Exotische vogels gespot op Belgische verzekeringsmarkt

Generali België gaat naar Athora. Het is niet de eerste speler uit Bermuda die zijn slag slaat op de Belgische verzekeringsmarkt. ©AFP

Exotische vogels strijken neer op de Belgische verzekeringsmarkt. Ze pikken er de graantjes op die hun inheemse soortgenoten niet lusten. En daar kunnen ze hun buikje aardig dik mee eten.

De Italiaanse verzekeringsgroep Generali heeft eindelijk een koper gevonden voor haar Belgische dochter. Die stond al een poos in de etalage. Onder meer Allianz België en Baloise België deden een bod. Voor die twee spelers uit de onderste helft van de top tien was dat een mooie opportuniteit om hun marktaandeel uit te breiden en kostensynergieën te realiseren - Generali België is het nummer elf in ons land. Maar uiteindelijk gaat Athora - een holding uit Bermuda - ermee aan de haal.

Ook een andere speler uit Bermuda sloeg deze week een slag op de Belgische verzekeringsmarkt. De groep Monument kocht via een Ierse dochter de portefeuille van First-rekeningen waar Ethias nog niet vanaf was geraakt. Monument en Athora volgden in het zog van Enstar, ook uit Bermuda, dat in 2015 de Nationale Suisse Verzekeringen had overgenomen, de Belgische activiteiten van de Zwitserse groep Helvetia.

De financiële crisis van 2008 heeft ook in de verzekeringssector heel wat schade aangericht, en de extreem lage rente gedicteerd door de centrale banken bezorgde de verzekeraars extra hoofdbrekens. Ze hebben de opbrengsten uit financiële beleggingen nodig om hun business rendabel te houden.

Dat geldt voor schadeverzekeringen, maar ook voor levensverzekeringen en beleggingsverzekeringen. Als je je klanten een rente hebt gegarandeerd van pakweg 3,25 procent terwijl een staatsobligatie van een kredietwaardige natie een coupon van minder dan 1 procent biedt, is er een probleem. Verwacht was dat die uitdagende omgeving zou leiden tot een grote schoonmaak in de verzekeringssector en tot schaalvergroting - consolidatie zoals dat heet. Maar dat gebeurt niet. Omdat sommige partijen veel geld veil hebben om een positie te verwerven op een nieuwe markt, zoals het Chinese Anbang dat in België zo de hand legde op Fidea. Of omdat zich in het spel partijen mengen die een andere logica hanteren.

Opkopers

Enstar legt zich toe op het opkopen van verzekeringsportefeuilles en activiteiten waar de gevestigde verzekeraars vanaf willen, omdat ze niet of weinig rendabel zijn en waarvoor hun concullega’s geen interesse hebben. Het heeft zich ook gespecialiseerd in het overnemen van ‘legacy-risico’s’, verplichtingen die verzekeraars nog hebben van oude polissen waar geen nieuwe premies meer voor worden betaald.

©Photo News

Als Enstar die risico’s overneemt, krijgt het ook een geldpot mee die daarvoor is aangelegd. Voor de verkoper biedt dat het voordeel van hij af is van die oude rommel en de zorg ervoor, en dat er kapitaal, managementcapaciteit en personeel wordt vrijgemaakt om nieuwe business te ontwikkelen.

Athora, opgericht in 2016, prijst zich op zijn website aan als een ‘probleemoplosser’ voor de Europese verzekeringsmarkt, door het overnemen en doorverkopen van filialen en portefeuilles die Europese verzekeringsmaatschappijen kwijt willen. Het is onder meer eigenaar van de vroegere activiteiten van Delta Lloyd in Duitsland en Aegon in Ierland.

Overschotjes verzamelen

Monument kocht vorig jaar de Ierse verzekeringsactiviteiten van Barclays en het Belgische ABN AMRO Life Capital. Enstar bezit een uitgebreide en heel diverse portefeuille van verzekeringsactiviteiten. Vorig jaar nog nam het een pakket arbeidsongevallenpolissen over van de Britse verzekeraar RSA.

Waarom is het voor die Bermudaanse verzekaars interessant om die overschotjes te verzamelen? Omdat ze er een aardige cent mee kunnen verdienen. Ze kopen de activa doorgaans met een fikse korting. Als je dan de risico’s goed kan beheren en de kosten kan drukken, kan het uiteindelijk een zeer winstgevend zaakje worden.

Private-equitygroepen

De Bermudaanse verzekeraars zijn een radertje in een veel ruimer financieel spel.

Maar er is meer. De Bermudaanse verzekeraars zijn maar een radertje - een belangrijk weliswaar - in een grotere constructie. Athora heeft nauwe banden met het Amerikaanse investeringsfonds Apollo, Enstar was vele jaren gelieerd met de private-equityspeler JC Flowers, nu met Stone Point Capital. En een van de grote aandeelhouders van Monument is... Enstar.

En er zijn nog zulke spelers. Voor die exotische verzekeraars en hun aandeelhouders komt het erop aan hun financiële reserves te beleggen in activa die meer opbrengen dan saaie staatsobligaties. Ze kunnen daarbij rekenen op de expertise van de investeringsmaatschappijen die daarvoor een managementvergoeding krijgen.

Een deel van de beleggingen komt bovendien terecht in fondsen van dezelfde private-equitygroepen en dat gebruiken ze om hun overnamedeals te financieren. Voor de investeringsmaatschappijen zijn de Bermudaanse vehikels dus een bron van commissie-inkomsten en van kapitaal.

Het zegt veel dat Athora geleid wordt door een voormalige zakenbankier, Michele Bareggi. Die Italiaan leerde de stiel bij Lehman Brothers in Londen, tot dat huis in september 2008 omviel, en ging daarna aan de slag bij Morgan Stanley. Dat zijn geen verzekeraars, maar slimme jongens die een interessante financiële opportuniteit hebben gezien in de problemen waarmee de verzekeringssector af te rekenen kreeg. De échte verzekeraars zijn niet ongelukkig dat iemand hun afval helpt opruimen. Maar wordt de verzekeringsmarkt daardoor duurzaam gezonder?

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud