Een kwispelstaartend afscheid van de labrador

Recessies? Recordwerkloosheid? In 2020 kwispelstaartte de belegger simpelweg bij alles blij als een labrador. Onze wens voor 2021, naast een goede gezondheid? Meer Grumpy Cats.

Een zot beursjaar 2020 zit erop. En ik hoop dat u het ons zult vergeven dat we voor één keer niet focussen op de voorbije beursweek. Ik weet dat ik het plotse moment de gloire van Sequana Medical schromelijk tekortdoe, maar nood breekt wet.

Na 25 jaar marktenverslaggeving en menige crisis (LTCM, L&H, dotcom, 9/11, Enron, imploderende banken, imploderende euro...) dreigt een mens blasé te worden. 'Hebben we al eens gezien, jongens.' Niks blasé in 2020: du jamais vu. Een poging tot executive summary, via onze Academy Awards. And the winner is...

Beest van het jaar

Jazeker, de Brusselse kangoeroe was een kanshebber. Met die krakkemikkige Bel20 die al 20 jaar op en neer springt om per saldo nergens heen te gaan.

Maar de winnaar is de labrador. Simpelweg blij met alles wat hij tegenkomt. Met dank aan de collega's van Financial Times. Zelfs bij de grootste horror op Main Street pakte Wall Street blijgemutst de popcorn. Méér stimulus op komst.

Eén citaat vatte de kloof tussen beurs en (letterlijk) onderliggende economie perfect samen, van JPMorgan-strateeg Marko Kolanovic: 'We schatten dat de impact van de Fed-stimulus op de rente en de kredietverlening de tijdelijke klap op de bedrijfswinsten meer dan compenseert als we Wall Street waarderen op basis van verdisconteerde bedrijfswinsten.' Vrij vertaald: voor de belegger is de pandemie per saldo positief. En dat brengt ons naadloos bij het...

Cijfer van het jaar

Easy. Nul. Een cijfer dat niet alles verklaart, maar toch veel. Eén: doordat centrale banken nog meer dan in 2019 het rendement op zowat alle obligaties op alle looptijden op of onder nul geduwd hebben, is er een steeds frenetiekere zoektocht naar alle resterende oases van rendement en zal er - dixit de Duitse beursveteraan Klaus Kaldemorgen - nog jaren geen alternatief voor aandelen zijn.

En er speelt nog een, meer rekenkundige, factor. Als de rekenrente nul is, is een euro of dollar cashflow in pakweg 2035 evenveel waard als een euro of dollar nu. Het verklaart de rise and rise van Big Tech, met een 'FAANGtastic Five' (Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google/Alphabet) die 2.000 miljard dollar méér waard zijn geworden in 2020. En het verklaart ook waarom begin 2020, vlak voor alle Brusselse kantoren leegliepen, de Financietoren in Brussel voor 1,2 miljard euro een Koreaanse huisbaas kreeg. Met een verkoper Breevast die in 2004 bij de Belgische overheid een wel zeer lucratief huurcontract onderhandelde dat loopt tot... 2034. Of, zoals we begin dit jaar schreven, het houdt steek als je 'Guy Verhofstadt met Mario Draghi kruist'.

Grafiek van het jaar

In het persbericht van het jaar, dat de Federal Reserve om 8 uur 's ochtends op maandag 23 maart uitstuurde, sprak Jerome Powell onomwonden over 'tremendous hardship'. Enorme ontbering.

Hét signaal voor beleggers dat de centrale bank snapte hoe zorgwekkend de toestand was. Dat Powell niet overdreef, leerde de grafiek van het jaar. Die met de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering, een rapport dat meestal op de Bloomberg-schermen voorbijkabbelt. Nu niet: de enorme ontbering bij de start van de pandemie was gewoon van de grafiek af te lezen. In de week tot 21 maart verloren 3,3 miljoen Amerikanen hun job. Het vorige record, uit 1982, viel nauwelijks nog uit de grafiek af te lezen. (De labrador kwispelde en kocht Tesla.)

Profetisch postadres van het jaar

BioNTech . De Duitse biotechers die met hun gamechanger van een vaccin de wereld gaan redden. Wonen in de 'Goudmijn nummer 12, Mainz'.

Profetische tweet van het jaar

Hoed af voor Peter Vanden Houte, onvolprezen ING-econoom die, zoals elke econoom die zijn geld waard is, weet dat de lezers van Financial Times soms nog interessantere zaken neerpennen dan de reporters.

Uit een lezersbrief vanuit Sjanghai van 7 februari, toen de wereld nog dacht dat Covid-19 wel zou overwaaien. 'Simplistische vergelijkingen met SARS etcetera zijn compleet naast de kwestie. 's Werelds tweede grootste economie is simpelweg gestopt met iPhones, huizen of auto's te kopen.'

De rest van de wereld zou een maand later volgen.

CEO van het jaar

Zonder twijfel: Olivier Chapelle. 25 jaar lang waren we gewoon geraakt aan seriële ontgoochelingen bij de chemiegroep Recticel. Maar uitgerekend in het jaar van de pandemie tekende de CEO voor een make-over die - dixit collega Jan De Schamphelaere - zelfs Jani Kazaltzis niet zou verbeteren.

Quote van het jaar

Galapagos-CEO Onno van de Stolpe kwam bij zijn nachtmerrie voor kerst in de buurt met het nuchtere 'De euforie rond Onno van de Stolpe is alleszins verdwenen.'

Als je geen cashflow hebt, moet je draaien op nieuwsflow
Tim Van Hauwermeiren
CEO Argenx

Maar toch gaan we voor de CEO van het aandeel van het jaar: Tim Van Hauwermeiren van Argenx . 'Als je geen cashflow hebt, moet je draaien op nieuwsflow.' Opgetekend: 26 mei.

Enkele uren later had Van Hauwermeiren gewapend met de ijzersterke nieuwsflow rond goudhaantje efgartigimod op Wall Street een coole 785 miljoen euro opgehaald.

Argenx brengt ons bij de...

Belegger van het jaar

Baillie Gifford. Briljante vermogensbeheerder in de schaduw van Edinburgh Castle. Een vroege believer in Argenx. En een nog veel vroegere believer in Tesla. Stapte in 2013 in bij Elon Musk toen de beurskoers van de pionier in elektrische auto's een honderdste van die van nu was. En cashte volgens een voorzichtige raming een kleine 18 miljard dollar dit jaar. Met grondige tegenzin. Door de stratosferische klim van het aandeel was Tesla simpelweg een te groot deel van de portefeuille geworden. Een 'probleem' waar beleggers in Volkswagen of GM geen last van hebben.

Slechtste lettersoep van het jaar

Vijftig tinten EBITDA, we worden er al jaren tureluurs van - en de collega's tureluurs van mijn gezaag erover.

De EBITDAO van Unifiedpost was een kanshebber. De nieuwkomer die bij de beursgang verzekerde dat de aangepaste ebitda zonder kosten voor onderzoek & ontwikkeling 'positief' is. Er is dus winst, even abstractie gemaakt van rentelasten, belastingen, afschrijvingen, afboekingen en onderzoekskosten.

Toch gaan we, pandemie oblige, voor de EBITDAC. De brutobedrijfswinst alsof de pandemie nooit gebeurd is. Een ronduit onverteerbare lettersoep die gepionierd is door Jeronimo Martins, de Colruyt van Portugal.

We hielden er wel de coolste koffiemok ter wereld aan over. Van de nerdy Canadezen van EBITBRAH ('mugs for the financial elite'). De 'Optimist'-mok met opschrift EBITDAC in volle lockdown besteld in Canada, een paar dagen later door Bpost thuis afgeleverd. Nu net als 'The Environmentalist' (opschrift: 'Short Oil') in afslag: 16,99 in plaats van 19,99 Canadese $. Kopen die handel!

Beste lettersoep van het jaar

Er bestaat voor zover we weten nog geen koffiemok van, maar al 25 jaar is elk halfjaarrapport van Ter Beke bij ons goed voor een glimlach. De versevoedingsgroep die met haar ovenklare lasagnes tijdens de lockdown menige povere amateurkok (we steken de hand op) gered heeft, noemt haar nettowinst consequent... EAT. Earnings after taxes. Prachtig.

Gobbledygook van het jaar

Geen twijfel, die gaat naar Ontex. De luierfabrikant meldde in zijn kwartaalupdate op 4 november een eenmalige aanpassing van 4 miljoen in zijn recurrente ebitda.

Om de pret compleet te maken kon je één zin verder lezen dat er in die recurrente ebitda ook 3 miljoen Covid-19-kosten zitten. De luierfabrikant is duidelijk geen believer in die gamechangervaccins.

Als de nieuwe CEO Esther Berrozpe de persberichten in haar Baskische moedertaal uitstuurt, dan zullen die nog altijd bevattelijker zijn dan deze gobbledygook.

Nieuwjaarswens van het jaar

Jazeker, die labrador was fijn. Maar ik wens iedereen voor 2021 een beursklimaat toe dat iets meer Grumpy Cat is. Grumpy Cat was een lieve poes die door een genetische afwijking eeuwig een ochtendhumeur van jewelste leek te hebben en dus voer voor een eindeloze reeks tweets en memes en 2,5 miljoen volgers op Instagram (eat that, Conner!).

Als beleggers wat grumpier worden in 2021 kan de langetermijnbelegger die in maart even niet oplette hopelijk nog eens kwaliteitsaandelen als Sofina of ASML tegen soldenprijzen kopen. Of, wie weet, zelfs Tesla.

Dus: op een grumpy beursjaar 2021! Het zal ongetwijfeld weer boeiend zijn. Maar het hoeft niet per se even boeiend te worden als 2020.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie