Luikse stroop van Telenet voor Waalse politici

©Belga

Onlangs viel een rekening van Telenet in mijn elektronische brievenbus. Die leverde voor mij opnieuw het bewijs dat we in ons land veel te veel betalen voor digitale televisie en internet.

Alleszins veel meer dan in de buurlanden, zoals uit alle studies blijkt. Een nieuwe formule, die ik nooit besteld had, bleek plots veel meer te kosten dan de vorige rekeningen.

Misschien kiest u sommige aandelen zoals ik weleens doe: gebruik de dividenden van de bedrijven om de dagelijkse uitgaven die u bij diezelfde ondernemingen doet minstens deels te compenseren. Dan steunt u bovendien uw eigen portemonnee als mede-eigenaar.

Drinkt u graag een Stella of nog liever een Keizer Karel of Tongerlo? Dan bent u goed af met de coupons van de brouwers AB InBev  of Co.Br.Ha.  Eet u graag een lasagne van Come a casa, of een speculoosje van Lotus? Dan kunt u dat betalen met de dividenden van Ter Beke  of Lotus Bakeries  .

Met de winstuitkering van Van de Velde  kunt u misschien een Marie Jo-setje voor uzelf, uw vrouw of - wie weet? - uw minnares aanschaffen. De lingeriegroep kan elke euro goed gebruiken om niet te krimpen dit jaar. Het royale dividend van de netbeheerder Elia  kan een deel van uw elektriciteitsrekening compenseren.

Het wordt tijd dat Telenet opnieuw wat waarde creëert voor zijn aandeelhouders.

Maar bij Telenet ? Noppes! Al vijf jaar keert de telecomgroep geen cent dividend uit. Dat is anders bij concurrent Proximus  , die een couponrendement van 4,2 procent netto oplevert. Wie precies vijf jaar geleden Proximus kocht tegen de toenmalige soldenprijs van 18,99 euro heeft liefst 38 procent van zijn inleg terugverdiend via de coupons. Dat kunnen ze niet meer afpakken. Orange Belgium  deelt sinds 2017 opnieuw de winst met zijn aandeelhouders.

Het wordt tijd dat ook Telenet opnieuw wat waarde creëert voor zijn beleggers. De beurskoers ging dit jaar al bijna een tiende onderuit, en bengelt opnieuw op het peil van drie jaar geleden. Een dividend alleen is niet zaligmakend, maar vaak leidt een uitgekiend dividendbeleid tot de nodige financiële discipline en vermijdt het gekke avonturen.

Telenet beloofde tijdens de publicatie van zijn jaarcijfers een uitkering later dit jaar te bestuderen. De vorige jaren ging alle cashflow naar overnames zoals BASE en de Brusselse operator SFR Belux. Dat waren logische prooien. De SBS-televisiezenders of het productiehuis Woestijnvis zijn dat veel minder. Veel aandeelhouders hoopten na al die investeringen eindelijk op wat centen voor hen.

Maar er is een ander dossier opgedoken: dat van VOO. Het Waalse kabelnetwerk, beheerd door de intercommunales Nethys en Brutélé, is officieel niet te koop maar stelt zich achter de schermen naar verluidt flirterig op. VOO lijkt te beseffen dat het te klein is en niet over de nodige financiële middelen beschikt om de Waalse kabel een broodnodige modernisering te geven om de toenemende vraag naar data aan te kunnen. De huidige aandeelhouders, de gemeenten, kunnen of willen dat kapitaal niet ophoesten.

De ideale bruid

Zowel Telenet als Orange Belgium is de jongste weken in een hogere versnelling geschakeld om VOO het hof te maken. Strategisch is het voor beide een ideale bruid: Telenet is niet met internet en tv aanwezig in Wallonië, en kan via VOO eindelijk een volwaardige nationale speler worden. Orange Belgium heeft helemaal geen eigen vast netwerk, en huurt capaciteit van Telenet en VOO. Het zou zijn tv-aanbod in het zuiden van het land meteen pak winstgevender maken.

Telenet-topman John Porter. ©Tim Dirven

Telenet-topman John Porter en zijn collega Michael Trabbia van Orange Belgium probeerden afgelopen week in interviews de menen die in het dossier de touwtjes in handen hebben te bewerken: de vele Waalse politici die via VOO lucratieve postjes, invloed en macht consolideren. Daarvoor is stroop nodig. Veel stroop, met name in VOO’s thuisbasis en PS-bastion Luik.

Zo beloofde Porter een Waals adviescomité op te richten. De Vlaamse variant daarvan veroorzaakte onlangs heel wat heisa omdat politici als Siegfried Bracke, Yves Leterme of Patrick Dewael er bijklusten. Het Vlaamse adviescomité is intussen ontbonden. ‘Het is een gebruikelijke manier om in het zuiden van het land zaken te doen. We respecteren dat’, zei Porter. Hij wil ook 300 miljoen investeren om het Waalse netwerk ‘op het niveau van dat in het noorden te brengen’.

Trabbia wil nog veel verder gaan. Hij belooft in de eerste plaats geen ontslagen, wat niet zo moeilijk is omdat er geen overlap is met een vast netwerk. Ten tweede wil hij niet noodzakelijk eigenaar worden van het VOO-netwerk. Hij denkt aan oplossingen waarbij Orange kan optreden als een soort beheerder, en de gemeentes een gegarandeerd dividend krijgen en de finale zeggenschap behouden. Ten derde wil hij het hoofdkwartier in Luik houden. En ten vierde stelt ook hij forse investeringen voor, die mee gedragen kunnen worden door de moedergroep Orange.

Zwakke balans Orange Belgium

Want om VOO over te nemen en dan nog veel te investeren is de balans van Orange Belgium veel te zwak. Bij een overname lijkt een kapitaalverhoging in het genre één nieuw aandeel per bestaand - gesteund door de moeder - een noodzaak. Orange Belgium is met een marktwaarde van 980 miljoen euro namelijk een maatje kleiner dan de 1 à 1,3 miljard euro die Telenet bereid is voor VOO (en dan nog zonder het Brusselse deel van Brutélé) op tafel te leggen. Telenet kan dankzij zijn verwachte vrije cashflow van 400 miljoen dit jaar de overname zonder veel problemen financieren. Orange Belgium draait amper 90 miljoen cashflow.

Voor Telenet kan het veroveren van de bruid op korte termijn op de waardering wegen. KBC Securities schat de brutobedrijfswinst (ebitda) van VOO op 100 à 120 miljoen euro. Telenet zou negen à elf keer de ondernemingswaarde tegenover de ebitda betalen. Dat is duurder dan de eigen waardering van 8,4. Bij overnames is het vanzelfsprekend altijd interessanter dat je bedrijven goedkoper dan jezelf kan inlijven. Gelukkig zijn er ook synergievoordelen. KBC raamt die op 15 procent van de operationele kosten van VOO. Op termijn moet dat renderen.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober zal Nethys wellicht niets beslissen. Maar omdat Telenet zijn potentiële vuurkracht niet zal willen verschieten, lijkt het uitgesloten dat de groep dit jaar nog 460 miljoen euro -omgerekend 4 euro per aandeel - als dividend zal uitkeren, waarvan de analistenconsensus uitgaat. Reken dus nog niet op een riante Telenet-coupon om een eventuele Telenet-rekening te betalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud