan maanden later bij een glas nog eens terugdenken aan hoe hoffelijk u plots geworden was.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content