weekboek

Belgische bedrijven boeken blockbusterresultaten

Redacteur Beleggen

Solvay, Bpost, AB InBev en Aperam verrasten met veel beter dan verwachte kwartaalcijfers. Het illustreert hoe bedrijven wereldwijd snel uit de diepe crisis klauteren. Al dreigt zo ook een scheut inflatie en een hogere rente.

Dorst! Dat is het eerste dat in me opkomt bij de Grote Heropening van de terrassen zaterdag. We gaan onze noodgedwongen opgespaarde centen laten rollen. Want niet alleen de caféterrassen gaan open. We kunnen ook meer mensen in onze tuin uitnodigen en het weer wordt geschikter voor een barbecue, waardoor ik de sausjes van Devos Lemmens al royaal heb gesponsord.

Nu nog een vaccin en normaliteit ligt in het vizier. Wie weet zitten al enkele druppels vaccin in de mayonaise, want de fabriek van Devos Lemmens in Puurs wordt hoe langer hoe meer ingekapseld door de megasite van Pfizer, die als een olievlek uitbreidt. Links, rechts en achter de sauzenproducent verrijzen steeds hogere Pfizer-hallen waar het verlossende levenselixir van de band rolt.

We hebben Carlos Brito nooit met goesting van een stevige pint zien proeven.

De heropening doet grote delen van de economie draaien als een tierelier. Dat zien we in de landen die verder staan dan ons bij de vaccinatie. De Britse brouwers konden niet genoeg bier aanslepen voor de pubs. Ook de winkelverkopen boomen er weer. We maken ons ook op om meer op kantoor te verschijnen. De statige zakenbank Goldman Sachs roept iedereen vanaf juni naar ‘the office’. De krant Financial Times vogelde uit dat New Yorkse kledingketens als Saks voor het eerst sinds lang opnieuw meer broeken met knopen of een rits verkopen dan met een elastiekband. In China is de verkoop van het deftige Boss verdubbeld. Gedaan met dagenlang ongeschoren met een jogging voor de pc thuis te zitten! De droogkuisbedrijven zullen ervan profiteren, wat een opsteker is voor de wasmachinemaker Jensen .

Omdat de consument de portemonnee opentrekt, investeren ook de bedrijven weer. Die hebben bovendien fors leren besparen tijdens de crisis. Dat gaat erg ver. Van de uitgespaarde koffies en broodjes op de vloer, tot de virtuele meetings die een peperdure businesstrip naar een ander continent vervangen. De marges varen er wel bij.

Uitpuilende bestelboekjes

Je merkt de revival in de resultaten. Liefst 86 procent van de Amerikaanse bedrijven rapporteerde een kwartaalwinst boven de verwachtingen. De bestelboekjes puilen uit, want 78 procent kwam ook met een hoger dan verwachte omzet. Dat is het beste resultaat ooit. In Europa zingen de bedrijven hetzelfde lied. Voorlopig klopt 74 procent de prognoses. Gemiddeld realiseren ze 84 procent meer winst, al is dat vergeleken met een kwartaal waarin corona de economie plots op slot deed gaan. Ook de volgende kwartalen zullen de bedrijven dankzij de gemakkelijke vergelijkingsbasis met flinke winststijgingen uitpakken.

In onzekere tijden grijpt u beter naar kwaliteit dan mee te doen met de cryptogekte die steeds meer doet denken aan de tulpenbollenrage in de 17de eeuw. Die kwaliteit vindt u in Brussel.

Toch had de technologierijke Nasdaq het deze week lastig. De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen opperde dat misschien een renteverhoging nodig zal zijn omdat het zo hard gaat en de inflatie mogelijk versnelt. Al trok ze snel haar staart in, want in een zaak van ‘mistaken identity’ waande ze zich even in haar vorige rol als voorzitster van de Federal Reserve. Een hogere rente kan de waarderingen in de techsector een knauw geven. Ook de verkopen van techmiljardairs wogen op het sentiment voor Big Tech. Mark Zuckerberg verpatste de voorbije weken voor 1,6 miljard dollar Facebook-aandelen, Twitter-topman Jack Dorsey deed voor 525 miljoen stukken van de hand en Amazon-stichter Jeff Bezos verkocht deze week voor 2,5 miljard dollar aandelen.

In onzekere tijden grijpt u beter naar kwaliteit dan mee te doen met de cryptogekte die steeds meer doet denken aan de tulpenbollenrage in de 17de eeuw. Die kwaliteit vindt u in Brussel, waar enkele kleppers grand-cruresultaten voorlegden. Bpost schudde het magere 2020 van zich af door eindelijk een winsthefboom te zetten op de pakjesbonanza, die met 54 procent toenam.

Interim-CEO Dirk Tirez is nog de baas geweest van de beurs voor Europese groeiaandelen Easdaq - later Nasdaq Europe - dus zit een focus op groei misschien in zijn genen. Het postbedrijf heeft de kosten beter onder controle dan tijdens de eindejaarspiek. Zelfs de brievenpost blijft ondanks een daling met 8 procent winstgevend, nu we pakken meer betalen voor een postzegel. Bpost heeft nog een weg te gaan, maar is ruim een vijfde goedkoper dan zijn sectorgenoten.

Cashflowlady

Solvay kon zijn brutobedrijfswinst (ebitda) met 4 procent opkrikken ondanks een beperkte omzetdaling. Topvrouw Ilham Kadri snoeide opnieuw 80 miljoen euro kosten weg. De operationele winstmarge prijkt daardoor op een record van 24,6 procent. De ‘cashflowlady’ verminderde de schulden met 11 procent. Als ook de luchtvaart na corona weer meer lichtgewicht materialen bestelt, zit Solvay gebeiteld. Met een dividendrendement van 3,5 procent en tegen een ondernemingswaarde (de beurswaarde plus de schulden) van 7,5 keer de ebitda is het aandeel niet duur.

Ook AB InBev , goed voor bijna de helft van de Brusselse beurswaarde, herstelt sneller dan verwacht. De brouwer voelde de crisis vorig jaar als een van de eerste door zijn sterke positie in Zuidoost-Azië. Nu is de regio de sterkhouder. De Chinezen genieten weer volop van het nachtleven. De omzet en de winst stijgen met dubbele cijfers.

Een goed moment voor topman Carlos Brito om de fakkel door te geven aan Michel Doukeris, die de Noord-Amerikaanse tak leidt. Vorig kwartaal was al atypisch voor de cijferaar Brito: de nadruk lag op marktaandeel winnen en volumes, minder op de winstmarge. ‘La Máquina’ (de machine), zoals Brito werd genoemd, krijgt een opvolger die meer gericht is op de verkoop. We hebben Brito eigenlijk nooit met goesting van een stevige pint zien proeven. AB InBev lijkt tegen de huidige koers een goede zet om van de heropening te profiteren.

Ook bij de kleinere sectorgenoot Co.Br.Ha. is onlangs de roerstok doorgegeven. Boudewijn van der Kelen volgde zijn vader Frédéric op. Hij wil minder afhankelijk worden van de horeca. Het jaarrapport toont waarom: de brouwerij van Haacht is allerminst de primus. Misschien werd het persbericht over de cijfers daarom vrijdagavond laat verstuurd, toen de meeste journalisten het weekend al hadden ingezet. De omzet kelderde 40 procent. Netto dook de maker van Primus, Tongerlo en Super 8 10,5 miljoen euro in het rood. Ook dit jaar wordt verlieslatend.

De brouwerij van Haacht is allerminst de primus.

Snuisterend in het jaarverslag met een Ommegang in de hand merkten we dat Haacht op de kar springt van de ‘hard seltzers’, bruiswaters met fruitsmaak en alcohol, die in de VS een zelden geziene opgang maken. AB InBev lanceerde zopas White Claw op de Belgische markt, bij Haacht krijgt het drankje de naam Nayrobi. Afwachten of ze ook bij ons een rage worden.

De hard seltzers worden in de markt gezet als ‘low alcohol, low calories’, maar dat moet u met een harde korrel zout nemen. Met 5 procent alcohol en 100 calorieën per blik is dat amper iets minder dan een Belgisch pintje. Bier bevat met zijn gerstbasis ook veel vitamine B. Hard seltzers bevatten buiten alcohol zo goed als niets. Het gaat om ‘lege calorieën’, die in elk dieet te vermijden zijn. Dus toch liever een Stella, Tongerlo of Primus dit weekend. Geniet met volle teugen van uw terras!

Het slechte voorbeeld
Bent u Mithra-aandeelhouder en wilt u iets bijverdienen? Leen dan uw aandelen uit aan shorters. De baissespeculanten bieden 5,85 procent van de beurswaarde om uw aandelen te mogen lenen en te verkopen. Vorige maand lag het tarief op slechts 1,5 procent. De shorters laten zich inspireren door de insiders. Aandeelhouders François Fornieri, Marc Coucke en Jean-Michel Foidart verpatsten voor 48 miljoen euro aandelen. Al is het ook een populaire strategie om biotechbedrijven te shorten die net een goedkeuring voor hun eerste middel kregen. De weg naar succes is lang en moeilijk, terwijl de koers vaak fors is gestegen. Wie lang genoeg kan wachten, zit met Mithra goed, stellen alle analisten in koor.

Lees verder