Advertentie

Argenx zet goudhaantje ook in bij onderzoek naar zenuwziekte CIDP

Argenx-CEO Tim Van Hauwermeiren. ©Wouter Van Vooren

Met de zenuwziekte CIDP heeft Argenx in de beslissende klinische testfase vier ijzers in het vuur rond het goudhaantje efgartigimod.

'Go.' Dat is heel kort samengevat het oordeel van Argenx na de prille onderzoeksresultaten met het experimentele middel efgartigimod rond de zenuwziekte CIDP, voluit chronische inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie. Dat op basis van proeven bij 30 patiënten. Zo'n kleine studie dient om na te gaan of een experimenteel middel in een bepaald onderzoeksdomein überhaupt potentieel heeft, 'proof-of-concept' in het jargon.

Dat is dus het geval, waardoor de Gentse biotechnologiegroep uitgebreidere tests begint met 130 patiënten. 'Het gaat om een fase 2-3', verduidelijkt woordvoerster Joke Comijn. 'Als we positieve resultaten boeken kunnen die - uiteraard na nieuw overleg met de Amerikaanse waakhond FDA - meteen als basis voor een aanvraag tot registratie dienen.'

Argenx heeft met efgargitimod nu vier ijzers in het vuur. De onderzoeken rond de spierziekte myasthenia gravis zijn met succes afgerond, voor de cruciale Amerikaanse markt is de aanvraag ingediend. Ook de onderzoeken rond de bloedaandoening ITP en de huidaandoening pemphigus vulgaris (PV) bevinden zich in de laatste klinische fase.

Er zit ook nog een vijfde indicatie rond efgartigimod in de pijplijn. 'Daarover geven we meer uitleg op een onderzoeksdag later in de eerste jaarhelft', zegt Comijn. 'In de tweede helft komt er ook nog een zesde indicatie.'

Voorsteekpas

Sinds Argenx in mei met efgartigimod sterke resultaten voorlegde rond MG beleeft het aandeel een hoge vlucht. Beleggers waarderen de Gentenaars nu op meer dan 11 miljard euro. Myasthenia gravis is een weesziekte, een aandoening waar nog geen echt bevredigende behandeling beschikbaar voor is. En bij zo'n 'orphan drug' krijgen Wall Street-analisten al snel dollartekens in de ogen, gelet op de traditioneel hoge prijzen op de Amerikaanse markt.

De gelijklopende klinische onderzoeken slorpen stevig cash op, maar Argenx beschikt dankzij een succesvolle kapitaalronde vorig jaar over een zeer comfortabele cashbuffer van 1,8 miljard euro. Een deeltje van die cash hebben de Gentenaars ingezet om bij de FDA voor 100 miljoen dollar een 'voorsteekpas' te kopen, om een van de ijzers in het vuur desgewenst sneller langs de Amerikaanse poortwachter te loodsen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud