weekboek

Een stimulustsjech en een opwindende verzekeraar

Redacteur Beleggen

Vergeet even dogecoin, jongens. De hipsterbeleggingen van 2021 zijn banken en verzekeraars. Echt.

Goudlokje kreeg deze week enkele grijze haren. Een droomscenario met centraal bankiers die rustig achterover blijven leunen terwijl de wereldeconomie in een rotvaart van de pandemie herstelt had Wall Street tot nog toe een paar dozijn keer het record laten scherper stellen in 2021, dichter bij huis ondernam de Bel20 de 143ste poging sinds 2006 om de grens van 4.000 punten definitief achter zich te laten.

De rotvaart klopt nog altijd, de relaxte centraal bankiers minder. De Amerikaanse inflatie steeg deze week naar 4,2 procent, het hoogste peil sinds 2008. En het gaat niet alleen meer om ruwe olie, die in april 2020 even minder dan niks kostte. Fastfood - limited service meals in het jargon van de datavreters in Washington - is op een jaar 6,2 procent duurder geworden. Tweedehandswagens 21 procent, de grootste toename sinds de start van de statistieken in 1953.

Een verrassing is dat niet voor wie vorige maand de opinie van de polariserende econome Stephanie Kelton - check het zeer lezenswaardige interview met haar in uw courant dit weekend - in The New York Times las. Over Keltons stelling dat begrotingstekorten er niet meer toe doen kun je absoluut een pittig debat voeren. Maar haar stelling dat Joe Biden bij zijn 1.900 miljard coronastimulus en 2.000 miljard dollar zware infrastructuurplan vergeten is inflatieremmers in te bouwen, houdt steek.

Om te vermijden dat die muur van geld op een door de pandemie gehavende binnenlandse productiecapaciteit en jobmarkt botst, zou de Amerikaanse president voor Kelton de stimulus moeten combineren met meer immigratie en wereldwijde aanbestedingen. Biden doet exact het omgekeerde, met een sterke 'buy American' focus. Politiek uiteraard verstandigst (de infrastructuurstimulus heet 'American Jobs Plan'), macro-economisch een recept voor inflatie.

'We vertrouwen er in tegenstelling tot de Federal Reserve niet op dat deze stijging van voorbijgaande aard is', stelt ING-analist James Knightley. Hij stipt aan dat de boomende huizenmarkt zich met vertraging in stijgende huurprijzen zal vertalen. De gemiddelde woonst in de 20 grootste Amerikaanse steden is sinds de start van de pandemie 12 procent duurder geworden en kost ook een vijfde meer dan bij de piek van 2006, voor de wereld het woord 'subprime' leerde kennen.

Een stijging die samen met de pandemische Wall Street-boom - data van de Fed zelf leren dat de rijkste 1 procent 53 procent van de beursrijkdom in handen heeft - en de forse scheut inflatie - in de feiten een taks op het armste deel van de bevolking - de ongelijkheid alleen maar in de hand werkt. Een neveneffect van het monetair tapijtbombardement waar Fed-voorzitter Jerome Powell absoluut niet blind voor is. Dat kan ook moeilijk anders: op weg naar het werk passeert hij dagelijks langs het steeds grotere daklozenkamp voor de deur van het Fed-hoofdkantoor.

Praagse zomer

Lang verhaal kort: we nemen er gif op dat de Amerikaanse centraal bankiers niet tot 2024 de rente op nul gaan houden, zoals ze tot nog toe zelf aangeven. Elders in de wereld zullen centraal bankiers veel vroeger in actie schieten om inflatie de pas af te snijden, nu een bevolking popelt om de tijdens de pandemie opgepotte cash te laten rollen.

Een voorbeeld is de Česká národní banka (CNB). Economen verwachten dat dat de Tsjechische centrale bank nipt de Hongaarse buren zal kloppen met de eerste Europese renteverhoging in 2021, mogelijk al in augustus. Ook al is Tsjechië zwaar getroffen door de pandemie, net als elders heeft ook in het Centraal-Europese land de overheid de klap opgevangen. En popelt de bevolking om bij de heropening te spenderen, een recept voor inflatie in een land dat al jaren volledige tewerkstelling kent.

Een renteverhoging door de CNB zou goed nieuws zijn voor KBC . De bank- en verzekeringsgroep legde deze week traditiegetrouw een sterk kwartaalrapport voor, met een rendement op eigen vermogen (16%) dat weer op het pre-crisispeil zit. Plus de herhaalde boodschap dat de groep over ruim voldoende kapitaalbuffers beschikt om - als Frankfurt de handrem op uitkeringen dit najaar losser zet - aandeelhouders over kalenderjaar 2021 in totaal 3,44 euro bruto per aandeel uit te keren: 0,44 euro nu, 2 euro extra' opgespaard' dividend over 2020 in het vierde kwartaal én 1 euro voorschotdividend over boekjaar 2021 in november. Tegen de huidige beurskoers vertaalt zich dat in een aardig rendement van bruto dik 5 procent of 3,6 procent netto.

Eén van de frappante slides in de altijd interessante beleggerspresentatie van KBC is nummer 38. Check de netto rente-inkomsten in Tsjechië. Dat is de 'omzet' die een bank haalt uit haar kernmetier, kortlopende deposito's omzetten in langlopende kredieten. Die piekten in het eerste kwartaal van 2020 op 351 miljoen euro, vorig kwartaal was dat nog 215 miljoen. Er was wel een lichte verbetering tegenover het vierde kwartaal.

Als de CNB later dit jaar de rente verhoogt, zal er nog méér verbetering volgen. Dat zit zo: Tsjechië was jarenlang als tweede thuismarkt voor KBC het perfecte vluchtoord voor de 'Europese nul'. Dat legde CEO Johan Thijs twee jaar geleden in een CEO Talks met De Tijd (jazeker, we hebben heimwee naar die 'in person' ontmoetingen ...) helder uit. 'We kunnen onze surplusliquiditeiten in euro's omzetten naar Tsjechische kronen en bij de Tsjechische centrale bank plaatsen. Het surplus in euro kost ons 0,4 procent, terwijl de kronen in Praag 1,75 procent opbrengen'.

Helaas sneed de pandemie die vluchtroute bij de start van de pandemie af, toen de CNB keihard in de rente hakte om de impact op te vangen. Maar mogelijk heropent vanaf de zomer de Praagse vluchtroute. KBC gaat nog steeds uit van 4,3 miljard netto rente-inkomsten voor de groep over 2021, maar Deutsche Bank-analist Benjamin Goy beschouwt die outlook nu als conservatief. 'Het management houdt rekening met één Tsjechische renteverhoging, maar het zouden er wel eens meer kunnen zijn'.

KBC heeft er sinds nieuwjaar al een aardige klim van 17 procent op zitten, maar wordt nipt geklopt door de plus 20 procent van Ageas . Ook de verzekeraar legde een sterk kwartaalrapport voor, waarbij CEO Hans De Cuyper de jaarprognose kon opkrikken. Het aandeel nadert het hoogste peil sinds oktober 2008. September 2008 is een ander paar mouwen, maar we laten we die geschiedenis even niet oprakelen.

Bergen cash

'All systems go', vatte Berenberg de post-pandemische sfeer in de verzekeringssector samen na de telefonische analistenconferenties bij AXA, SCOR, Munich Re, Hannover Re, Swiss Re, Tryg en Sampo. Daar mogen ze nog Allianz aan te voegen: de Beierse gigant rapporteerde over het eerste kwartaal 45 procent winstgroei. 'De sectorwinst sinds Nieuwjaar van 10 procent, klein vergeleken met de 27 procent winst voor de banksector, onderschat de beloftevolle outlook', schrijft het beurshuis. 'Een rationele prijszetting, ijzersterke marges in de schadetak, hoge solvabiliteit en bergen cash, allemaal factoren die bovenop reguliere uitkeringen extra dividenden of aandeleninkopen wettigen'.

We zijn daar eerlijk in: de grumpy cat diep in ons is best wel blij met de huidige kramp op de beurzen, als die de speculatieve excessen wat tempert. Het is niet slecht om beleggers er aan te herinneren dat de beurswereld meer dan dogecoin is en dat fundamentals af en toe nog een (kleine) rol spelen. Kortom: sexy banken en verzekeraars to the moon!

Lees verder