weekboek

Argenx: Hoe van zilver goud maken?

De Bel20-index beleefde een droomweek met een superwinst van 8,1procent. Dankzij de hernieuwde appetijt voor bankaandelen en sterk biotechnieuws scoorde geen enkele andere Europese beursgraadmeter beter.

Om van zilver goud te maken moet je het ijzer smeden als het heet is. Dat gaat zeker op voor Argenx (+31,8%, 191,50 euro), het Gentse biotechbedrijf waarin zilver, ‘argentum’ in het Latijn, het grootste deel van de naam vormt. Al zegt het bedrijf zelf dat het zijn naam ontleent aan de Griekse mythe van de Argonauten, die met koningszoon Jason in een klein bootje op zoek gingen naar het Gulden Vlies. Dankzij het gezamenlijke werk van alle Argonauten slaagden ze in hun zo goed als onmogelijke opdracht om de gouden schapenvacht te vinden.

Volgens de marketingmachine van Argenx gaat de gelijkenis op met het heroïsche teamwerk in hun labo’s. De beleggers associëren Argenx wellicht het best met ‘argent’, ‘geld’ in het Frans en nog 13 andere talen. Want de centen kunnen tellen: sinds de beursgang in 2014 tegen 8,50 euro per aandeel vermenigvuldigde de koers met 23.

Laatste testfase

Argenx meldde dat zijn queeste naar het Gulden Vlies bijna is afgelopen. Met het middel efgartigimod heeft het potentieel goud in handen. Want de derde en laatste testfase voor de behandeling van de zeldzame auto-immuunziekte myasthenia gravis (MG) - vrij vertaald ernstige spierzwakte - bleek een schot in de roos. Twee derde van de patiënten zag de klachten verbeteren. Bij 40 procent verdwenen de symptomen helemaal.

Het middel kan al in 2021 op de markt komen, een opluchting voor tienduizenden patiënten. MG leidt tot in elkaar zakkende oogleden, dubbelzien, slikproblemen, tot het niet meer kunnen vastnemen van een kopje koffie.

Analisten schatten het piekpotentieel van efgartigimod op 1,3 tot ruim 2 miljard euro per jaar.

Argenx test efgartigimod nog voor andere aandoeningen, gaande van een huid- en bloedziekte tot een zenuwaandoening. Analisten schatten het piekpotentieel van het middel op 1,3 tot ruim 2 miljard euro per jaar. En dat allemaal op basis van de antilichamen van lama’s. Dat die voor van alles en nog wat kunnen werken, bewijst het palmares van een van de drie medeoprichters. De Nederlander Hans de Haard deed in een vorige job bij Unilever onderzoek naar hoe ze kunnen dienen in shampoos en antirimpelcrèmes.

Om van efgartigimod een echte goudmijn te maken smeedt Argenx het ijzer als het heet is. Meteen na de publicatie van de testresultaten haalde het met de vingers in de neus 750 miljoen dollar (684 miljoen euro) op. Met de centen brengt Argenx alles in gereedheid voor de lancering en kan het zijn andere onderzoeken voortzetten. Niet dat het bedrijf in cashproblemen zat. Eind maart zat 1,31 miljard in de kassa.

Ablynx 

De beurswaarde is aangedikt tot meer dan 9 miljard euro. Veel meer dan de 3,9 miljard die Sanofi in 2018 op tafel legde voor buur Ablynx, waar de Argenx-top het vak leerde. Ablynx’ middel Cablivi tegen de bloedziekte TTP is nog lang niet het zogeheten goudhaantje waar het toen voor doorging. Vorig jaar bedroeg de omzet een teleurstellende 56 miljoen euro.

Geloof dus niet zomaar alle rooskleurige verkoopvoorspellingen voor potentiële medicijnen. Aandeelhouders van Thrombogenics, het huidige Oxurion, kunnen het weten. Dat maakt de waardering van biotech er niet eenvoudiger op. De cash bij Argenx is goed voor bijna 2 miljard. Bij biotech moet je de toekomstige winsten vertalen in een huidige waardering.
Het efgartigimod-programma tegen MG is volgens analisten 1,6 à 2,5 miljard waard, dat tegen de andere aandoeningen 1,1 miljard. Dat betekent dat de markt op de andere onderzoeksprogramma’s een waarde van 3,4 miljard euro kleeft. Best veel, wat weinig veiligheidsmarge biedt.

Het goede nieuws bij Argenx is een domper voor UCB (+10,1%, 90 euro), dat ook aan een middel tegen MG werkt, net als Momenta en Alexion. Er is dus nog mogelijke concurrentie op komst.

Muis en mens

Onder het motto ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ lanceert het Luikse farmabedrijf Mithra (+13,8%, 23,55 euro ) een onderzoek om na te gaan of zijn vrouwelijke hormoon estetrol (E4) kan werken om Covid-19-patiënten te helpen bij hun genezing. Vrouwen, zeker zwangere, blijken minder vatbaar voor het virus. Bij tests op muizen en voor SARS bleek dat E4 een belangrijke beschermende rol kan spelen tegen coronavirussen. Tussen muis en mens is echter een lange weg af te leggen.

Met Mithra’s ‘natuurlijke’ anticonceptiepil Estelle op basis van E4 ligt alles nog op schema. De aanvraag tot goedkeuring loopt in almaar meer landen. Deze week werd Australië aan het lijstje toegevoegd. KBC Securities raamt de waarde van Estelle op 23 euro per aandeel. De rest, Donesta en PeriNesta tegen ongemakken in de meno- en premenopauze en de vaginale anticonceptiering MyRing, krijgt u er dus gratis bij. Als alles loopt zoals voorzien, vanzelfsprekend.

‘Gert Late Night’

Marc Coucke zal er niet rouwig om zijn. De zakenman zei in ‘Gert Late Night’ dat zijn beursgenoteerde investeringen, zoals Mithra of Smartphoto (-1,1%, 17,80 euro), veel meer coronaproof blijken dan zijn persoonlijke beleggingen zoals Durbuy, Pairi Daiza of Anderlecht. Misschien is het een van de redenen waarom Coucke deze week zijn belang in Smartphoto optrok tot meer dan 15 procent.

Het is hoopgevend dat ondernemers en bedrijven weer voorzichtig investeren.

Het is hoopgevend dat ondernemers en bedrijven weer voorzichtig investeren. De luiermaker Ontex (+3,7%, 14,22 euro) kocht en bouwt een fabriek in North Carolina. Sioen (+3,8%, 17,95 euro) gaat 2 procent van zichzelf kopen. Topvrouw Michèle Sioen zou dat niet doen als ze de koers te duur zou vinden. Sioen is de voorbije jaren minder cyclisch geworden, omdat de maker van technisch textiel overnames deed in niches als zeildoeken, textiel voor wegenbouw en waterkunde, of duikpakken. Het bedrijf is 35 procent goedkoper dan de top in februari.

De biotech presteerde puik, maar het waren vooral de banken die de Bel20 voortstuwden. Het ‘back to normal’-gevoel door de geleidelijke afbouw van de lockdowns en het uitblijvenvan een tweede besmettingsgolf doet veel beleggers weer dromen van ‘genormaliseerde’ winsten en dito dividenden. De beurzen nemen daar al een voorsprong op. Het ondernemersvertrouwen in Europa leeft weer wat op na een neergang die al twee jaar bezig was. 

Duizelen

Intussen overspoelen de overheden en centrale banken de markt met liquiditeiten. De getallen doen duizelen. De Amerikaanse Federal Reserve injecteerde al 4.000 miljard dollar vers geld in de markt. Japan verdubbelt zijn stimulus tot 40 procent van zijn bruto binnenlands product (bbp). De EU komt met een herstelfonds van 2.400 miljard euro, waarvan 750 miljard via gezamenlijke schulden wordt opgehaald. Vergis u niet: dat is uniek voor de verdere integratie van de Europese Unie. Het is de eerste keer dat alle lidstaten samen naar de obligatiemarkt trekken. Al moet nog veel water door rivieren als de Maas en de Rijn stromen, want het gezamenlijke schuldenplan moet nog door alle individuele parlementen worden goedgekeurd. Veel zuinige Nederlanders en rigide Duitsers staan niet te springen om de zwaar getroffen zuiderse landen bij te springen.

Toch leidde het obligatieplan tot een forse daling van de spreads tussen zuidelijk en noordelijk staatspapier in de Unie. Landen als Spanje en Italië kunnen meteen zelf goedkoper lenen. Het hielp ook de euro fors terrein te winnen tegenover de dollar of de Zwitserse frank. Internationaal doen de centrale banken de obligatiekoersen weer helemaal herstellen. Vorige week kocht de Amerikaanse Fed voor 1,8 miljard dollar bedrijfsobligaties via trackers. Dat is een nieuwigheid, waardoor vooral de grote bedrijven in de VS bijna gratis geld kunnen ophalen. Samen met het herstel op de beurzen leiden de stevige obligatieprijzen ertoe dat gemengde portefeuilles sinds Nieuwjaar niet zo slecht presteren.

Fomo

In het wilde weg schieten en tegelijk mikken op alles is geen goede zet.

Het kan verleidelijk zijn mee te doen in de rush naar achtergebleven aandelen zoals de banken, vliegtuigmaatschappijen of toerismebedrijven. De fomo, fear of missing out, riskeert de koersen op korte termijn echter hoger te sturen dan gerechtvaardigd is. Sommige bedrijven uit probleemsectoren zullen op de fles gaan. Andere zullen alleen dankzij fel verwaterende kapitaalverhogingen overleven. Blijf daarom voor het gros van uw portefeuille voor kwaliteitsaandelen gaan.

Als u toch een bank wilt, kies voor instellingen met gezonde balansen als KBC. Wilt u in cinema beleggen, opteer dan voor Kinepolis, dat de meeste zalen bezit in plaats van huurt. In het toerisme is het Franse Accor een van de gezondste hotelgroepen ter wereld. Wie verder denkt, kan zelfs voor het zo goed als schuldenvrije Jensen gaan, dat zijn wasmachines niet alleen levert aan hotel- en cruisemaatschappijen maar ook aan ziekenhuizen. Er zijn kansrijke namen genoeg waarvan de koersen nog in een stormdepressie zitten. Maar in het wilde weg schieten en tegelijk mikken op alles, is geen goede zet.

Lees verder