weekboek

Arme Joe, blije beleggers

Redacteur Beleggen

Wat een week! De combinatie van Joe Biden als winnaar in de Amerikaanse presidentsrace met een vaccindoorbraak - nota bene dat van Pfizer dat in Puurs van de band rolt - leverde de Bel20 een superwinst van 10,4 procent op.

Een ‘lame duck’ - een vleugellamme zwakkeling - in het Witte Huis is zowat het beste wat beleggers kon overkomen, orakelden de strategen meteen na de overwinningsspeech van de Democraat Joe Biden. Als de Democraten er niet in slagen de Senaat te veroveren - daarover komt zekerheid in januari - zal de Republikeinse meerderheid er de scherpe kantjes van de nieuwe president afvijlen.

Wellicht komt er meer onderhandelde coronasteun en misschien hier en daar wat beperkte belastingverhogingen. Maar de forse tariefverhoging van de bedrijfsbelastingen van 21 naar 28 procent die Biden voorstelt, mag dan de prullenmand in. Ook halen andere voorgestelde taksverhogingen op effectentransacties, op vastgoed en voor de sociale zekerheid wellicht de eindmeet niet, tenzij in afgezwakte versies. Meer regulering, het aan banden leggen van big tech of zware restricties voor de schalieoliesector? Vergeet het!

De beurs haat te veel veranderingen. Dat Biden slechts op één been kan staan, is de ideale uitkomst voor beleggers. En dat hij in tegenstelling tot de ‘bully’ Donald Trump wat diplomatischer zal zijn tegenover zijn handelspartners, helpt ook. Al zie ik de VS niet meteen hun aanpak tegenover China versoepelen. Diplomatischer wel. Maar niet anders.

Nog belangrijker was de blijde boodschap waarmee Pfizer maandagnamiddag een golf van hoop over de wereld liet gaan. Het vaccin dat de Amerikaanse farmareus samen met het Duitse BioNTech ontwikkelt, beschermt 90 procent van de proefpersonen, blijkt uit de laatste grootschalige tests. Dat is beter dan de meest optimistische prognoses en doet dromen van een normalisering van de samenleving en de economie.

Frank Vandenbroucke

Het klopt dat het nog een tijd zal duren voor we allemaal ingeënt kunnen worden - per persoon zijn twee dosissen nodig - en we de maatregelen nog lang moeten volhouden, maar de titel van ‘lame duck’ in dit verhaal mag naar Frank Vandenbroucke. De minister van Volksgezondheid deed het vaccin in ‘De afspraak’ af als ‘maar een persbericht van een bedrijf’, en probeerde alle enthousiasme te temperen. Zelfs harde tante Phara de Aguirre toonde meer geestdrift tijdens het interview dan de minister, en dat wil wat zeggen. Wat meer gretigheid mag, ook al heeft België in tegenstelling tot de meeste westerse landen geen plan over hoe zo’n vaccin te verdelen. In de VS rekent operatie Warp Speed, geleid door een admiraal, volgende maand al op de eerste inentingen.

Een rerating van Recticel tot het peil van het duurdere Ierse Kingspan zit er niet langer in.

Vandenbroucke mag ook wat meer animo voor het vaccin tonen, omdat het slechts in twee fabrieken van de band zal rollen: in Kalamazoo in Michigan, en in het Antwerpse Puurs. Al moeten we over Puurs-Sint-Amands spreken sinds de twee vorig jaar fuseerden en Puurs zo de hand kon leggen op een ‘corridor’ naar de Schelde. Pfizer telt in ons land 2.500 werknemers. Twee van mijn broers en een schoonbroer werken er. Eentje klopt al maanden overuren om de productie van het vaccin op punt te stellen.

De hoop op een normaal leven heeft een zelden geziene sectorrotatie ontlokt. De coronaslachtoffers werden gretig opgepikt. De shortsellers, die speculeren op een koersdaling, kochten massaal hun geleende aandelen terug om hun posities te neutraliseren. Beleggers duwden de koopknoppen in voor banken en bedrijven in het toerisme, de vrije tijd, de luchtvaart en de retail. Kinepolis spurtte 22 procent hoger en noteert twee derde boven zijn dieptepunt van twee weken geleden. Toeleverancier Barco schoot 19 procent hoger.

©Mediafin

Om centen in de achtergebleven sectoren te stoppen verkopen professionele beleggers de ‘thuisblijfaandelen’: namen die profiteren van de pandemie, gaande van pakjes- en maaltijdbezorgers tot online vergadertools als Zoom of zelfs magazijnverhuurders als WDP of VGP. Of big tech, die als een tank de pandemie kon weerstaan. Chinese techaandelen als Tencent en Alibaba kregen bovendien tegenwind van het regime, want Peking wil de almacht van de webwinkelmastodonten aan banden leggen.

Tot voor kort was ons motto: mijd de coronagevoelige sectoren tot het virus minder agressief wordt of er een vooruitzicht is op een vaccin. Dat is er nu, waardoor het gewicht van de ‘oude’ economie weer wat naar boven mag. De waarderingen ondersteunen zo’n switch, al moet u nooit al uw eieren in een mand leggen. In de MSCI World Index noteren de groeiaandelen tegen 30 keer hun verwachte winst voor de komende twaalf maanden. De waardeaandelen tegen 15 keer, terwijl de winstmotoren van die laatste op een lager pitje dan normaal draaien. Er zit dus nog rek op een inhaalbeweging.

Premiumkwaliteit

Kies wel voor kwaliteit, want de terugkeer naar ‘normaal’ is niet voor morgen. D’Ieteren is premiumkwaliteit. De holding pakte uit met een impressionante update. In het moeilijkste economische jaar sinds de bankencrisis in 2008 voorspelt het bedrijf een stabiele winst dankzij de autobeglazingsdochter Belron, die zijn status van winstmachine nog eens in de verf zet. De Carglass-centers repareren 5 procent minder, maar halen daar dankzij de vele sensoren in autoruiten veel meer marge uit.

De lijst van afgestrafte kwalitatieve waardeaandelen in Brussel is lang: denk aan Solvay, AB InBev, Ackermans & van Haaren, Jensen, de telecommers, Umicore, Resilux of Deceuninck, dat kan profiteren als het toerisme weer op gang komt in zijn belangrijkste markt Turkije.

Of Recticel. De schuimrubberspecialist legt een kwart miljard euro op tafel voor het Zwitserse FoamPartner, de helft van zijn eigen beurswaarde. Het is de grootste overname ooit voor het Wetterse bedrijf. FoamPartner haalt met 1.100 werknemers een omzet van 275 miljoen euro. Het produceert vooral technische schuimen voor geluids- en temperatuurisolatie in auto’s, vliegtuigen, boten, de industrie en zelfs uw stofzuiger, die zo wat stiller wordt. De Zwitsers maken echter schuimrubber voor bijna alles: van mondmaskers tot sponzen, van zetelkussens tot matrassen, nota bene een afdeling die bij Recticel te koop staat.

Het aandeel technische schuimen is groter dan bij Recticel, hoewel we daar geen concrete cijfers over hebben. Wie dacht dat Recticel zich zou omvormen tot een pure speler in isolatie voor de bouw - volgens velen de kortste weg naar waardecreatie voor de aandeelhouder - is eraan voor de moeite. Een rerating tot het duurdere peil van de Ierse bouwmaterialengroep Kingspan zit er niet langer in.

De onderneming zal voortaan op twee benen lopen: isolatie en technische schuimen. KBC Securities stipt aan dat door de integratie van de Zwitserse prooi de schuldgraad stijgt tot 2,1 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) over 2021. Daardoor zijn op korte termijn geen overnames mogelijk om de isolatietak te versterken.

Is de acquisitie van FoamPartner een goede zaak? Op het eerste gezicht wel: terwijl Recticel zich vooral op de Europese markt richt, verkopen de Zwitsers ruim een vijfde in Amerika en 14 procent in Azië. Ze hebben ook fabrieken in de VS en China. Het geografische bereik van Recticel wordt groter. FoamPartner heeft bovendien een goede reputatie bij klanten en is structureel winstgevend.

De juiste prijs

Wat met de prijs? De Vlamingen leggen 8,6 keer de gemiddelde brutobedrijfswinst van de voorbije twee jaar op tafel, en 6,4 keer als je de beloofde maar nog niet uitgevoerde synergieën van 14 miljoen euro per jaar meetelt. Als we rekening houden met de schulden, betaalt Recticel 5,8 keer de ondernemingswaarde tegenover de ebitda (ook inclusief de synergieën). Die prijs is goedkoper dan die van gelijkaardige overnames in de sector, maar veel duurder dan Recticel zelf. Het Belgische bedrijf noteert tegen 4,7 keer zijn ebitda van de voorbije twee jaar, die we hebben gefilterd voor de verkoop van de autodivisie. De verhouding tussen de ondernemingswaarde en de brutobedrijfswinst ligt op 5,7.

Samengevat heb ik een gemengd gevoel bij de deal. Enerzijds versterkt die Recticel als bedrijf en doet die de marges op lange termijn aandikken. Anderzijds wordt de tak technisch schuim belangrijker in de groep, wat op de waardering van het geheel weegt want de markt schat isolatie hoger in. Ook de speculatie over een overnamebod ebt door de overname weg.

Bent u aandeelhouder van Recticel, laat er dan uw slaap niet voor, want het blijft een mooi, niet te duur maakbedrijf. Al hoop ik dat u dan wel op een Beka-, Bultex- Lattoflex- of een ander matrasmerk van de groep ligt.

Vanhainkoti

Na Aedifica heeft ook Cofinimmo de ‘vanhainkoti’ in Finland ontdekt: verzorgingscentra voor de ouderen. Na Italië is Finland het meest vergrijsde land in de EU. Cofinimmo spendeert er 20 miljoen aan een medisch centrum en heeft de intentie er nog zorgvastgoed te verwerven. Deze maand gaf Cofinimmo 525 miljoen euro uit, meer dan een tiende van zijn portefeuille. In Finland en Duitsland kocht de groep zorgvastgoed, in België rusthuizen en jammer genoeg ook de aartslelijke ‘broodrooster’ op Tour & Taxis, waar de Brusselse milieudienst huist. Door de bestedingsdrift is zorgvastgoed naar schatting goed voor net geen 60 procent van de portefeuille, het punt waarop de dividendbelasting halveert tot 15 procent. We gokken dat dat binnen een à twee jaar gebeurt, want Cofinimmo definieert ‘zorgvastgoed’ ruimer dan de wetgever. Maar koken kost geld: ga ervan uit dat het bedrijf, net als Aedifica vorige maand, bij zijn aandeelhouders centen zal willen ophalen.

Lees verder