weekboek

De coupon als inflatiedam

Redacteur Beleggen

De Belgische bedrijven blijven sterke resultaten voorleggen. Wie schrik heeft van de inflatie, kan terecht bij enkele namen die stevige dividenden beloven.

‘Een goede journalist moet af en toe op café gaan. Contacten worden na een pint loslippiger, en je merkt aan de toogpraat met wat de man in de straat bezig is.’ Het zijn de woorden van mijn toenmalige hoofdredacteur toen ik in een ver verleden startte bij wat toen nog De Financieel-Economische Tijd, kortweg de FET, heette. Een goede raad mag je nooit in de wind slaan, dus doen we af en toe wat onderzoek. De toogpraat focust al weken op twee zaken die allebei crescendo gaan: corona en de prijzen.

De eindafrekeningen van het jaar en de nieuwe maandbedragen voor elektriciteit en aardgas vallen stilaan in de bus. Het doet velen bleek uitslaan. Wie plots honderden euro’s meer moet uitgeven aan zijn vaste rekeningen, kan dat geld niet aan andere dingen spenderen. Het is een shift van onze rijkdom naar landen waar toevallig veel olie en gas in de grond zit. Al moeten we daarvoor ook in eigen boezem kijken. Europa talmt al heel lang om de Nordstream 2-pijpleiding goed te keuren. Die kan extra Russisch aardgas naar Duitsland brengen. Stel je even in de plaats van tsaar Vladimir Poetin, en je zou je ook ergeren. Dat Rusland de bestaande gaskraan nu soms wat dichter draait en zo schaarste creëert, is een zet die je als Rus zou kunnen verdedigen.

De beurs is gelukkig een stek die je kan beschermen tegen inflatie. Kijk dan vooral naar de bedrijven die hun kosten kunnen doorrekenen, en hun dividend kunnen laten meestijgen met de levensduurte. Daar zijn er wel wat van te vinden. Home Invest herhaalde dat de coupon de komende jaren minstens met de inflatie zal meegroeien. Ook de infrastructuurinvesteerder Tinc hanteert een beleid om zijn winstuitkering minstens met de stijgende consumentenprijzen op te trekken. De projectontwikkelaar Immobel aspireert een dividendgroei met zo’n 10 procent per jaar. De Congo- holding Texaf mikt zelfs op het dubbele en slaagt daar al jaren met glans in. Gimv bevestigde zijn coupon van 2,50 euro per aandeel, goed voor een nettorendement van 3,2 procent.

Bij EVS krijgt u woensdag na een corona-onderbreking opnieuw een interim- dividend van een halve euro. De maker van beeldservers voor live-evenementen verhoogde vier weken geleden al eens de omzetprognose, en doet dat nu alweer. Omdat we opnieuw naar sportwedstrijden en optredens kunnen, is het orderboekje meer dan de helft dikker geworden. Al hoort daar een kanttekening bij. EVS ziet ook in 2022 het tekort aan elektronische componenten aanhouden, waardoor het misschien niet alle bestellingen tijdig zal kunnen afwerken. En hopelijk gooien de nieuwe coronagolven geen roet in het eten. Er heerst dus wel wat onzekerheid, maar tegen goed acht keer de winst noteert het schuldenvrije bedrijf goedkoop.

Nutella-oorlog

De supermarkten hebben meer moeite om de hogere prijzen door te rekenen, getuige de cijfers van Target deze week. Gelukkig halen de ketens alles uit de kast om de prijsverhogingen die de fabrikanten willen opleggen niet zomaar te slikken. Dat is ook goed voor onze portemonnee. Colruyt zit daarover in een conflict met de koekjes- maker Mondelez. Bent u een liefhebber van de lekkernijen van Côte d’Or, Oreo of Milka? Dan moet u voorlopig niet bij de keten uit Halle langsgaan. Ook de ruzie met het Italiaanse Ferrero duurt voort, waardoor het tevergeefs zoeken is naar kleine potjes Nutella-choco bij Colruyt.

Door het nieuwe inkoopprogramma van Ahold Delhaize neemt de winst per aandeel 3 procent toe.

De concurrentie is bikkelhard en het spel wordt op het scherp van de snee gespeeld. Want waar kon u vorige week wel een klein potje Nutella kopen? En kreeg u er bovendien eentje gratis bij? Bij Delhaize! Ferrero sponsorde de actie vlotjes mee. De Italianen zaten door de kopersstaking in Halle plots met een grote voorraad, waar Delhaize gretig gebruik van maakte en zo zijn grootste rivaal een loer draaide. Terloops: in de meeste Delhaizes waren de rekken met die potjes ook meteen leeg.

Ahold Delhaize kwam naar aanleiding van zijn investeerdersdag met groot nieuws. Terwijl de meeste analisten niet langer uitgingen van een snelle beursgang van de onlinedochter Bol.com wegens de recente tuimelperte van veel sectorgenoten - Coolblue annuleerde zelfs zijn beursplannen - ambieert de grootgrutter uit Zaandam nu toch een notering tegen eind 2022. We kregen daarbij wat meer uitleg over de cijfers van de ‘winkel van ons allemaal’. Dit jaar stevent Bol.com af op een omzet van 5,5 miljard euro en een brutobedrijfswinst van 150 à 170 miljoen. Dat moet binnen vijf jaar verdubbelen, denkt de groep. Als we de gemiddelde waardering van sectorgenoten op Bol.com loslaten, is de dochter ruim 5 miljard euro waard.

De keten had nog goed nieuws. Het groeiplan 2023-2025 voorziet een extra omzet van 10 miljard euro en een ‘hoge eencijferige winstgroei’ per aandeel. Dat is ambitieuzer dan de markt had verwacht. Bovendien start Ahold Delhaize begin volgend jaar een nieuw inkoopprogramma van 1 miljard euro. Alleen al daardoor neemt de winst per aandeel 3 procent toe. Tegelijk zal de keten stevige dividenden blijven betalen. Omdat Ahold Delhaize een Nederlands paspoort heeft, betaal je wel 15 procent taks aan Mark Rutte en nog eens 30 procent aan Alexander De Croo. Dan nog belandt het rendement op 1,9 procent netto.

Ahold Delhaize koop je tegen 14 keer de verwachte winst van 2022. Dat is iets goedkoper dan de sector. Door zijn hoge winstmarge boven 4 procent, de steile ambities, de stevige vrije cashflow en de nakende beursgang van Bol.com lijkt dat onterecht. Sommige beleggers blijven afzijdig omdat 2022 wellicht iets minder wordt na de coronapiek. Topman Frans Muller was wel zo slim de superwinsten van dit en vorig jaar te gebruiken om de Amerikaanse pensioenlasten af te kopen, die buiten de balans werden gehouden. Het risicoprofiel is daardoor verminderd.

Aasgier

Het Amerikaanse hedge fund Elliott Advisors van Paul Singer gelooft alvast in het verhaal. De 77-jarige miljardair nam deze week een belang van iets meer dan 3 procent in Ahold Delhaize, een zet van 900 miljoen euro.

Tegenstanders verwijten Singer een ‘aasgier’ te zijn, omdat hij vaak pleit voor het ophakken van de bedrijven waarin hij investeert, en landen en bedrijven via de rechtbank bestrijdt. Elliott is een van de grootste en felste activistische fondsen van Wall Street, met bijna 50 miljard dollar onder beheer. Het fonds kreeg via wurgleningen onder meer de voetbalclub AC Milan in handen. In Nederland trok het de verfmaker Akzo Nobel voor de rechter. Onder druk van Elliott moest topman Ton Büchner er opstappen en verkocht Akzo zijn chemietak. De intrede bij Ahold Delhaize wordt wellicht een interessante saga, al was de toon van het persbericht van Elliott over zijn aanwinst erg vriendelijk.

Ook GBL hield zijn investeerdersdag. Niet in de thuishaven Brussel, maar in het sjieke Hôtel Salomon de Rothschild in Parijs. Misschien wou CEO Ian Gallienne de band met de de Rothschild-bankiers benadrukken, want de holding kondigde er overnamegesprekken aan met de Franse vermogensbeheerder Acofi. Beheer van centen voor anderen moet een nieuwe groeipijler worden. De nieuwe tak heeft na enkele overnames al 34 miljard euro onder beheer. Voor wie de nieuwe wind bij GBL wil zien waaien, raden we u de website aan. Die is gevoelig verbeterd, en legt bijvoorbeeld uitvoerig uit waar het dividend vandaan komt. GBL belooft zijn coupon met een tiende op te trekken. Het rendement belandt zo op 1,9 procent netto of 17 keer meer dan een spaarboekje.

Van de Put

Terwijl bij GBL de communicatie gevoelig verbetert, is daar bij een kleinere sectorgenoot geen sprake van. De miniholding Belreca houdt zijn particuliere aandeelhouders in het ongewisse over de aan de gang zijnde ontbinding van de holding. De Van de Put-broers uit de Van Put-straat in het sjieke Antwerpse Zuidkwartier heersen over Belreca als Franse koningen die de leuze ‘l’État, c’est moi’ hoog in het vaandel houden. Communicatie is er amper. Beleggers weten niet hoe de ontbinding fiscaal behandeld zal worden.

Wat we wel weten, is dat Belreca zijn aandelen in de champagnemaker Vranken Pommery en in de buizenproducent Aliaxis aan de aandeelhouders zal uitkeren. Die participaties zijn te groot om op de beurs te verkopen zonder een enorme koersdruk te veroorzaken. Aliaxis noteert op de Expert Market, de vroegere Openbare Veilingen waar slechts een keer per week handel mogelijk is. De meeste brokers bieden daar echter geen handel in aan. Diegene die dat toch doen, vragen daar een flinke som voor. Kleine beleggers dreigen met stukken opgezadeld te raken die ze niet kwijt kunnen, of dreigen met zulke kleine posities te zitten dat bij een verkoop alles opgaat aan kosten. Maar daarvan liggen de Van de Puts niet wakker. Het aandeel Belreca is oninvesteerbaar geworden, tenzij u een ferme gok wilt wagen. Meestal vind ik het jammer als een aandeel van de beurs verdwijnt. In dit geval kan ik het alleen toejuichen.

Lees verder