weekboek

Euronext met de x van sexting

Redacteur Beleggen

Bedrijven met een x-factor kleurden de beursweek. Exmar beleefde zijn beste week ooit. Argenx blonk uit en nieuwkomer Nyxoah excelleerde. Ontex is de uitzondering op de regel. Een greep uit de X-Files van de Brusselse beurs.

‘Ik zal er zijn. x’. Die sms vertrok ooit van mijn gsm naar die van een Belgisch staatssecretaris. Het waren de begindagen van mijn journalistieke carrière en ik had een interviewafspraak met een regeringslid per ongeluk bevestigd met een virtuele kus. Het betrof geen slinkse poging tot catfishing, maar een gênante faux pas die voortkwam uit de macht der gewoonte. Ik stuurde ze steevast naar familie en vrienden en zelfs nu, ruim tien jaar later moet ik nog opletten dat ik er geen mails of slackberichten naar collega’s mee afrond. Zeker nu we in coronatijd ons sociale kusgedrag staken, ligt mijn R-getal torenhoog als het gaat om het verspreiden van de letter x. Wat moet dat niet zijn bezuiden de taalgrens, vraag ik me dan af, waar ze de hartelijke precovidgewoonte hadden om zelfs een simpel beleefdheidspraatje aan de koffiemachine al zoenend in- en uit te leiden?

Wie mij zal begrijpen, is Christian Teunissen. De grootste liefhebber van de x in de Belgische beurswereld. ‘Het is simpelweg een heel krachtige letter’, verklaarde Teunissen de naamkeuze voor Xior in het vorige seizoen van onze CEO Talks. Het bleek een schot in de roos. De kotuitbater verdubbelde sinds zijn beursgang in 2015 ruim in waarde. Bij Argenx, ook een trots bezitter van de 24ste letter van het alfabet, is de beurscarrière nog indrukwekkender: wie in 2014 voor 1.000 euro intekende op de biotechvedette, heeft nu 24.660 euro bij mekaar.

Sinds vrijdag is de Brusselse beurs nog een x rijker met Nyxoah, een medtechbedrijf dat een chip tegen slaapapneu ontwikkelt. Ofwel moeten Belgen enorme snurkers zijn die massaal aan deze zeer vervelende en niet te onderschatten aandoening lijden, ofwel doet de x-factor opnieuw zijn werk. Het beleggerswelkom voor de nieuweling was net zo onverhoopt warm als de nazomerdagen in deze septemberweek. Zelfs aan de bovenkant van de vooropgestelde prijsvork lag de vraag naar de snurkstukken volgens het bedrijf vele malen hoger dan het aanbod. Sceptische berichten in beursbladen dat ‘Nyxoah nog alles moet bewijzen’ legden de beleggers naast zich neer.

Zijn Belgische beleggers te emotioneel en te weinig beredeneerd, zoals Schroders daags voor de beursgang argumenteerde? Een rondvraag van de vermogensbeheerder zou aantonen dat de Belgische belegger een fout beeld van zichzelf heeft. Hij ziet zichzelf als een koele rekenaar, terwijl hij zich in realiteit laat meeslepen door de waan van de dag.

Aliaxis

Wie weet was de Belgische belegger inderdaad geëmotioneerd omdat hij (of zij, er zijn immers steeds meer beleggers met een tweede x-chromosoom) nog eens op vers bloed kon intekenen? Ook al draait de markt voor beursintroducties op een veel hoger toerental dan de afgelopen jaren, het is niet altijd zo dat de kleine belegger die nieuwkomers mag helpen ontmaagden.

Neem UnifiedPost. De fintechspeler gaat voor een directe notering, waarbij institutionele beleggers inschrijven op een private plaatsing die gevolgd wordt door een onmiddellijke beursnotering en de kleine belegger niet kan meespelen. Ook de Waalse biotech’er Iteos liet de kleine belegger links liggen door meteen voor een notering op Nasdaq te kiezen.

Nyxoah trok de kleine belegger wel mee in het bed en zag zich daarvoor beloond. Het knalde bij zijn beursdebuut en gaf de sceptici lik op stuk. Wie weet kan dat ook de pijpspecialistmet-x-factor Aliaxis inspireren? Het plasticbuizenbedrijf van de discrete familie Emsens (Etex, Sibelco) is al jaren een gedroomde prooi voor beursbaas Vincent Van Dessel, die niet onder stoelen of banken steekt dat hij het fors groeiende nichebedrijf hoog in zijn balboekje heeft staan.

Daar eindigt de versiertoer van de beursuitbater niet mee. Moederkoepel
Euronext is zelf op jacht en zou graag de beurs van Milaan ‘binnendoen’. Het doet dat tegen de trend in op een zeer hoofse en wat schaapachtige manier waarbij het in de voorbije week zeer summiere, gewikte en gewogen persberichten uitstuurde om te zeggen dat ‘aftastende gesprekken mogelijk misschien eventueel wel eens tot een bod zouden kunnen leiden’ zonder de omvang van de bruidsschat te noemen. Een behoedzame aanpak waar menig BV wat van kan leren, maar of het ook helpt om een Italiaanse schone binnen te halen? In de jongste liefdesbrief werd dan wel van ‘exclusieve gesprekken’ gesproken, de
geschiedenis kan zich herhalen. In de biedstrijd om de beurs van Madrid werd Euronext enkele maanden geleden meedogenloos ‘gecockblocket’ door de Zwitserse beursuitbater SIX. En hoe schrijf je dat? Precies.

Te streng?

Is de X werkelijk de gedroomde beursletter? In de afgelopen week zeker. Oxurion, het voormalige Thrombogenics dat zijn kater rond het gefaalde oogmiddel Jetrea doorspoelde door voor een naam met een x te kiezen, verraste positief met een kaspositie waarmee het nog een eind in 2021 voort kan. Daarnaast is Exmar het voorbeeld par excellence. De Antwerpse gastankergroep bleek in de eerste jaarhelft... winstgevend. Dat mag een verrassing heten. Zelfs de tak rond het drijvende aardgasplatform Tango, die geplaagd wordt door een grote klant in Argentinië die zijn rekeningen niet kan of wil betalen, boog een verlies om in winst. ‘Het beste semester in vele jaren’, klopte het bedrijf van Nicolas Saverys zich op de borst. Dat is misschien een ietwat snoeverige uitspraak, want het met schulden beladen Exmar noteert tegen een bijna-diepterecord.

Maar beleggers mogen dan emotioneel zijn, ze zijn niet te beroerd hun fouten in te zien. Ruiterlijk gaven ze toe dat ze iets te streng waren toen ze Exmar in juni wegens die Argentijnse kwestie decimeerden in zijn al fors geslonken waarde. Exmar werd in ere hersteld en beleefde zijn beste beursweek ooit. Al blijft dat dus relatief. De rederij zit nog altijd op een jaarverlies van meer dan 50 procent.

De x is dus niet zaligmakend. Daarvan vormde een ander bedrijf afgelopen week het bewijs. Raadt u mee? Het bedrijf krijgt evenveel stront over zich als het product dat het maakt. Juist. Het tegen een dieper-dan-diepterecord noterende Ontex leek begin september weer in de gratie te vallen na een fanbrief van KBC Securities maar die koersopstoot was van kortere duur dan de buffalocarrière van Laszlo Bölöni.

Ontex kreeg donderdag een nieuwe volger en die blijkt allerminst fan. Jefferies start de opvolging van de luiergroep, ondanks de dieptekoers, met een houdadvies en een vlijmscherp rapport: Ontex is een stuurloos schip zonder katalysatoren voor groei. Het bedrijf mag dan margeverbeteringen boeken, die vertalen zich voorlopig niet in een verbetering van de brutobedrijfswinst, kapittelt de analist, die de afgang voor Ontex compleet maakt door diens gedoodverfde concurrent Essity wel een koopadvies te geven.

Vrijdag kwamen er berichten dat Ontex aan een miljardenovername werkt van de pamperdivisie van de Amerikaanse reus Domtar. ‘Euh, en met welk geld?’, riposteerde een analist van ING treffend. Ook Jefferies legt de vinger op de wonde. De geboortecijfers zijn structureel dalend en bij uitbreiding ook de luierverkoop. Zolang al die sexting dus niet tot de daadwerkelijke daad leidt, heeft Ontex er niets aan.

Lees verder