weekboek

Laat het inflatiespook uw portefeuille niet aanvreten

Redacteur Beleggen

De hogere inflatie dreigt uw koopkracht en spaarcenten aan te tasten. Waar kunt u terecht om die dreiging te ontlopen?

‘Hoeveel moet ik u, Katja?’
‘Da’s dan 23 euro.’
‘Is dat niet meer dan anders?
‘Ja, maar ik kan ook minder mensen tegelijk ontvangen. En ik moet ontsmettingsgel kopen en heb schermen moeten plaatsen. En alles is opgeslagen. Ik moet volgen hé.’

Ziedaar mijn gesprekje tijdens de afrekening bij de kapster om mijn haardos opnieuw wat meer in piekvorm te plaatsen. De prijsstijging tegenover het precoronaniveau? Twee volle euro’s, omgerekend 9,5 procent. Een gelijkaardig verhaal bij de bakker. Mijn favoriete woudbrood is 20 cent duurder geworden, ofwel plus 8,5 procent. Een tripel in het buurtcafé? 60 cent erbij tot 4,50 euro, een prijsklim van 15,4 procent, ondanks de btw-verlaging in de horeca. Mijn brutoloon in januari? Dat dikte maar 0,8 procent aan en netto nog een pak minder.

Voor wie er nog aan twijfelt: de inflatie is terug en vreet aan de koopkracht. Zelfs de verkeersboetes stijgen onder het mom van administratieve toeslagen met 9 à 25 euro. In de VS is de inflatie opgelopen tot boven 4 procent. Ook in Europa beginnen de hogere prijzen door te sijpelen in de officiële statistieken.

Vanuit het hoofdkwartier in Elsene stuurde D’Ieteren de blijde boodschap dat de winst dit jaar minstens 45 in plaats van 25 procent zal aandikken.

Dat weerhoudt de consumenten er niet van hun portemonnee wijd open te trekken na de lockdowns. Voor velen voelt het aan als de bevrijding na de oorlog. De bestelboekjes bij de bedrijven zitten barstensvol en sommige sectoren kampen met tekorten. Door de boomende vraag hebben de ondernemingen prijszettingsmacht, het ideale recept voor nog meer inflatie. Dat kan misschien een tijdelijk fenomeen zijn, als dat niet resulteert in hogere lonen en als vraag en aanbod na de euforie weer in evenwicht geraken. Maar een zekerheid is dat niet.

Als spaarzaam belegger dekt u zich het best in tegen het inflatiespook. Stijgende prijzen vreten uw bijeengespaarde kapitaal op. Tenzij u het investeert in iets dat meer opbrengt dan de inflatie. Geen bijnanulrentend spaarboekje dus, maar in bedrijven die hun winsten en dividenden minstens met de inflatie kunnen laten meestijgen.

Warren Buffett

Voor tips kunnen we terecht bij Warren Buffett. De 90-jarige beleggersgoeroe floreerde zelfs in tijden met prijsstijgingen van 12 procent en hypotheekrentes van 20 procent. In een van zijn jaarverslagen geeft hij twee adviezen. Eén: beleg in bedrijven die hun prijzen gemakkelijk kunnen optrekken zonder marktaandeel te verliezen. Twee: kies ondernemingen die weinig extra moeten investeren om grotere volumes aan te kunnen.

Waar komen we terecht als we de Brusselse koerslijst overlopen? D’Ieteren bewees op de lijst thuis te horen. Dochter Belron, bekend van de autoruitenhersteller Carglass, zag de kwartaalomzet 9,5 procent aandikken, terwijl de monteurs slechts 1,4 procent meer klussen uitvoerden. Elke reparatie leverde flink meer centen op. Dat is onder meer te danken aan de opmars van de SUV’s met hun grotere en duurdere autoruiten, en het steeds grote aantal sensoren aan de ruiten die geherkalibreerd moeten worden.

De populariteit van de SUV komt nog meer tot uiting in de cijfers van de autotak. D’Ieteren verkocht 7,1 procent minder wagens, maar haalde daar 6,1 procent meer omzet uit. Het marktaandeel van de SUV’s met hun riante marges steeg van 40 naar 48 procent. Een nadeel is dat we binnenkort nog minder plaats hebben in de ondergrondse parkeergarages, want vaak nemen de giganteske vierkante pseudo-terreinwagens twee plaatsen in.

Ook de elektrificering speelt een rol. Bijna een op de vijf verkochte wagens was een stekkerauto, die een pak meer kost dan een benzine of diesel. In dezelfde periode vorig jaar was dat 11 procent.

De hogere marges resulteren in een winsthefboom. Vanuit het hoofdkwartier in Elsene stuurde de familiale holding de blijde boodschap dat de winst dit jaar minstens 45 in plaats van 25 procent aandikt.

Speculoosje

Ook voedingsbedrijven met sterke merken zijn historisch goede schuilplaatsen voor inflatie. Lotus Bakeries bezet het gros van de koekjesschappen in de supermarkten, en kon de voorbije jaren probleemloos de prijzen verhogen en marktaandeel winnen. Niemand wil zijn speculoosje - sorry, biscoff - opgeven. Matthieu Boone, de voorganger van CEO Jan Boone, zei ooit dat de prijzen nooit dalen als ze eenmaal verhoogd zijn, ook al worden de grondstoffen daarna weer goedkoper. Behalve in het discountland Duitsland, waar Aldi en Lidl heer en meester zijn. Otto Normalverbraucher betaalt tot 10 procent minder dan Jan met de Pet.

Wat meer inflatie is gunstig voor de warenhuizen. Ik stuitte onlangs op een Canadese studie die concludeerde dat supermarktaandelen dan goed scoren. Dat heeft te maken met de loonkosten. De sector telt veel werknemers met relatief lage lonen. Inflatiegebonden loonstijgingen zijn vaak kleiner dan de prijsstijgingen aan de kassa. Bij gelijke marges stijgt dus de winst. Colruyt verwelkomt in zijn laatste jaarverslag alvast de eerste scheuten van inflatie.

Bij bedrijven in sectoren waar schaarste heerst, zit u ook goed. De schuimrubberspecialist Recticel trok al meerdere keren dit jaar zijn prijzen op. Wie bouwt, heeft nu eenmaal isolatie nodig. Of ramen en deuren, waar Deceuninck van profiteert.

Colruyt verwelkomt in zijn laatste jaarverslag alvast de eerste scheuten van inflatie.

Sommige bedrijven hebben afspraken met hun klanten om duurdere grondstoffen zo snel mogelijk door te rekenen, zoals Resilux . De pet-flessenmaker benadrukt dat beleggers daarom het best niet te veel aandacht schenken aan de omzetevolutie, maar wel aan de toegevoegde waarde die het realiseert.

Bedrijven met een hoog rendement op het eigen vermogen bieden ook meer bescherming. Zelfs een onderneming die een rendement haalt van 5 procent kan bij een hoge inflatie een reële negatieve return opleveren. Verzekeraars scoren hier vaak goed. Deze week viel de jaarlijkse rekening van mijn woningpolis in de bus: alweer plus 3 procent. Ik heb ook oudere facturen opgesnord: in tien jaar werd de AXA-verzekering 56 procent duurder voor precies hetzelfde. Het aandeel leverde in die periode 150 procent op, inclusief geherinvesteerde dividenden. Een prima verzekering tegen inflatie dus. Verzekeraars profiteren bovendien van de hogere rente die vaak gepaard gaat met een langdurige inflatieklim. Hetzelfde geldt voor de banken.

Verhuurders

Ook verhuurders van gebouwen waar veel vraag naar is, verhogen hun prijzen met de inflatie of een tikkeltje daarbovenop. De inkomsten van de magazijneigenaars WDP, Montea en VGP of de woningspecialist Home Invest lijken de komende jaren veilig, terwijl de waarde van hun panden moet aandikken omdat ook nieuwbouw duurder wordt.

Als prijsvormers hoge schulden torsen, is een flinke teug inflatie meegenomen. Door de prijsstijgingen dikt hun omzet aan, en ook de winst als ze erin slagen hun marges stabiel te houden. De uitstaande schulden blijven daarentegen gelijk. Gevolg: de schuldgraad brokkelt af en het wordt makkelijker de kredieten af te lossen.

Voor AB InBev klinkt dat als muziek in de oren. De brouwer, die een op de vier pintjes ter wereld tapt, torst een schuld van 83 miljard euro. Dat is 4,8 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) van vorig jaar. Om de kredietberg beheersbaar te houden, moest AB InBev 49 procent van zijn Amerikaanse blikjesbotteling verkopen, 13 procent van zijn Aziatische tak naar de beurs brengen, zijn Australische dochter verpatsen en zijn dividend meer dan halveren.

Met een extra scheut inflatie van pakweg 1 procentpunt stijgt de ebitda met zo’n 200 miljoen euro extra per jaar. Als je dat optelt bij de gemiddelde prognoses van de analisten, kan de schuldgraad tegen eind 2023 tot 3,4 keer de ebitda zakken, waardoor het risicoprofiel van het aandeel gevoelig verbetert. Bovendien heeft AB InBev als geen ander bewezen inflatie de baas te kunnen, zelfs in landen met hyperbolische prijsstijgingen als Argentinië. De Argentijn betaalt voor hetzelfde 46 procent meer dan vorig jaar. Je zou voor minder snel je centen spenderen. Want de allerbeste methode om inflatie te snel af te zijn, is shoppen, raadde mijn op een iPhone azende dochter aan.

Lees verder