weekboek

If you're going to San Francisco...

Serge Mampaey

If you’re going to San Francisco,

Be sure to wear some flowers in your hair.

If you’re going to San Francisco

You’re gonna meet some gentle people there.

(Scott McKenzie, 1967)

We weten niet of ze bloemen in hun haar droegen zoals in het liedje van Scott McKenzie, maar het kruim van de Belgische farma- en biotechwereld trok deze week naar de Californische stad San Francisco om er te schitteren op de 37ste JPMorgan Healthcare Conference. De jaarlijkse jamboree is de Super Bowl van de gezondheidsindustrie. In het conferentiecentrum in het chique Westin-hotel op Union Square verzamelen 9.000 genodigden: van wetenschappers tot bedrijfsleiders, investeerders, politici en analisten om de laatste nieuwtjes in de sector op te snuiven. De beurs brengt vooral mensen die geld zoeken samen met wie centen wil investeren. Behalve de genodigden, onder wie Bill Gates en Joe Biden, zwermen nog zo’n 20.000 anderen naast het hotel: medewerkers, pr-volk, lobbyisten en duizenden bedrijfsleiders en investeerders die geen uitnodiging konden bemachtigen.

San Francisco is pas het derde grootste biotechmekka van de VS, na Boston (Massachusetts) en Raleigh (North Carolina), maar er is wel ‘a whole generation with a new explanation’ zoals in het liedje. Het is de stad waar het allereerste biotechbedrijf in 1976 werd opgericht: Genentech, dat intussen is opgeslokt door de Zwitserse reus Roche. De Belgische biotechbonzen kwamen in de baaistad ook veel voor hen ‘gentle people’ tegen, getuige de koershausse van hun bedrijven. Galapagos (+7,7%), Argenx (+1,1%) en Biocartis (+19,6%) mochten er zelfs het spreekgestoelte beklimmen. Ook Celyad (+11,5%), Mithra (+8,9%) en Bone Therapeutics (+7,6%) tekenden present. Al werd de koersklim ook ondersteund door het opgeklaarde beursklimaat. Amerikaans president Donald Trump tweette dat de handelsgesprekken met China goed lopen. De Federal Reserve milderde zijn toon over verdere renteverhogingen.

©Mediafin

Farmaspelers wachten vaak tot de conferentie om hun goed nieuws te verkondigen. Onze berichtenbak werd begin deze week overspoeld door persberichten over sterke testresultaten, samenwerkingen of nieuwigheden in de pijplijn. Galapagos-CEO Onno van de Stolpe pakte uit met drievoudig nieuws. In de eerste plaats gaan de Mechelaars samenwerken met het Canadese gespecialiseerde bedrijfje Fibrocor voor de verdere ontwikkeling van middelen tegen de dodelijke longaandoening IPF en andere fibroseziektes. Een fibrose kunnen we het best omschrijven als het zwellen van bindweefsel in het lichaam. Galapagos legt daarvoor onmiddellijk een som op tafel - hoeveel is niet bekend - en de Canadezen krijgen bij succes licentiebetalingen.

Galapagos voert al vergevorderd onderzoek naar IPF, en daaruit kwam het tweede nieuwtje: het bedrijf zal testen of het potentiële geneesmiddel GLPG1690 ook werkt bij systemische sclerose. We hopen dat u of uw dierbaren dat nooit krijgen, want de auto-immuunziekte veroorzaakt een fibrose in meerdere organen, waardoor onder meer de huid en de longen opzwellen. De kans dat u eraan sterft, is torenhoog. Galapagos brengt het middel een trapje hoger in de ontwikkeling naar fase 2a. Dertig patiënten zullen het testen. Volgens Van de Stolpe kan GLPG1690 uitgroeien tot een blockbuster. Elk jaar zijn er 80.000 nieuwe diagnoses van IPF, waarvoor nog geen medicijn bestaat. KBC Securities schat dat de IPF-franchise intussen goed is voor ruim een kwart van de waarde van Galapagos.

De derde heuglijke boodschap is dat het onderzoeksprogramma Toledo naar molecules tegen ontstekingsziektes een eerste pril kandidaat-medicijn heeft opgeleverd. In de eerste fase wordt het getest op de veiligheid bij 76 gezonde mannelijke vrijwilligers. ‘Toledo laat preklinische resultaten zien die we nog nooit boekten met een ander middel’, liet Van de Stolpe zich eind 2018 op onze CEO Talks ontvallen. Vast staat dat Galapagos op almaar meer paarden kan wedden. Op lange termijn wil het elk jaar drie nieuwe middelen op mensen beginnen te testen. Een van de believers is het Amerikaanse Sands Capital. De beheerder uit Virginia liet weten dat hij 5,7 procent van Galapagos bezit. Daardoor is Sands de derde belangrijkste aandeelhouder, na Gilead Sciences (12,4%) en Van Herk Investments (9,9%).

Sint-Romboutstoren

Door de groei van Galapagos krijgen de inwoners van Mechelen binnenkort een nieuw vastgoedicoon nabij het station, want het bedrijf wil alle Belgische medewerkers weer samenbrengen. ‘Iets waar de Mechelaar trots op zal kunnen zijn’, dixit Van de Stolpe. Hopelijk wordt het gebouw beter afgewerkt dan de Sint-Romboutstoren, die door geldproblemen nooit zijn spits kreeg.

De beter dan verwachte verkoop van minilabo’s doet het beste verhopen voor Biocartis in 2019.

De bouwplannen zijn jammer voor Intervest Offices & Warehouses (+1,2%), want Galapagos tekent er voor 3 procent van de huurinkomsten. Gelukkig is er nog de stadsgenoot Biocartis, een even grote klant bij Intervest. Ook de diagnosticaspecialist groeit als kool, en meldde dat de jaarprognoses zijn overtroffen. Biocartis verkocht 326 Idylla-minilabo’s, meer dan de 300 die waren vooropgesteld. Het aantal testcartridges lag met een klim van 87 procent tot 133.000 binnen de voorspelde vork. Bij Biocartis is het als het verhaal van de kip en het ei: zonder kip geen eieren. En omgekeerd! De betere verkoop van de labo’s laat het beste verhopen voor de verkoop van tests dit jaar. Ook het aantal eieren in de mand stijgt: het Amerikaanse Genomic Health rolt zijn borstkankertest in Europa uit via het Idylla-netwerk. Als kers op de taart kondigde Biocartis een partnership in Japan aan.

Het land van de rijzende zon gaf ook UCB (+7,2%) een duwtje in de rug. De Japanners keurden als eersten de lancering goed van Evenity, het middel van UCB en zijn partner Amgen tegen osteoporose. Dat geeft goede hoop dat andere landen de komende maanden ook hun fiat geven. Evenity houdt de botafbraak tegen én stimuleert botvorming, wat beter is voor de zware gevallen. Patiënten moeten Evenity gedurende één jaar slikken, om het nadien te vervangen door een permanente behandeling met Amgens bestaande geneesmiddel Prolia. Ondanks die combinatie gaan analisten uit van een miljardenomzet. Woensdag spreekt de Amerikaanse medische waakhond FDA zich uit over Evenity, dat eerder al een tweede zit had gekregen na zorgen over neveneffecten aan het hart en de bloedvaten.

Mithra herstelde wat van de pandoering van eind vorig jaar. Het Luikse bedrijf gaat op basis van het natuurlijke oestrogeen E4 (estetrol) een derde potentieel product ontwikkelen, dit keer voor vrouwen in de perimenopauze. Dat is de periode van zowat drie jaar voor de menopauze, met naar het schijnt ook al heel wat ongemakken zoals opvliegers en vaginale droogte. Het middel krijgt de naam PeriNesta en moet zowel tegen zwangerschap beschermen als tegen de beginnende ongemakken van de menopauze. Bij Mithra is het vooral uitkijken naar de resultaten van de grootschalige fase 3-studie van het anticonceptiemiddel Estelle in de VS en Canada, die nog dit kwartaal op het programma staan.

Last but not least is er Celyad. Na de miraculeuze genezing van een ten dode opgeschreven patiënt en het verdwijnen of verminderen van kankercellen bij zes van de tien behandelde leukemiepatiënten brengt het bedrijf zijn immunotherapie naar de tweede testfase. Voor de voordien ongeneeslijk zieken is het prachtig nieuws als Celyad hen zoals Jezus Christus kan genezen. Voor de beleggers zou het heuglijk zijn als Celyad zelf als Jezus uit het graf opstaat. In drie jaar zakte de koers 72 procent.

©Mediafin

Lees verder