weekboek

Heerlijk, dat geurtje van angst op de markten

Redacteur Beleggen

De Bel20 incasseerde met een tik van bijna 3 procent het grootste weekverlies sinds januari. Wie wil, kan wat meer naar defensieve aandelen roteren. Maar net de toegenomen bezorgdheid baart me minder zorgen.

Het was al even geleden, maar deze week heerste de geur van angst nog eens op de financiële markten. Angst voor verschillende spoken tegelijk: de afbouw van de doping door de centrale banken, de oprukkende deltavariant, de fors oplopende inflatie, de ongebreidelde regeldrift in China en het tekort aan materialen en onderdelen dat de groei kan fnuiken.

Maar het belangrijkste is de hoogtevrees die plots opstak. Is het na de campingrally tijdens de zomer tijd voor een correctie? Er zijn alvast meer oranje knipperlichten die de neiging geven wat voorzichtiger te zijn, en hier en daar wat geld van tafel te nemen. De knappe koppen van EQT, het private- equityvehikel van de familie Wallenberg, de rijkste van Zweden, kozen eieren voor hun geld. De managers verkochten na een lock-upperiode na de beursgang voor tientallen miljoenen euro’s aandelen. De waarderingen van private equity - niet-genoteerde bedrijven - zijn tot recordhoogtes gestegen. Soms betalen overnemers zotte prijzen.

Xi Jinping zet de Chinese maatschappij hoe langer hoe meer naar zijn communistische hand. Daarom moeten we misschien eerder over Xhina spreken.

Je merkt de gestegen waarderingen ook in de koersen van Belgische holdings met veel private equity, zoals Brederode en Sofina . Hun intrinsieke waarde steeg met respectievelijk 21 en 17 procent in het eerste halfjaar. Bij Sofina kozen de voorbije maand veel beleggers het hazenpad. De holding zit met een daling van meer dan 10 procent in wat de handboeken als een ‘correctiefase’ bestempelen.

Om nu nog in de sector te stappen lijkt het vet van de soep, want de lage rente verklaart voor een groot deel de torenhoge waarderingen. Als de rente stijgt, dreigt een correctie. Zowel leden van de Amerikaanse Federal Reserve als de Europese Centrale Bank (ECB) deden havikachtige uitspraken. Dat wakkerde de vrees aan dat de markten een ontwenningskuur van de stimuli van de centrale banken te wachten staat.

De inflatie speelt daarin een sleutelrol. Steeds meer beleggers twijfelen aan de visie van de centrale bankiers dat de huidige prijshausse slechts tijdelijk is - omdat ze veroorzaakt wordt door haperingen in de toeleveringsketen wegens corona - en iets waar we ons weinig zorgen over moeten maken. Dat kan weleens dik tegenvallen. In de eerste plaats blijven de grondstoffenprijzen torenhoog. Dat zie ik aan mijn gasrekening. Ik ben vorig jaar overgestapt van stookolie naar gas, maar heb er al spijt van, want wat door mijn kersverse koperen leiding stroomt, is ruim dubbel zo duur geworden.

Iedereen opslag?

In België is het algemene prijzenpeil 2,7 procent gestegen. In de VS is het leven zelfs 5,4 procent duurder dan vorig jaar. Samen met de krapte op de arbeidsmarkt vertaalt zich dat in een opwaartse druk op de lonen. Het gemiddelde uurloon in de VS steeg met 4,8 procent. De lonen in de Amerikaanse industrie zijn sinds 1982 niet meer zo snel gestegen. Bedrijven die de hogere kosten niet kunnen doorrekenen, zijn kwetsbaar. Het volgende resultatenseizoen kan daardoor weleens tegenvallen. Ook dat maakt de markt nerveus.

Gelukkig houden centrale bankiers ook rekening met andere factoren, zoals de groei, de financiële stabiliteit en de nood aan goedkope financiering om de schulden van de overheden te stutten. ECB-voorzitster Christine Lagarde moet op eieren lopen. Ze kondigde aan de aankoop van obligaties in het vierde kwartaal wat af te bouwen, maar sprak tegelijk sussende woorden om de markt niet te bruuskeren. Het terugschroeven van de stimuli zal met een slakkengang verlopen. Niets wat de markten niet aankunnen.

Gamen aan banden

De gebeurtenissen in China baren meer zorgen. Al moeten we misschien over Xhina spreken, want president Xi Jinping zet de hele maatschappij hoe langer hoe meer naar zijn communistische hand. Deze week kregen de makers van computerspelletjes te horen dat ze niet langer alleen winst mogen nastreven. Tientallen games zoals ‘Call of Duty’ van ActivisionBlizzard zijn verboden. Jongeren onder 18 mogen nog slechts drie uur per week gamen.

De draconische regulering in sectoren als technologie, biotech, onderwijs en vastgoed maakt van veel commerciële bedrijven nagenoeg non-profitspelers. Zo maakte de internetreus Tencent bekend 15 miljard dollar te schenken ‘voor de herverdeling van de rijkdom’. Dat is driekwart van de nettowinst van vorig jaar. U zult maar in de Nederlandse Tencent-holding Prosus zitten. De MSCI China-index is met ruim een derde gekelderd. Ik eet voorlopig geen Chinees meer op de beurs. Het land is voor de gewone belegger ‘oninvesteerbaar’ geworden. In Brussel betaalt Ageas het gelag. De verzekeraar haalt 41 procent van zijn winst uit China en speelde sinds begin juni een kwart kwijt.

Ik eet voorlopig geen Chinees meer op de beurs.

De combinatie van alle onzekerheden maakt dat september tot nu toe zijn reputatie van woeligste beursmaand eer aandoet. Voor wie wat defensievere kwaliteitsaandelen zoekt: die zijn er ook in Brussel. Dat bewezen TINC en Home Invest met hun cijfers. TINC investeert in vier soorten infrastructuur: publieke zoals wegen en sluizen (30 procent van de portefeuille), groene energie (30%), digitale infrastructuur (19%) en vastgoed (18%). De kasstromen op zeer lange termijn - vaak meer dan 20 jaar - maken het dividend relatief veilig. De coupon stijgt ook dit jaar met 2 procent, terwijl de intrinsieke waarde per aandeel 2,7 procent toenam. Een dubbele winst dus.

TINC koop je vooral voor het dividendrendement van bijna 4 procent netto. Bovendien biedt het aandeel een goede bescherming tegen inflatie, want de meeste participaties hebben contractuele afspraken om hun prijzen te kunnen optrekken. TINC gaat voortaan ook meer informatie geven over de schulden van zijn participaties. Die opener communicatie kan meer institutionele beleggers aantrekken.

Ook met Home Invest zit u veilig tegen de stijgende levensduurte. De woningverhuurder belooft zijn coupon sneller te laten toenemen dan de inflatie. Al klinkt bij de analisten ook gemor omdat het bedrijf ondanks zijn stabiele inkomsten geen prognoses geeft voor heel 2021.

Nationale Bank

Nog in het rijtje defensieve namen: Elia, Fluxys Belgium, Colruyt, Inclusio, het weliswaar peperdure Lotus en nog wel wat andere namen. Voor wie iets meer durft, is de Nationale Bank misschien een optie. Het aandeel is in drie jaar gehalveerd, waardoor het dividendrendement oploopt tot 4,3 procent netto. Een renteklim zou de statutaire obligatieportefeuille meer kunnen doen opbrengen, wat het dividend ondersteunt. Het aandeel is volgens alle maatstaven spotgoedkoop. Helaas is er met de Belgische overheid een hoofdaandeelhouder die alles beslist in zijn eigen belang en de minderheidsaandeelhouders als vervelende vliegen ziet. Grote beleggers laten het daarom links liggen.

Het kan nooit kwaad je portefeuille met wat meer defensieve aandelen te vullen. Maar laat paniek zich nooit meester van u maken. De beurzen beklimmen meestal een muur van angst, en correcties zijn eigen aan de beurs. Een pandoering af en toe is zelfs gezond, want het schrikt de speculanten af. Die gokken met miljarden op cryptomunten of memeaandelen, waardoor veel ‘gewone’ bedrijven niet getroffen zijn door speculatieve gekte en nog tegen redelijke prijzen noteren. Wie in de beurs zit, moet echter tegen een stootje kunnen. Niemand heeft een glazen bol en kan een neergang voorspellen. Weet gewoon dat die ooit komt en trek er u weinig van aan, dan slaapt u gerust. Met een portefeuille kwaliteitsaandelen zit u goed op de lange termijn.

Dat de voorbije weken niet alleen de eeuwige bromberen maar ook instanties als de Europese beurswaakhond ESMA en Bank of America voor mogelijke correcties waarschuwden, is geruststellend. Het maakt dat het risicobesef in de markten zit. De geschiedenis leert dat het gevaarlijker is als iedereen schreeuwt om te kopen.

Lees verder