weekboek

Groen, niets aan te doen

Redacteur Beleggen

In het vooruitzicht op een wereld na corona positioneert u zich het best voor de trends die de toekomst vormgeven. De vergroening van de wereld is daar een van, een shift die honderden miljarden euro’s in beweging zet.

Kent u de B-Boys nog? Wellicht niet, maar hun alter ego’s zeker wel: de tv-figuren Bart De Pauw en Tom Lenaerts, die onder pseudoniemen en als grap eind jaren 90 de eenmalige single ‘Ik weet wat ik wil - Ogen zo groen’ uitbrachten en zo bewezen dat je zelfs met een wat idiote tekst zonder zangtalent, maar met de nodige marketing een hit kan scoren. De lyrics ‘Groen, groen, ogen zo groen. Groen, groen, niets aan te doen’, zitten in het Vlaamse collectieve geheugen.

Groen is ook de weg die de beurzen onherroepelijk inslaan. Nu het coronastof gaat liggen en een groot deel van de sectorrotatie al achter de rug is, is het tijd om na te gaan wat de komende jaren de structurele trends zullen zijn. De hausse van cyclische bedrijven en gehavende coronasectoren na het positieve vaccinnieuws gaat me iets te snel. De Bel20’er Aperam is sinds Allerheiligen de helft hoger gekoerst en prijkt al boven zijn precoronakoers. Zelfs Booking Holdings, bekend van de hotelwebsite Booking.com, noteert boven zijn peil van voor de pandemie, terwijl je allerminst kan zeggen dat het toerisme boomt.

De beurzen kijken echter altijd vooruit, en dat doet u beter ook voor uw portefeuille. Een van de trends is de vergroening van de maatschappij. De Green Deal moet de Europese Unie tegen 2050 klimaatneutraal maken. Met Joe Biden aan het roer in het Witte Huis zullen ook de VS een duurzamere kaart trekken. En het nieuwe vijfjarenplan van China - het 14de al - moet de grootste vervuiler ter wereld tegen 2060 klimaatneutraal maken.

©Mediafin

De groene golf zal ons leefpatroon veranderen en honderden miljarden euro’s in beweging zetten. Larry Fink, de topman van ’s werelds grootste vermogensbeheerder Blackrock en vroeger niet echt een groene jongen, spreekt van ‘een tectonische shift in de kapitaalstromen van het financiële systeem’. En daar is geld mee te verdienen. Veel geld. Slimme spelers omarmen de revolutie. Zoals Cofinimmo. De vastgoedgroep haalde een half miljard euro op met een groene obligatie om duurzame rusthuizen te bouwen.

Vanzelfsprekend moet u verder kijken dan de Brusselse beurs. Een kampioen in oplaadtechnologie als het Nederlandse Alfen, een zonnekoning als het Noorse Scatec Solar of de Duitse windenergiereus Siemens Energy hebben we in België niet. Toch noteren in Brussel bedrijven die groene duurzaamheid in hun genen hebben.

©Mediafin

Aanzwellend orderboek

Laten we beginnen met een bedrijf dat deze week nieuws had, veel nieuws zelfs. De bouw- en baggergroep CFE knoopte in het derde kwartaal weer aan met omzetgroei, een bescheiden 3 procent, maar boven de verwachtingen. Nog beter nieuws kwam van de bestelbonnen, die met 6 procent aandikten tot 5,5 miljard euro. Het orderboekje is intussen nog dikker geworden. De maritieme dochter DEME pakte vrijdag uit met haar grootste contract ooit. Ze mag de Egyptische haven in Abu Qir nabij Alexandrië uitbreiden. Goed voor zowat een half miljard euro, ramen analisten. Daags voordien raakte bekend dat DEME de haveninfrastructuur in het Italiaanse Ravenna mee mag uitbouwen, een project van 200 miljoen.

Met CFE zit u op de eerste rij in windenergie en de uitbouw van haveninfrastructuur, nodig om de gevolgen van de klimaatverandering en de stijgende zeespiegel op te vangen. Bij de aanleg van windmolenparken is er margedruk omdat spelers in de slabakkende olie- en gassector zich nu ook op windmolens toeleggen, maar CFE is dankzij zijn expertise goed geplaatst om zich niet in de hoek te laten duwen. Tegen bijna 35 keer de winst lijkt het aandeel duur, maar dat komt omdat corona de marges dit jaar zwaar aantast. Winstherstel moet die ratio de komende jaren doen normaliseren. CFE belooft alvast winstgevend te blijven dit jaar, waardoor het eigen vermogen niet wordt aangetast. Ik gok erop dat het volgend jaar zijn dividend hervat. Degroof Petercam stipt aan dat de waardering van 10 keer de ondernemingswaarde versus de bedrijfswinst lager ligt dat het historische gemiddelde van 12,5 voor het aandeel.

Wie wat minder risico en tegelijk meer spreiding wil, kan via Ackermans en van Haaren in CFE investeren. De holding kocht onlangs aandelen bij en bezit 62,06 procent van CFE. Het team in het Torentje op de Antwerpse Begijnenvest staat er niet om bekend dure dingen te kopen, en pikte eerder ook extra Sipef-stukken op. Die plantageholding meet zich een duurzaam imago aan. Sipef teelt alleen palmolie met duurzaamheidscertificaten, en stelt dat de plantaardige olie - hoewel ze vaak onder vuur ligt - de groenste is omdat ze met de minste middelen de hoogste opbrengst per hectare geeft. De koers van Sipef heeft de klim van de palmolieprijs niet gevolgd. Donderdag verlaagde India, de grootste invoerder van palmolie ter wereld, de importtarieven voor de olie om de stijging van de voedselprijzen te stoppen. De prijs in Rotterdam noteert met 900 dollar per ton op het hoogste peil in zes jaar.

De beste investering op aarde is de aarde zelf.
Louis Glickman
Vastgoedmagnaat

In een selectie met andere groene namen kunt u nog opteren voor Solvay, dat materialen voor herlaadbare batterijen en lichtgewicht composieten maakt en investeert in waterstof. U moet er wel de chemicaliën voor de schalieolie bijnemen, al denk ik dat CEO Ilham Kadri die snel wil verkopen. Het regende de voorbije dagen ratingverhogingen voor Solvay. U kunt zich afvragen waarom de analisten dat niet deden als de koers een derde lager noteerde. De waardering is fel opgelopen. Hetzelfde geldt voor Umicore, waarmee u in kathodematerialen voor batterijen en in katalysatoren investeert. En wat te denken van Recticel, dat met zijn schuimrubberplaten onze huizen isoleert? Floridienne met zijn recyclagetak voor batterijen SNAM? De vele windenergieprojecten van TINC? Of de lilliputter ABO Group, de Gentse specialist in bodemonderzoek en milieutechnieken die zijn halfjaarwinst met 30 procent wist te verbeteren?

Een gênante passage

Bij de kleintjes scoort ook Payton Planar Magnetics. Dat Israëlische bedrijf noteert in Brussel en is een overblijfsel van de golf kleine Israëliers die eind jaren 90 onze hoofdstad ontdekten als een walhalla om kapitaal van voornamelijk kleine beleggers op te halen. Even deze anekdote uit die tijd. Tijdens een missie van zakenbankiers en beursbonzen naar Tel Aviv was een bezoek aan het ministerie van Economie gepland. Een hoge ome, een van de leiders van de delegatie, had het zogezegd veel te druk om mee gaan. De bus die ons moest ophalen, was echter meer dan een uur te laat. Toen de lift in het midden van de sjieke lobby openging en de topman samen met zijn vrouw op strandsloffen, in zwembroek en met een badhanddoek op de schouders de nog volgepakte ruimte met Belgen zag, kon hij niet anders dan even gênant te knikken op zijn weg naar het strand voor het hotel. Echt gebeurd!

Van die Israëlische bedrijfjes zijn er intussen enkele op de fles gegaan. Maar Payton floreert en groeide uit tot een beurswaarde van 135 miljoen euro. Het maakt magnetische transformatoren en inductoren die een compacte energieconversie mogelijk maken. De producten zitten onder meer in hybride wagens, die almaar populairder worden. In oktober waren hybride auto’s goed voor 14,2 procent van de autoverkoop in ons land, een record.

In de eerste negen maanden groeide de omzet van Payton met 6 procent, de nettowinst met 2 procent. De cashpositie dikte met 10 miljoen euro aan tot 2 euro per aandeel. Dat is een kwart van de beurskoers. De waardering is met 15 keer de nettowinst, 10 keer de ondernemingswaarde versus de brutobedrijfswinst en een dividendrendement van naar schatting 4 procent bruto erg fair voor een groeibedrijf zonder schulden. Het nadeel is de lage verhandelbaarheid. Payton noteert op de fixingmarkt, waar slechts twee keer per dag een koersvorming mogelijk is. Een relict uit het verleden dat Euronext misschien beter zou afschaffen.

Ongeacht uw politieke voorkeur zit er dus beter wat groen in uw financiële voorkeur. Bedrijven die de groene golf ontkennen, zijn een vogel voor kat, want de markt zal zich tegen hen keren. De beste investering op aarde, is de aarde zelf. Die uitspraak komt niet van een belegger, maar van de legendarische New Yorkse vastgoedmagnaat Louis Glickman. En die pootte flink wat bakstenen neer op idyllische stekjes grond.

Lees verder